161 találat a(z) alkalmi munka cimkére

Munkavégzés ápolási díj mellett – alkalmi munkában Kérdés

Tisztelt Szakértő, a kérdésem az lenne, hogy ápolási díj mellett alkalmi munkában vállalhatok-e munkát, illetve milyen feltételek, netán korlátok mellett? Köszönöm! Kapcsolódó cikk: http://adozona.hu/tb_jarulekok_nyugdij/Apolasi_dij_folyositasa_mellett_igy_lehet_d_X6P13B

Szabadság kiadása egyszerűsített foglalkoztatásnál Kérdés

Az "Egyszerűsített foglalkoztatás: így kell kiszámolni, mennyi szabadság jár" cikkre vonatkozóan kérdezem, mi a szabadság elszámolásának módja? Hogyan bérszámfejtem? Ha egy hónapban többször egy-egy napot dolgozik, egyik nap 8 órát, másik nap csak 4-t, harmadik alkalommal csak 2 órát, hogyan állapítom meg, mennyi szabadság jár neki? Milyen formában és bizonylattal fizetem ki neki az 1 nap szabadságot?

Egyszerűsített foglalkoztatás: így kell kiszámolni, mennyi szabadság jár Cikk

Egyéni vállalkozó egyszerűsített foglalkoztatással alkalmaz kisegítőket. Van olyan személy, aki minden hónapban 10-15 napot dolgozik. Hogyan kell elszámolni és kiadni a szabadságot, például 30 éves egy gyermekkel, 18 éves, tanulói jogviszonnyal rendelkező esetén? – kérdezte olvasónk. dr. Kéri Ádám, ügyvéd válaszolt.

Megbízás vagy alkalmi munkavállalás? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyesületünknél egy hímzőtanfolyam oktatójának egy nyugdíjas magánszemélyt kértek fel egy speciális népi hímzés megtanítására a résztvevőknek. A képzés kb 80-100 órában történik. Az oktatónak nincs vállalkozói igazolványa és egyéb számlaadásra sem képes. Kérdésem lenne, hogy ennek az oktatónak lehet-e az oktatói tevékenységét alkalmi munkavállalás szerződéssel, vagy megbízási szerződéssel foglalkoztatni? Melyik szerződés a helyes? Válaszát köszönve Tisztelettel. Kérdező

Egyszerűsített foglakoztatás folyamatos nyitvatartás idején Kérdés

Dohánybolt folyamatos nyitvatartással, egyenlőtlen munkaidőkeretben foglalkoztatja alkalmazottjait. Esetenként egyszerűsített foglalkoztatá keretében külső alkalmi munkavállalót is alkalmaz. Jár -e pótlék a vasárnap vagy munkaszüneti napon dolgozó alkalmi munkavállalóknak?

Alkalmi munka kontra idénymunka Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném szíves megerősítésüket kérni abban, hogy az alkalmi munkánál bejövő létszámkorlátozó tényező (bejelentett személyek számától függő alkalmi munkavállalói keret) az idénymunkánál nem releváns. Idénymunkánál korlátozó tényező csak a 120 nap/munkáltató. Köszönettel

Idegenvezető, pincér, lovas – szabályok az idénymunkában Cikk

Nyár elején tartunk, de már ilyenkor nyüzsögnek a turisták, egyre több az itthon pihenő és a külföldre utazók száma is. Gyakori, hogy a munkáltatók a megnövekedett munkaerőigényt különösen a szállodákban, az utazásszervezés, idegenvezetés során egyszerűsített foglalkoztatásra irányuló munkaviszony keretében alkalmazott dolgozókkal elégítik ki.

Dolgozhat-e kocsmában fiatalkorú, és lehet-e alkalmi munkás? Cikk

Tizennyolc év alatti munkavállaló dolgoztatható-e egyszerűsített foglalkoztatás keretében, illetve vállalhat-e munkát olyan vendéglátóhelyen, ahol alkoholt mérnek ki? Milyen korlátai vannak a munkavégzésnek (óraszám, pihenőidő, beosztott napok)? – kérdezte olvasónk. dr. Hajdu-Dudás Mária, munkajogász szakértőnk válaszolt.

Nők 40 nyugdíj: hogyan számít a kereseti korlátnál az alkalmi bér? Cikk

Figyelembe kell-e venni a kereseti korlátnál az egyszerűsített foglalkoztatásból származó jövedelmet a nők kedvezményes nyugdíjában részesülő munkavállaló esetében, s ha igen, akkor a teljes kifizetett összeget vagy csak a mentesített keretösszeg feletti részt? – kérdezte olvasónk. dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogász szakértőnk válaszolt.

