140 találat a(z) alkalmi munka cimkére

Alkalmi munkavállaló pótléka és feor számok a bejelentéseknél Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy benzinkútnál folyamatos munkarendben 3 havi munkaidőkeretben dolgoznak napi 12 órás beosztásban. Most alkalmi munkavállalókat is foglalkoztatnak. Ebben az esetben kell-e az alkalmi munkavállalóknak a 12 órás napi munkaidő miatt 4 óra túlóra pótlékot fizetni? A másik kérdés, hogy januártól a bizonyítványokat is be kell jelenteni a NAV felé, itt most több helyen kiderült, hogy az adott szakképzettséghez nincs meg a végzettsége a munkavállalónak. Alkalmazhatja-e végzettség nélkül szakképzett munkakörben, ha el tudja látni azt a munkakört? Vagy 9-es feor-ba sorolással lehet megoldani ezt a problémát? Biztos, hogy akkor is azt a munkakört fogja végezni a dolgozó. Esetleg nem igényeljük a szochokedvezményt a szakképzetlen bejelentésnél? Mennyire szabályos ez? Várom válaszukat.

Egyszerűsített foglalkoztatás, alkalmi munka: szabadságot is kell számolni! Cikk

Megszaporodtak a szerkesztőségünkbe érkezett kérdések, amelyek arra keresik a választ, hogyan kell kiadni az egyszerűsített foglalkoztatottaknak, alkalmi munkásoknak az őket megillető szabadságot, illetve hogyan kell kiszámolni a távolléti díjat. Ezek is azon kérdések közé tartoznak, amelyeket a kommentárok és a szakkönyvek is óvatosan kerülnek. Így, mint minden jogilag elvarratlan esetben, a jogérzékre hagyatkozva elemezzük a kérdést.

Egyszerűsített foglalkoztatott bére és elszámolható költségei Cikk

Családtagot alkalmazna egyszerűsített foglalkoztatásban egy bt. Mennyit kell fizetni, milyen költségeket lehet elszámolni? Juhász Tibor okleveles nemzetközi és ellenőrzési adószakértő olvasói kérdésre adott válaszát ismertetjük.

Alkalmi munkára fizetendő új összegek Cikk

Egyszerűsített foglalkoztatás (alkalmi munka) esetén – mivel 2016-ban változott a minimálbér és a garantált bérminimum összege – mennyi a minimum fizetendő napi összeg? Olvasói kérdésre dr. Radics Zsuzsanna tb-szakértő válaszolt.

Alkalmi munka végzése saját munkahelyen, főállás esetén Kérdés

Van egy cég, annak alkalmazottai, s nekik X nap kivehető szabadságuk. Tiltja-e azt jogszabály, hogy az alkalmazott a szabadsága ideje alatt, a saját munkahelyén "alkalmi munkát végezzen" alkalmanként – mert például nincs egy "beugró" dolgozó, aki az ő szabadsága idején például vezeti a tehergépkocsit. Ez nem jelenti azt, hogy az évi, mondjuk 30 nap szabadságát mind a saját munkahelyén tölti, csak más jogviszonyban!

Bizonylatok, adatszolgáltatás alkalmi munka esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném megkérdezni, hogy egyszerűsítet foglalkoztatás, alkalmi munka kezdetén és végén milyen bizonylatokat kell a munkavállaló felé kiállítani, illetve milyen adatszolgáltatásokat kell teljesíteni? Miben különböznek ezek a hagyományos munkaviszony esetén kiállítandó bizonylatoktól és teljesítendő adatszolgáltatásoktól?

Egyszerűsített foglalkoztatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magánszemélyként két vállalkozásnál van lehetőségem alkalmi munkavégzésre. Délelőtt 4 órát az egyik cégnél, délután 4 órát a másik cégnél tudnak munkát adni. A munkavégzés szakképesítést igényel, és a délelőtti munka díja 5 500 forint, a délutáni munka díja 6 000 forint. Kérdésem: hogyan kell az szja-bevallásnál a mentesített összeget kiszámítani, külön-külön napnak vagy egy napnak számít-e a két munkáltatónál töltött idő, vagyis össze kell számítani a két munkáltatónál töltött délelőtti és délutáni munkavégzést? Válaszukat köszönöm.

Alkalmi munkavállalás Kérdés

Hogyan vállalhat alkalmanként munkát munka nélküli kárpitos szakember?

