166 találat a(z) alkalmi munka cimkére

Alkalmi munka végzése saját munkahelyen, főállás esetén Kérdés

Van egy cég, annak alkalmazottai, s nekik X nap kivehető szabadságuk. Tiltja-e azt jogszabály, hogy az alkalmazott a szabadsága ideje alatt, a saját munkahelyén "alkalmi munkát végezzen" alkalmanként – mert például nincs egy "beugró" dolgozó, aki az ő szabadsága idején például vezeti a tehergépkocsit. Ez nem jelenti azt, hogy az évi, mondjuk 30 nap szabadságát mind a saját munkahelyén tölti, csak más jogviszonyban!

Bizonylatok, adatszolgáltatás alkalmi munka esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném megkérdezni, hogy egyszerűsítet foglalkoztatás, alkalmi munka kezdetén és végén milyen bizonylatokat kell a munkavállaló felé kiállítani, illetve milyen adatszolgáltatásokat kell teljesíteni? Miben különböznek ezek a hagyományos munkaviszony esetén kiállítandó bizonylatoktól és teljesítendő adatszolgáltatásoktól?

Egyszerűsített foglalkoztatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magánszemélyként két vállalkozásnál van lehetőségem alkalmi munkavégzésre. Délelőtt 4 órát az egyik cégnél, délután 4 órát a másik cégnél tudnak munkát adni. A munkavégzés szakképesítést igényel, és a délelőtti munka díja 5 500 forint, a délutáni munka díja 6 000 forint. Kérdésem: hogyan kell az szja-bevallásnál a mentesített összeget kiszámítani, külön-külön napnak vagy egy napnak számít-e a két munkáltatónál töltött idő, vagyis össze kell számítani a két munkáltatónál töltött délelőtti és délutáni munkavégzést? Válaszukat köszönöm.

Alkalmi munkavállalás Kérdés

Hogyan vállalhat alkalmanként munkát munka nélküli kárpitos szakember?

Családtag alkalmi foglalkoztatása vasárnap: kell-e pótlékot fizetni? Cikk

Egy bolt, kizárólag vasárnapokon, segítő családtagot foglalkoztat, egyszerűsített foglalkoztatás keretében. Ebben az esetben kell fizetni vasárnapi pótlékot? – kérdezte olvasónk. dr. Hajdu-Dudás Mária, munkajogász szakértőnk válaszolt.

Egyszerűsített foglalkoztatás Kérdés

A következő kérdésre szeretnék választ kapni: Ha egyszerűsített foglalkoztatással foglalkoztatok, akkor a napi 1000 forint közteher mellet csak 8 órát, vagy akár 12 órát is foglalkoztathatom a munkavállalót műszakbeosztás szerint? Milyen egyéb adózási vonzatai vannak, ha 12 órát foglalkoztatom? Akkor is havi 15 napot lehet, vagy arányosan kell számolni a 15 napot 8 órával? Köszönöm.

Kötetlen munkarend Kérdés

Tisztelt Szakértő! Férjem alkalmazásában állok, aki egyéni vállalkozó. Rajtam kívül még 5 munkavállaló dolgozik a vállalkozásban. Borozóink vannak. Én 1-1 héten 2x8 vagy 1x8 órát töltök pultosként az üzletekben, minden héten más időpontban, a fennmaradó munkaidőben árubeszerzéssel, elszámoltatással, munkaidő-beosztással stb. foglalkozom. Kérdésem: lehetek-e kötetlen munkarendű munkavállaló ilyen feltételek mellett? Ha nem, milyen más lehetőségem van a munkaidőkereten kívül? Válaszukat előre köszönöm.

Alkalmi munka vasárnap Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy bolt, kizárólag vasárnapokra, segítő családtagot foglalkoztat, egyszerűsített foglalkoztatás keretében. Ebben az esetben kell fizetni vasárnapi pótlékot? Köszönöm válaszát.

Indul a diákmunkaszezon! Minden a munkaviszonyról, munkabérről Cikk

Sok diák vállal munkát a nyáron, akik bejelentésére, adózására ugyanolyan szabályok vonatkoznak, mint más munkavállalókra. A munkaviszony létesítése során figyelemmel kell lenni arra is, hogy a tanuló betöltötte-e a tizennyolcadik életévét, mivel az annál fiatalabb munkavállalók esetében a munka törvénykönyve speciális munkajogi szabályokat határoz meg. Cikkünkben a munkaviszonyban alkalmazott diákok foglalkoztatására vonatkozó adózási szabályokat részletezzük, következő írásunkban foglaljuk majd össze a megbízási jogviszonyra vonatkozó előírásokat.