5 fontos dolog, amit az egyszerűsített foglalkoztatásról tudni kell Cikk

Az egyszerűsített foglalkoztatás, alkalmi munkavégzés speciális szabályainak a kialakításánál meghatározott szektorokban előforduló (mezőgazdaság, turizmus), tipikusan rövid ideig fennálló munkaviszonytípusra kívánt a jogalkotó kellően rugalmas, átlátható és könnyen betartható szabályrendszert alkotni. A hatályos szabályozás ezen elvek mentén eltérő előírásokat tartalmaz többek között a munkaviszony létrejöttére, bejelentésére, tartalmára, a minimális díjazás szintjére, a közteherfizetésre, valamint a munka és pihenőidő szabályaira is. A leglényegesebb eltérésekre az alábbiakban hívjuk fel a figyelmet.

Nők 40 nyugdíj – alkalmi munka Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk mezőgazdasági idénymunkára szeretne alkalmazni egy hölgyet, aki a nők kedvezményes nyugdíjában részesül, és mellette még van egy 40 órás bejelentett munkaviszonya is (minimálbért kap). Kérdésünk, hogy az egyszerűsített foglalkoztatásból származó jövedelmét figyelembe kell-e venni a kereseti korlátnál, és, ha igen, akkor a teljes kifizetett összeget vagy csak a mentesített keretösszeg feletti részt? Másik kérdésünk, hogy, ha ugyanezt a hölgyet az idénymunka keretében vasárnapra osztjuk be dolgozni, kell-e 50 százalékos vasárnapi pótlékot fizetni a részére? Válaszát előre is köszönjük.

Recepciós, pultos, animátor, takarító: alkalmi vagy idénymunkás? Cikk

Idénymunka vagy alkalmi munka? – tette fel egy olvasónk a mostanra klasszikussá váló kérdést. Dr. Hajdu-Dudás Mária, munkajogász szakértőnk válaszolt.

Egyszerűsített foglalkoztatás Kérdés

Az egyszerűsített foglalkoztatással kapcsolatban van kérdésem. Nem egyértelmű számomra a törvény szövege alapján, hogy munkatársaink melyik egyszerűsített kategóriába esnek bele: alkalmi munka vagy turisztikai igénymunka. Cégünk fő TEÁOR kódja: 5520. Alapvetően kizárólag egy kalandparkot üzemeltetünk. A tevékenységből adódóan alapvetően szezonálisan üzemelünk, március végétől november elejéig vagyunk nyitva. Kérem Önöket, foglaljanak állást, hogy az alábbi munkakörök a szezonális kalandparkunkban alkalmi vagy turisztikai idénymunkába sorolhatók-e be: – animátor: az érkező vendégeket a sportos, kalandos szolgáltatások igénybevételekor kiszolgáló személyzet – pultos: a szolgáltatásainkat igénybe vevő vendégeknek a büfénkben lehetősége van italok és egyszerű meleg ételek (pizza, melegszendvics) fogyasztására, őket szolgálják ki pultos munkatársaink – recepciós: az érkező vendégeket ő fogadja, nála lehet a belépőjegyeket megvásárolni, illetve részletes információhoz jutni – takarító: az idény során a higiénés feladatokat látja el – nevelő: a nyári táborainkban a gyerekek felügyeletét ellátó személyek Várom mielőbbi szíves válaszukat! Tisztelettel.

Szja-visszaigénylés alkalmi munkavégzés után Kérdés

Gyermekem diák, de elmúlt 18 éves, s alkalmi munkavégzéses munkája után adót fizetett. Önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítása után lehetne adót visszaigényelnie, megteheti-e ezt azt alkalmi munkái után? Köszönettel: Endre

Nem rendszeres munkavégzés Kérdés

Felsőfokú szakképzésben résztvevő hallgató megbízási szerződéssel dolgozik. Ahhoz hogy a családi pótlék számításánál figyelembe tudják venni, nem végezhet rendszeres kereső tevékenységet. Mi a megoldás arra, hogy a díjazás kifizetése ne havi rendszerességgel történjen, hogyan lehet ezt megoldani? A megbízás májustól decemberig tartana, havi 10-15 alkalommal venne részt a munkában.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Mikrogazdálkodói beszámoló

Kis Gábor

számviteli és adótanácsadás

Finacont Kft

Visszadó

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Monitor előtti munkavégzés

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs