139 találat a(z) alkalmi munka cimkére

Bérpótlékok alkalmi és idénymunkásoknak Cikk

Kft. egész évben nyitva tartó hotelt üzemeltet. A dolgozók szabadságolása és betegsége, valamint átmeneti létszámhiánya miatt alkalmi munkavállalók segítségével oldja meg a nagyobb forgalmú időszakokat, akik jellemzően hétvégén és ünnepnapokon dolgoznak. Milyen pótlékokat kell nekik fizetni? – kérdezte olvasónk. Dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogász szakértőnk válaszolt.

Saját gépkocsi útiköltség-térítése alkalmi munkásnak Kérdés

Tisztelt Szakértő! Időseket gondozó szociális intézményben esetenként alkalmi munkavállalókat szoktunk alkalmazni betegszállításra. Az időseket az alkalmi munkavállaló a saját gépkocsiján viszi be a legközelebbi városi kórházba a szükséges orvosi vizsgálatokra. Kérdésünk az, hogy milyen módon téríthetjük meg az utazási költséget? Kiküldetés elszámolásban lehet adómentesen fizetni? Az alkalmi órabérbe nem tudjuk beépíteni az úti költséget, hiszen nem tudjuk előre, hogy hány órát fog igénybe venni az aznapi út. Az idősotthonnak van szolgálati autója, de nem szeretné az intézményvezető odaadni egy "külsős" munkavállalónak a drága autót. Előre is köszönöm segítségét.

Megbízásos és alkalmi munkavállalói jogviszony kivaalapja 2019-ben Kérdés

Tisztelt Szakértő! Oktatással foglalkozó ügyfelem a kiva szerint adózik. Azt szeretném megtudni, hogy a biztosítottnak nem minősülő megbízásos jogviszonyban foglalkoztatott oktatónak kifizetett jövedelem, valamint az alkalmi munkavállalónak kifizetett jövedelem változatlanul – ahogy 2018-ban sem – 2019-ben sem képezi a kiva alapját? Köszönettel: Kauker Zsoltné

Megbízásos jogviszony. Kérdés

Ruházati kiskereskedő (vállalkozó) foglalkoztathat-e megbízási szerződéssel bolti eladót, hogy távolléte esetén helyettesítse az üzletben? Ha ez csak munkaviszonyként minősíthető, megoldható-e a helyettesítés alkalmi munkavállalóval? Megbízhat-e alkalmi munkával olyan személyt, akinek heti 40 órás munkaviszonya van más munkáltatónál? Válaszát előre is köszönöm.

Alkalmi munka, egyszerűsített munkavégzés Kérdés

Alapítványunknál több projektben dolgoznak a munkatársak. Van, amelyikben munkaviszony keretében, van ahol megbízási szerződés keretében, és van van olyan, ahol egyszerűsitett foglalkoztatás keretében tudunk munkát, illetve fizetést adni. Van-e ennek akadálya, mármint annak, hogy egyszerre háromféle jogcímen kapjon alapitványunktól fizetést?

Egyszerűsített foglalkoztatás szombaton Kérdés

Tisztelt Szakértő! Máshol főállású munkaviszonyban álló munkavállalót foglalkoztatnánk szombatonként egyszerűsítetten (alkalmi jelleggel). Napi kb. 10 ezer forintos bért fizetnénk neki. Kérdés, hogy a szombati nap miatt kell-e neki pótlékot fizetnünk? Milyen módon jelentsük be, hogy szombaton szabályosan foglalkoztathassuk? (4/6/8 órát dolgozhat úgy, hogy napi 10 ezer forintot tudjon kapni?) Válaszát köszönöm.

Ellepték a munkaerőpiacot az alkalmi és idénymunkások Cikk

Alkalmi és idénymunkások egész hadát fogadták fel idén a hazai vállalkozások. Az év első hat hónapjában 631 ezer ember szegődött egyszerűsített foglalkoztatottként – írja a Magyar Idők. Az időszakos alkalmazottak után majdnem nyolcmilliárd forint adóbevétellel gazdagodott az állami költségvetés.

Alkalmi foglalkoztatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alkalmazható-e egy dolgozó alkalmi munkavállalóként az alábbi esetben: a cég több telephellyel rendelkezik, az egyikben alkalmazottként munkaidőkeretben dolgozik eladóként, a másikban takarítana heti egy alkalommal alkalmi munkavállalóként. Az Mt. alapján nem, az Efo tv. nem tiltja. Válaszukat köszönöm!