Gyes melletti munkavégzés 1 éves kor alatti gyermeknél Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném megkérdezni, hogy abban az esetben, ha az apa gyest igényel, az 1 éves kor alatti gyermek utá, akkor vállalhat-e ebben az esetben alkalmi munkát? Az anya nem igényel ellátást a gyermek után, mert visszament dolgozni, és igy az apa csak a gyes-t tudta igényelni. De ő dolgozhat-e, vagy csak a gyermek 1 éves kora után? Köszönöm előre is. Kisfaludyné

Egyszerűsített foglalkoztatás vasárnapi pótlék Kérdés

Tisztelt Szakértő! 1. Piacon üzemelő lángossütő a piaci nyitva tartáshoz igazodik, tehát kedd-péntek-szombat-vasárnap van nyitva. Kérdésem az lenne, hogy az alkalmazottaknak kell-e vasárnapi pótlékot fizetni, és, ha igen, mennyit? 2. Egy biztonsági cég rendezvényszervezéssel foglalkozik, rendezvények lebonyolításához alkalmi munkavállalókat alkalmaz jegyszedőknek, vagyonőröknek, valamint parkoltatóknak. A tevékenységéből adódik, hogy hétvégén és munkaszüneti napokon dolgoznak, kérdésem, hogy az alkalmi munkavállalóknak kell-e vasárnapi pótlékot fizetni, valamint, ha munkaszüneti napon foglalkoztatják őket, pótlékot, és ha igen, mennyit, valamint, ha nyolc óránál többet dolgoznak, milyen, és mennyi pótlékot kell nekik fizetni? 3. Virágbolt vasárnap és ünnepnapokon is nyitva van, milyen, és mennyi pótlékot kell fizetni az alkalmazottnak? Válaszát előre is köszönöm.

Alkalmi foglalkoztatás: ezt jelenti az egyenlőtlen beosztás Cikk

Mit jelent a gyakorlatban az, hogy az alkalmi munkavállalói létszámkeretet a munkáltató egyenlőtlenül is beoszthatja a tárgyév napjaira? – kérdezte olvasónk. dr. Radics Zsuzsanna szakértőnk válaszolt.

Egyszerűsített foglalkoztatásból származó jövedelem Kérdés

Tisztelt Szakértő! A T1042E nyomtatványon az alkalmi munka, egyszerűsített foglalkoztatás bejelentése megtörtént. A dolgozó nem jelent meg, de erről a törlő, T1042E nyomtatványt nem adta be a foglalkoztató. Ez esetben a közterhet meg kell fizetni. A 08-as nyomtatvány 700-715. sorainak egyikén szerepel az időszak a közteherrel. A kifizetett nettó munkabérösszegnél nulla forint szerepel. A dolgozó csak alkalmi munkásként volt foglalkoztatva. Ez esetben azon napok, amelyeken a dolgozó nem jelent meg a munkavégzés helyén, de a közterhet megfizették utána, beleszámítanak-e a havi maximum 15 nap foglalkoztatásba, illetve a magánszemély adójának kiszámításánál a keretösszeg kiszámításába? Köszönöm a válaszát.

Betéti társaság tulajdonosának juttatása vasárnapi munkavégzés esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Betéti társaság kültagjának, amennyiben a társaság kiskereskedelmi üzletében vasárnap munkát végez, milyen jogcímen számfejthető a közreműködés/munkavégzés díja? Alkalmi munkavállalás? Munkaszerződés, csak hétvégi munkára? Legyen szíves segíteni ebben a témában.

Alkalmi munkavállalóként külföldön Kérdés

Tisztelt Szakértők! Szeretnénk állásfoglalást kapni az ügyben, hogy egy szállítással foglalkozó cég külföldi munkavégzésre (sofőr munkakör) alkalmi munkavállalót foglalkoztathat-e? Válaszukat előre is köszönjük! Novák Produkt Kft.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Fizetővendéglátás

Lepsényi Mária

adószakértő

Katás vállalkozás megszüntetése

Lepsényi Mária

adószakértő

Pótbefizetés rendezése

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Finacont Kft

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 július
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs