139 találat a(z) alkalmi munka cimkére

Dolgozhat-e kocsmában fiatalkorú, és lehet-e alkalmi munkás? Cikk

Tizennyolc év alatti munkavállaló dolgoztatható-e egyszerűsített foglalkoztatás keretében, illetve vállalhat-e munkát olyan vendéglátóhelyen, ahol alkoholt mérnek ki? Milyen korlátai vannak a munkavégzésnek (óraszám, pihenőidő, beosztott napok)? – kérdezte olvasónk. dr. Hajdu-Dudás Mária, munkajogász szakértőnk válaszolt.

Nők 40 nyugdíj: hogyan számít a kereseti korlátnál az alkalmi bér? Cikk

Figyelembe kell-e venni a kereseti korlátnál az egyszerűsített foglalkoztatásból származó jövedelmet a nők kedvezményes nyugdíjában részesülő munkavállaló esetében, s ha igen, akkor a teljes kifizetett összeget vagy csak a mentesített keretösszeg feletti részt? – kérdezte olvasónk. dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogász szakértőnk válaszolt.

5 fontos dolog, amit az egyszerűsített foglalkoztatásról tudni kell Cikk

Az egyszerűsített foglalkoztatás, alkalmi munkavégzés speciális szabályainak a kialakításánál meghatározott szektorokban előforduló (mezőgazdaság, turizmus), tipikusan rövid ideig fennálló munkaviszonytípusra kívánt a jogalkotó kellően rugalmas, átlátható és könnyen betartható szabályrendszert alkotni. A hatályos szabályozás ezen elvek mentén eltérő előírásokat tartalmaz többek között a munkaviszony létrejöttére, bejelentésére, tartalmára, a minimális díjazás szintjére, a közteherfizetésre, valamint a munka és pihenőidő szabályaira is. A leglényegesebb eltérésekre az alábbiakban hívjuk fel a figyelmet.

Nők 40 nyugdíj – alkalmi munka Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk mezőgazdasági idénymunkára szeretne alkalmazni egy hölgyet, aki a nők kedvezményes nyugdíjában részesül, és mellette még van egy 40 órás bejelentett munkaviszonya is (minimálbért kap). Kérdésünk, hogy az egyszerűsített foglalkoztatásból származó jövedelmét figyelembe kell-e venni a kereseti korlátnál, és, ha igen, akkor a teljes kifizetett összeget vagy csak a mentesített keretösszeg feletti részt? Másik kérdésünk, hogy, ha ugyanezt a hölgyet az idénymunka keretében vasárnapra osztjuk be dolgozni, kell-e 50 százalékos vasárnapi pótlékot fizetni a részére? Válaszát előre is köszönjük.

Recepciós, pultos, animátor, takarító: alkalmi vagy idénymunkás? Cikk

Idénymunka vagy alkalmi munka? – tette fel egy olvasónk a mostanra klasszikussá váló kérdést. Dr. Hajdu-Dudás Mária, munkajogász szakértőnk válaszolt.

Egyszerűsített foglalkoztatás Kérdés

Az egyszerűsített foglalkoztatással kapcsolatban van kérdésem. Nem egyértelmű számomra a törvény szövege alapján, hogy munkatársaink melyik egyszerűsített kategóriába esnek bele: alkalmi munka vagy turisztikai igénymunka. Cégünk fő TEÁOR kódja: 5520. Alapvetően kizárólag egy kalandparkot üzemeltetünk. A tevékenységből adódóan alapvetően szezonálisan üzemelünk, március végétől november elejéig vagyunk nyitva. Kérem Önöket, foglaljanak állást, hogy az alábbi munkakörök a szezonális kalandparkunkban alkalmi vagy turisztikai idénymunkába sorolhatók-e be: – animátor: az érkező vendégeket a sportos, kalandos szolgáltatások igénybevételekor kiszolgáló személyzet – pultos: a szolgáltatásainkat igénybe vevő vendégeknek a büfénkben lehetősége van italok és egyszerű meleg ételek (pizza, melegszendvics) fogyasztására, őket szolgálják ki pultos munkatársaink – recepciós: az érkező vendégeket ő fogadja, nála lehet a belépőjegyeket megvásárolni, illetve részletes információhoz jutni – takarító: az idény során a higiénés feladatokat látja el – nevelő: a nyári táborainkban a gyerekek felügyeletét ellátó személyek Várom mielőbbi szíves válaszukat! Tisztelettel.

Szja-visszaigénylés alkalmi munkavégzés után Kérdés

Gyermekem diák, de elmúlt 18 éves, s alkalmi munkavégzéses munkája után adót fizetett. Önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítása után lehetne adót visszaigényelnie, megteheti-e ezt azt alkalmi munkái után? Köszönettel: Endre

Nem rendszeres munkavégzés Kérdés

Felsőfokú szakképzésben résztvevő hallgató megbízási szerződéssel dolgozik. Ahhoz hogy a családi pótlék számításánál figyelembe tudják venni, nem végezhet rendszeres kereső tevékenységet. Mi a megoldás arra, hogy a díjazás kifizetése ne havi rendszerességgel történjen, hogyan lehet ezt megoldani? A megbízás májustól decemberig tartana, havi 10-15 alkalommal venne részt a munkában.