Családtag alkalmi foglalkoztatása vasárnap: kell-e pótlékot fizetni? Cikk

Egy bolt, kizárólag vasárnapokon, segítő családtagot foglalkoztat, egyszerűsített foglalkoztatás keretében. Ebben az esetben kell fizetni vasárnapi pótlékot? – kérdezte olvasónk. dr. Hajdu-Dudás Mária, munkajogász szakértőnk válaszolt.

Egyszerűsített foglalkoztatás Kérdés

A következő kérdésre szeretnék választ kapni: Ha egyszerűsített foglalkoztatással foglalkoztatok, akkor a napi 1000 forint közteher mellet csak 8 órát, vagy akár 12 órát is foglalkoztathatom a munkavállalót műszakbeosztás szerint? Milyen egyéb adózási vonzatai vannak, ha 12 órát foglalkoztatom? Akkor is havi 15 napot lehet, vagy arányosan kell számolni a 15 napot 8 órával? Köszönöm.

Kötetlen munkarend Kérdés

Tisztelt Szakértő! Férjem alkalmazásában állok, aki egyéni vállalkozó. Rajtam kívül még 5 munkavállaló dolgozik a vállalkozásban. Borozóink vannak. Én 1-1 héten 2x8 vagy 1x8 órát töltök pultosként az üzletekben, minden héten más időpontban, a fennmaradó munkaidőben árubeszerzéssel, elszámoltatással, munkaidő-beosztással stb. foglalkozom. Kérdésem: lehetek-e kötetlen munkarendű munkavállaló ilyen feltételek mellett? Ha nem, milyen más lehetőségem van a munkaidőkereten kívül? Válaszukat előre köszönöm.

Alkalmi munka vasárnap Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy bolt, kizárólag vasárnapokra, segítő családtagot foglalkoztat, egyszerűsített foglalkoztatás keretében. Ebben az esetben kell fizetni vasárnapi pótlékot? Köszönöm válaszát.

Indul a diákmunkaszezon! Minden a munkaviszonyról, munkabérről Cikk

Sok diák vállal munkát a nyáron, akik bejelentésére, adózására ugyanolyan szabályok vonatkoznak, mint más munkavállalókra. A munkaviszony létesítése során figyelemmel kell lenni arra is, hogy a tanuló betöltötte-e a tizennyolcadik életévét, mivel az annál fiatalabb munkavállalók esetében a munka törvénykönyve speciális munkajogi szabályokat határoz meg. Cikkünkben a munkaviszonyban alkalmazott diákok foglalkoztatására vonatkozó adózási szabályokat részletezzük, következő írásunkban foglaljuk majd össze a megbízási jogviszonyra vonatkozó előírásokat.

Gyes melletti munkavégzés 1 éves kor alatti gyermeknél Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném megkérdezni, hogy abban az esetben, ha az apa gyest igényel, az 1 éves kor alatti gyermek utá, akkor vállalhat-e ebben az esetben alkalmi munkát? Az anya nem igényel ellátást a gyermek után, mert visszament dolgozni, és igy az apa csak a gyes-t tudta igényelni. De ő dolgozhat-e, vagy csak a gyermek 1 éves kora után? Köszönöm előre is. Kisfaludyné

Egyszerűsített foglalkoztatás vasárnapi pótlék Kérdés

Tisztelt Szakértő! 1. Piacon üzemelő lángossütő a piaci nyitva tartáshoz igazodik, tehát kedd-péntek-szombat-vasárnap van nyitva. Kérdésem az lenne, hogy az alkalmazottaknak kell-e vasárnapi pótlékot fizetni, és, ha igen, mennyit? 2. Egy biztonsági cég rendezvényszervezéssel foglalkozik, rendezvények lebonyolításához alkalmi munkavállalókat alkalmaz jegyszedőknek, vagyonőröknek, valamint parkoltatóknak. A tevékenységéből adódik, hogy hétvégén és munkaszüneti napokon dolgoznak, kérdésem, hogy az alkalmi munkavállalóknak kell-e vasárnapi pótlékot fizetni, valamint, ha munkaszüneti napon foglalkoztatják őket, pótlékot, és ha igen, mennyit, valamint, ha nyolc óránál többet dolgoznak, milyen, és mennyi pótlékot kell nekik fizetni? 3. Virágbolt vasárnap és ünnepnapokon is nyitva van, milyen, és mennyi pótlékot kell fizetni az alkalmazottnak? Válaszát előre is köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

hirdetés
NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Napelemrendszer-aktiválás

Pölöskei Pálné

adószakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Alapítványi számlázás – gazdasági tevékenység?

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close