Efo – kamionsofőr II. Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2018. január 25-én e címen közzétett válaszukkal kapcsolatban szeretnék érdeklődni a cikk ugyanis véleményem szerint nem adta meg a választ, hogy alkalmazható-e alkalmi munkával külföldi kiküldetésre kamionsofőr. Fuvarozó újságban olvastam, hogy az alkalmi munkavallás nem biztosít egészségbiztosítási jogviszonyt, ezért az alkalmi sofőr nem végezhet külföldi fuvart sem uniós, sem harmadik országban. Az EU-ban az A1-es igazolásra van szükség. Alkalmi munkásnak nem állítanak ki ilyen igazolást. Enélkül pedig nem mehet kiküldetésbe. Várom szíves válaszukat. Köszönettel: Veres Ilona

Külföldön tanuló diák itthoni nyári munkavállalása Kérdés

Tisztelt Szakértők! Az alábbi esetre kérném szíves segítségüket. Adott egy nagykorú magyar állampolgár, aki családjával már évek óta Angliában él, és ott folytatja tanulmányait. A Taj-száma jelenleg itthon érvénytelen, mert anno bejelentették, hogy külföldre mennek, külföldön biztosított a tanulmányai által, de van itthoni lakcíme, lakcímkártyája, az adóazonosítója is megvan. EU-kártyával is rendelkezik. Most nyáron hazajönne, hogy nyári alkalmi munkát vállaljon. Hogyan teheti ezt meg, mi a hivatalos folyamata, hogyan tud itthon átmenetileg egyszerűsített alkalmi munkát vállalni? Válaszukat előre is köszönöm!

Egyszerűsített (alkalmi munka) foglalkoztatás (90) nap túllépése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk egyszerűsített munkavállalói szerződéssel foglalkoztat munkavállalókat. Egy munkavállaló bejelentése meghaladta a 90 napos éves foglalkoztatási határt 3 nappal. Mi a teendő ebben az esetben? 3 nap után milyen adót kell megfizetni (nem a napi 1000 Ft-ot, hanem a teljes járulékot 19,5 szocho + nyugdíjjárulék + egészségbiztosítási járulék + szja)? 3 nap munkaviszonyból származó jövedemként fog szerepelni a 08 bevallásban? Az egyszerűsített bejelentés (42-és) megállja -e a helyét a 3 nap vonatkozásában? Válaszát előre is köszönöm!

Diák bt.-kültag munkavégzése Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egy bt. kültagja, aki egyelőre középiskolában nappali tagozatos tanuló, ha alkalomszerűen dolgozik a bt.-ben, kell-e járulékot fizetni utána, vagy dolgozhat ingyen is? Ha kell jövedelmet fizetni neki, akkor milyen jogviszonyban, és mennyit (minimum összeg)? A 1041-esen mindenképpen be kell őt jelenteni? Válaszukat előre is nagyon köszönöm! Tisztelettel: Szentesi Péter

Alkalmi- és idénymunka azonos munkáltatónál Kérdés

Tisztelt szakértő! Mi egy kereskedelmi és vendéglátóipari cég vagyunk. A kereskedelmi területen szükség szerint alkalmazunk alkalmi munkavállalókat. Vendéglátóipari tevékenységünk keretében nyáron kitelepülünk fesztiválokra és ott vendéglátóipari szolgáltatást nyújtunk. Alkalmazhatunk-e a rendezvények idejére idénymunkásokat? Ha igen, akkor az így foglalkoztatottak létszámát figyelembe kell-e venni az alkalmi munkavállalók létszámkorlátjának számításakor? Előre is köszönöm a válaszát!

Alkalmi munkavállalás és nyugdíj Kérdés

Tisztelt Adózóna! A munkavállaló fő állású munkaviszonnyal rendelkezik heti 40 órában. E mellett más cégekénél esténként és hétvégén alkalmi munkát is vállal. Kérdésem az lenne, hogy az alkalmi munkavállalás napjai az ő esetében a nyugellátás megállapítása során + szolgálati időnek számítanak-e? Tájékoztatásukat köszönöm! Németh Mária Zsuzsanna

Egyszerűsített foglalkoztatás vasárnap Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretnék segítséget kérni az alábbi kérdésben: Zöldség-gyümölcs-nagykereskedelemmel foglalkozó egyéni vállalkozó alkalmi munkára vesz fel egy fő gépkocsivezetőt egy vasárnapi napra. Az alkalmi munkás foglalkoztatása azért szükséges, mert bár az egyéni vállalkozó a nagybani piacon vasárnap nem árusít, ezen a napon megy el a szegedi nagybani piacra az árut beszerezni, s ehhez foglalkoztatja a gépjárművezetőt. A napi foglalkoztatás időtartama 12 óra, indulástól érkezésig. Útközben felváltva vezetnek, de természetesen az egyszerűsített foglalkoztatottnak a teljes napi díját fizeti. Kérdésem: mennyi munkabér jár az egyszerűsített foglalkoztatottnak, ha a törvényben meghatározott legkevesebb összeget szeretné fizetni, figyelemmel a garantált bérminimumra, a 8 óra feletti munkavégzés esetén járó pótlékra és a vasárnapi munkavégzésre? Kérdésként merül még fel, hogy jogszerűen lehet-e napi 12 órában foglalkoztatni egyszerűsített foglalkoztatás keretében, illetve lehet-e vasárnap napi 12 órában foglalkoztatni? Nem vagyunk tisztában azzal sem, hogy a vasárnapi pótlék ebben az esetben jár-e vagy sem. Ha van rá mód, szíveskedjék a válaszban kitérni arra is, hogy a munkavállalónak keletkezik-e szja-fizetési kötelezettsége a kapott pótlékok miatt, tekintettel arra, hogy jövedelemként csupán a törvényben rögzített minimumot kapja, ami egyébként adómentes volna. Szíves válaszát köszönöm. Tisztelettel: Győri Erika

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Számlabefogadás

Nagy Norbert

adószakértő

Közösségen belüli szolgáltatás

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close