166 találat a(z) alkalmi munka cimkére

Egyszerűsített foglalkoztatás: kire vonatkoznak a korlátok, tilalmak? Cikk

Egyszerűsített foglalkoztatás keretében alkalmi munkát összesen 90 napig végezhet egy évben egy munkavállaló. Olvasónk azt kérdezte, hogy ez a 90 napos határ a munkavállalóra vonatkozik, vagy munkáltatónként külön-külön dolgozhat mindegyiknél 90 napot (több munkáltató esetén)? Dr. Kéri Ádám ügyvéd válaszolt.

Alkalmi munka Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem szíves válaszát arra vonatkozóan, hogy egy kft. saját jogú nyugdíjas tagja foglalkoztatható-e egyszerűsített munkavállalással a kft.-ben, ha egyébként személyes közreműködési tevékenységet nem végez a kft.-ben? Ha igen, milyen feltételekkel, milyen járulék- és egyéb fizetési kötelezettségek mellett. Válaszát előre is köszönöm.

Egyszerűsített foglalkoztatás: itt az NGM állásfoglalása a szabadságról Cikk

Közeledik az egyszerűsített foglalkoztatás, alkalmi munkavállalás szezonja, így érdemes áttekinteni a munka- és pihenőidő vonatkozó szabályait. Ezek a szabályok biztosítják ugyanis ennek az atipikus munkavégzési formának a kellő rugalmasságát, illetve népszerűségét. A szabályok értelmezése ugyanakkor nem mindig egyszerű, különös tekintettel a szabadság megváltására vonatkozó rendelkezésekre. A jogértelmezésben támpontként szolgálhat a Nemzetgazdasági Minisztérium legújabb állásfoglalása is.

Egyszerűsített foglalkoztatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném megkérdezni: a fakitermelés erdőgazdálkodásnak számít-e? Egyéni vállalkozó favágásra bejelentett egyszerűsített foglalkoztatott után 500 Ft vagy 1000 Ft közterhet fizet? Mezőgazdasági idénymunkának minősül a fakitermelés vagy alkalmi munkának? Válaszát előre is köszöm.

Alkalmi munka Kérdés

Tisztelt Dr. Kéri Úr! Az alábbi kérdésemre ön válaszolt, amit nagyon köszönök: "Egy kft. alkalmi munkavégzéssel foglalkoztat egy magánszemélyt. A kérdésem az, hogy: - napi 8 óra munkavégzés esetén van-e, ha igen, milyen összegű felső korlátja az órabérnek, illetve a napibérnek, - a minimálbér feletti összeggel számított kereset után a munkavállalónak milyen közterheket kell fizetnie." Nem kaptam azonban választ arra a kérdésemre: van-e felső korlátja az órabérnek vagy napibérnek, továbbá kérném válaszát arra is, hogy a minimálbér feletti órabérrel számított kereset után az szja mellett van-e más közteherfizetési kötelezettsége (pl. valamilyen járulék) az alkalmi munkavállalónak. Válaszát előre is köszönöm.

Számlázás Kérdés

Tisztelt Szakértő? Kőműves munka számlázásával kapcsolatban szeretném megkérdezni, hogy elég-e a számlára azt írni, hogy kőműves munka, vagy részletezni kell, hogy vakolás stb.., illetve az anyagot, ha én biztosítom, a számlán külön sorba kell-e feltüntetni? Ha végzettséghez kötött munkához veszek fel néhány napra alkalmival például burkolót vagy festőt (amihez nekem nincs végzettségem), akkor el kell-e kérni a dolgozótól a végzettségét igazoló papírjait? Válaszát előre is köszönöm!

Alkalmi munka Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. alkalmi munkavégzéssel foglalkoztat egy magánszemély. A kérdésem az, hogy: - napi 8 óra munkavégzés esetén van-e, ha igen, milyen összegű felső korlátja az órabérnek, illetve a napibérnek, - a minimálbér feletti összeggel számított kereset után a munkavállalónak milyen közterheket kell fizetnie. Válaszát előre is köszönöm.