Gyes mellett alkalmi munka Kérdés

Gyes mellett az anyuka hétvégenként egy cukrászdában, egyszerűsített foglalkoztatással alkalmi munkát vállalna. A cég foglalkoztathatja hétvégenként? Az OEP fele az anyukának vagy a cégnek van valamilyen bejelentési kötelezettsége? Köszönöm a válaszukat. Vasóczki Ildikó Adó-Tudor Kft.

Szolgálati idő, jogosultsági idő, alkalmi foglakoztatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem a következő lenne: ügyfelem 2014. 12. 31-ig 38 év szolgálati idővel, illetve 35 év kedvezményes öregségi nyugdíjra jogosító idővel, valamint 33 év kereső tevékenységgel járó biztosítási vagy azzal egy tekintet alá eső jogviszonnyal szerzett szolgálati idővel rendelkezik, 2015. évben alkalmi munkavállalóként 90 nappal rendelkezik; ezeket a napokat milyen formában lehet figyelembe venni? 2015. októbertől 4 órás bejelentéssel foglakoztatott, és a nők kedvezményes (40 év utáni) nyugdíját szeretné mielőbb igényelni. Köszönöm válaszát.

Adószámos magánszemély Kérdés

Tisztelt Szakértő! 40 órás munkaviszonyban állok, növényvédő szaktanácsadást szeretnék végezni, alkalmanként. Hogyan tudom kiváltani az adószámot? Mi kell hozzá? Milyen adó- és járulékvonzata van?

Pályakezdő második munkáltatónál Kérdés

Tisztelt Szakértő! Pályakezdő munkavállaló 180 napos igazolással volt foglalkoztatva 2015. 11. 15.-2016. 02. 12. között. Ezután 2016. 02. 13-2016. 03. 06 között alkalmi munkásként volt bejelentve. 2016. 03. 07-től ismét munkaviszonyban lenne foglalkoztatva ugyanannál a munkáltatónál. Kérdésem az, hogy ismételten ki kell kérni az adóhatósági igazolást, vagy a kedvezményezett időszakot az első munkába lépés időpontjától kell számolni a második munkaviszonynál is? Válaszát előre is köszönöm. Bora Balázs

Alkalmi munka több cègen belül Kérdés

Tisztelt Szakèrtő! A kèrdèsem az lenne, hogy a munkavállaló folyamatosan 5 munkanapot dolgozik egy cègen belül alkalmi foglalkoztatással, a következő, a 6. napon másik cègben dolgozhat-e alkalmi munkavállalókènt?

Alkalmi munka Kérdés

Tisztelt Szakértő! Mai napon felszólítást kapott cégünk hiánypótlásra, miszerint a 2016. január 25-én beadott T1042E jelű adatlapot nem tudják feldolgozni, mivel a személyek munkaviszonynapjainak együttes összege hónapon belül meghaladja a 15 napot. Január hónapban cégünk nem alkalmazta őket, mint utólag kiderült más munkáltatónál álltak egyszerűsített alkalmazásban. A NAV ügyintézője szerint eddig is így volt, csak a program az idei évtől tudja szűrni ezt a jellegű hibát. A kérdésem az lenne, hogy össze kell számítani az adott hónapban alkalmi munkával több munkáltatónál eltöltött időt, vagy sem? Válaszát előre is köszönöm.

Alkalmi munkavállaló pótléka és feor számok a bejelentéseknél Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy benzinkútnál folyamatos munkarendben 3 havi munkaidőkeretben dolgoznak napi 12 órás beosztásban. Most alkalmi munkavállalókat is foglalkoztatnak. Ebben az esetben kell-e az alkalmi munkavállalóknak a 12 órás napi munkaidő miatt 4 óra túlóra pótlékot fizetni? A másik kérdés, hogy januártól a bizonyítványokat is be kell jelenteni a NAV felé, itt most több helyen kiderült, hogy az adott szakképzettséghez nincs meg a végzettsége a munkavállalónak. Alkalmazhatja-e végzettség nélkül szakképzett munkakörben, ha el tudja látni azt a munkakört? Vagy 9-es feor-ba sorolással lehet megoldani ezt a problémát? Biztos, hogy akkor is azt a munkakört fogja végezni a dolgozó. Esetleg nem igényeljük a szochokedvezményt a szakképzetlen bejelentésnél? Mennyire szabályos ez? Várom válaszukat.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Számlabefogadás

Nagy Norbert

adószakértő

Közösségen belüli szolgáltatás

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close