Saját munkavállaló/alkalmi Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy vállalkozóm iskolai büfét üzemeltet. Egyéni vállalkozó 1 alkalmazottal. Nyáron, amikor iskolai szünet van, strandon dolgoznak hasonló tevékenységgel. Tavaly sajnos nagyon kevés volt a jó idő, ekkor nem is kellett kinyitniuk, vagy a vállalkozó egyedül is elbírta a forgalmat. Az a kérdése, hogy nyáron alkalmazhatja-e ugyanazt a személyt alkalmi munkavállalóként. Máshol úgy olvastam, hogy ezt nem lehet, viszont a személyéhez ragaszkodik. Nyáron nem tud neki folyamatos munkát biztosítani, csak ezt. Sajnos nagyon változó, tavaly volt, hogy egy hónapban csak 3 napot dolgozott a hölgy. Milyen egyéb megoldás van egy ilyen helyzetre? Köszönettel: Lengyel Krisztina

Egyszerűsített foglalkoztatás: fontos Kúria-döntés a munkaadóknak Cikk

A munkáltató alkalmi munkavállalókat foglalkoztatott a megállapodás szerinti esetenkénti napi 10 óra tartamú munkaidőben, akként, hogy rendkívüli munkavégzésért díjazást nem fizetett, nem alkalmazta az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló törvény (efo-törvény) melléklete szerinti munkaszerződés-mintát, és munkaidő-nyilvántartást sem vezetett. A munkavédelmi hatóság, majd valamennyi jogorvoslati lehetőség kimerítését követően a Kúria is megállapította, hogy a munkaadó eljárása jogszabálysértő volt. Nézzük meg az ügy tanulságait.

Alkalmi munkás szilveszterkor: ennyi bérpótlékot kell neki fizetni Cikk

Szilveszteri rendezvényen egyszerűsített foglalkoztatottat alkalmaztak, aki 2016.12.31-én este 20 órától 2016.01.01. hajnali 4 óráig dolgozott összesen 8 órát. A NAV felé kettő napra lett bejelentve. Hogyan kell kiszámolni a bérét, milyen pótlékok illetik meg? – kérdezte olvasónk. Dr. Kéri Ádám ügyvéd szakértőnk válaszolt.

Alkalmi és idénymunka: amikor teljes összegű járulékot kell fizetni Cikk

Az egyszerűsített foglalkoztatás kétségtelenül nagyon kedvező közteher-fizetési lehetőség, ami ugyanakkor a munkavállaló számára csak nyugellátásra, baleseti egészségügyi szolgáltatásra, valamint álláskeresési ellátásra ad jogosultságot, és még egészségügyi szolgáltatást sem biztosít.

Alkalmi munka Kérdés

Tisztelt Szakértők! Egyszerűsített foglalkoztatás keretében, alkalmi munkában foglalkoztatnánk műszerész szakmunkást. Kérdésem az lenne, hogy őt már a garantált bérminimummal kell-e foglalkoztatnunk, illetve mennyi az a bér, ami után ő már nem fizet szja-t, mennyi a mentesített keretösszeg? Ez a jelenlegi 5940 forintnak a 87 százaléka? Köszönöm.

Egyszerűsített foglalkoztatás 4 óra esetén Kérdés

Egyszerűsített foglalkoztatás esetén az szja-törvény mentesített keretösszeget határoz meg. Ezt a munkában töltött napok számának és a minimálbér vagy a garantált bérminimum szorzatának összegeként kell meghatározni. E "keretösszegig" mentes az egyszerűsített foglalkoztatásból szerzett bevétel. Ez akkor is igaz, ha például a minimálbér esetében az egyszerűsített foglalkoztatott egy napig dolgozik, bére 5110 forint, de nem 8 órát, hanem 2 vagy 4 órát dolgozott ezért a bérért? Hiszen a törvény a napok számát rögzíti a mentesített keretösszeg meghatározásakor, nem az egy nap alatt ledolgozott órák számát. És az egy nap akkor is egy, ha valaki 8, 4 vagy 2 órát dolgozik?

Az egyszerűsített foglalkoztatás korlátai munkaviszony mellett Cikk

Egyszerűsített foglalkoztatásban dolgozó naponta maximum hány órát dolgozhat? Akinek van egy heti 40 órás főállása, amellett dolgozhat-e egyszerűsített munkavállalással még 8 órát? Mivel a bejelentések nem órára vonatkoznak, csak az adott napra jelentjük be a munkavállalót, és a napi keretösszeg van megadva, ezért nem világos számomra, hogy van-e maximálva náluk a napi munkavégzés? – kérdezte olvasónk. dr. Kéri Ádám, munkajogi ügyvéd szakértőnk válaszolt.

Itt a szüret, sokat nyerhetnek ezzel a gazdák Cikk

Az őszi szüret idején is megkönnyíthetik az idénymunkások alkalmazását az egyszerűsített foglalkoztatásra vonatkozó kedvező adózási szabályok. Ügyelni kell azonban arra, hogy e foglalkoztatással összefüggő kedvező szabályok csak akkor alkalmazhatók, ha a munkáltatónak nincs 300 ezer forintot meghaladó adótartozása.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Fizetővendéglátás

Lepsényi Mária

adószakértő

Katás vállalkozás megszüntetése

Lepsényi Mária

adószakértő

Pótbefizetés rendezése

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Finacont Kft

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 július
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs