166 találat a(z) alkalmi munka cimkére

Nők 40 nyugdíj – alkalmi munka Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk mezőgazdasági idénymunkára szeretne alkalmazni egy hölgyet, aki a nők kedvezményes nyugdíjában részesül, és mellette még van egy 40 órás bejelentett munkaviszonya is (minimálbért kap). Kérdésünk, hogy az egyszerűsített foglalkoztatásból származó jövedelmét figyelembe kell-e venni a kereseti korlátnál, és, ha igen, akkor a teljes kifizetett összeget vagy csak a mentesített keretösszeg feletti részt? Másik kérdésünk, hogy, ha ugyanezt a hölgyet az idénymunka keretében vasárnapra osztjuk be dolgozni, kell-e 50 százalékos vasárnapi pótlékot fizetni a részére? Válaszát előre is köszönjük.

Recepciós, pultos, animátor, takarító: alkalmi vagy idénymunkás? Cikk

Idénymunka vagy alkalmi munka? – tette fel egy olvasónk a mostanra klasszikussá váló kérdést. Dr. Hajdu-Dudás Mária, munkajogász szakértőnk válaszolt.

Egyszerűsített foglalkoztatás Kérdés

Az egyszerűsített foglalkoztatással kapcsolatban van kérdésem. Nem egyértelmű számomra a törvény szövege alapján, hogy munkatársaink melyik egyszerűsített kategóriába esnek bele: alkalmi munka vagy turisztikai igénymunka. Cégünk fő TEÁOR kódja: 5520. Alapvetően kizárólag egy kalandparkot üzemeltetünk. A tevékenységből adódóan alapvetően szezonálisan üzemelünk, március végétől november elejéig vagyunk nyitva. Kérem Önöket, foglaljanak állást, hogy az alábbi munkakörök a szezonális kalandparkunkban alkalmi vagy turisztikai idénymunkába sorolhatók-e be: – animátor: az érkező vendégeket a sportos, kalandos szolgáltatások igénybevételekor kiszolgáló személyzet – pultos: a szolgáltatásainkat igénybe vevő vendégeknek a büfénkben lehetősége van italok és egyszerű meleg ételek (pizza, melegszendvics) fogyasztására, őket szolgálják ki pultos munkatársaink – recepciós: az érkező vendégeket ő fogadja, nála lehet a belépőjegyeket megvásárolni, illetve részletes információhoz jutni – takarító: az idény során a higiénés feladatokat látja el – nevelő: a nyári táborainkban a gyerekek felügyeletét ellátó személyek Várom mielőbbi szíves válaszukat! Tisztelettel.

Szja-visszaigénylés alkalmi munkavégzés után Kérdés

Gyermekem diák, de elmúlt 18 éves, s alkalmi munkavégzéses munkája után adót fizetett. Önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítása után lehetne adót visszaigényelnie, megteheti-e ezt azt alkalmi munkái után? Köszönettel: Endre

Nem rendszeres munkavégzés Kérdés

Felsőfokú szakképzésben résztvevő hallgató megbízási szerződéssel dolgozik. Ahhoz hogy a családi pótlék számításánál figyelembe tudják venni, nem végezhet rendszeres kereső tevékenységet. Mi a megoldás arra, hogy a díjazás kifizetése ne havi rendszerességgel történjen, hogyan lehet ezt megoldani? A megbízás májustól decemberig tartana, havi 10-15 alkalommal venne részt a munkában.

Gyes mellett alkalmi munka Kérdés

Gyes mellett az anyuka hétvégenként egy cukrászdában, egyszerűsített foglalkoztatással alkalmi munkát vállalna. A cég foglalkoztathatja hétvégenként? Az OEP fele az anyukának vagy a cégnek van valamilyen bejelentési kötelezettsége? Köszönöm a válaszukat. Vasóczki Ildikó Adó-Tudor Kft.

Szolgálati idő, jogosultsági idő, alkalmi foglakoztatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem a következő lenne: ügyfelem 2014. 12. 31-ig 38 év szolgálati idővel, illetve 35 év kedvezményes öregségi nyugdíjra jogosító idővel, valamint 33 év kereső tevékenységgel járó biztosítási vagy azzal egy tekintet alá eső jogviszonnyal szerzett szolgálati idővel rendelkezik, 2015. évben alkalmi munkavállalóként 90 nappal rendelkezik; ezeket a napokat milyen formában lehet figyelembe venni? 2015. októbertől 4 órás bejelentéssel foglakoztatott, és a nők kedvezményes (40 év utáni) nyugdíját szeretné mielőbb igényelni. Köszönöm válaszát.

Adószámos magánszemély Kérdés

Tisztelt Szakértő! 40 órás munkaviszonyban állok, növényvédő szaktanácsadást szeretnék végezni, alkalmanként. Hogyan tudom kiváltani az adószámot? Mi kell hozzá? Milyen adó- és járulékvonzata van?

Pályakezdő második munkáltatónál Kérdés

Tisztelt Szakértő! Pályakezdő munkavállaló 180 napos igazolással volt foglalkoztatva 2015. 11. 15.-2016. 02. 12. között. Ezután 2016. 02. 13-2016. 03. 06 között alkalmi munkásként volt bejelentve. 2016. 03. 07-től ismét munkaviszonyban lenne foglalkoztatva ugyanannál a munkáltatónál. Kérdésem az, hogy ismételten ki kell kérni az adóhatósági igazolást, vagy a kedvezményezett időszakot az első munkába lépés időpontjától kell számolni a második munkaviszonynál is? Válaszát előre is köszönöm. Bora Balázs

Alkalmi munka több cègen belül Kérdés

Tisztelt Szakèrtő! A kèrdèsem az lenne, hogy a munkavállaló folyamatosan 5 munkanapot dolgozik egy cègen belül alkalmi foglalkoztatással, a következő, a 6. napon másik cègben dolgozhat-e alkalmi munkavállalókènt?

Alkalmi munka Kérdés

Tisztelt Szakértő! Mai napon felszólítást kapott cégünk hiánypótlásra, miszerint a 2016. január 25-én beadott T1042E jelű adatlapot nem tudják feldolgozni, mivel a személyek munkaviszonynapjainak együttes összege hónapon belül meghaladja a 15 napot. Január hónapban cégünk nem alkalmazta őket, mint utólag kiderült más munkáltatónál álltak egyszerűsített alkalmazásban. A NAV ügyintézője szerint eddig is így volt, csak a program az idei évtől tudja szűrni ezt a jellegű hibát. A kérdésem az lenne, hogy össze kell számítani az adott hónapban alkalmi munkával több munkáltatónál eltöltött időt, vagy sem? Válaszát előre is köszönöm.

Alkalmi munkavállaló pótléka és feor számok a bejelentéseknél Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy benzinkútnál folyamatos munkarendben 3 havi munkaidőkeretben dolgoznak napi 12 órás beosztásban. Most alkalmi munkavállalókat is foglalkoztatnak. Ebben az esetben kell-e az alkalmi munkavállalóknak a 12 órás napi munkaidő miatt 4 óra túlóra pótlékot fizetni? A másik kérdés, hogy januártól a bizonyítványokat is be kell jelenteni a NAV felé, itt most több helyen kiderült, hogy az adott szakképzettséghez nincs meg a végzettsége a munkavállalónak. Alkalmazhatja-e végzettség nélkül szakképzett munkakörben, ha el tudja látni azt a munkakört? Vagy 9-es feor-ba sorolással lehet megoldani ezt a problémát? Biztos, hogy akkor is azt a munkakört fogja végezni a dolgozó. Esetleg nem igényeljük a szochokedvezményt a szakképzetlen bejelentésnél? Mennyire szabályos ez? Várom válaszukat.

Egyszerűsített foglalkoztatás, alkalmi munka: szabadságot is kell számolni! Cikk

Megszaporodtak a szerkesztőségünkbe érkezett kérdések, amelyek arra keresik a választ, hogyan kell kiadni az egyszerűsített foglalkoztatottaknak, alkalmi munkásoknak az őket megillető szabadságot, illetve hogyan kell kiszámolni a távolléti díjat. Ezek is azon kérdések közé tartoznak, amelyeket a kommentárok és a szakkönyvek is óvatosan kerülnek. Így, mint minden jogilag elvarratlan esetben, a jogérzékre hagyatkozva elemezzük a kérdést.

Egyszerűsített foglalkoztatott bére és elszámolható költségei Cikk

Családtagot alkalmazna egyszerűsített foglalkoztatásban egy bt. Mennyit kell fizetni, milyen költségeket lehet elszámolni? Juhász Tibor okleveles nemzetközi és ellenőrzési adószakértő olvasói kérdésre adott válaszát ismertetjük.

Alkalmi munkára fizetendő új összegek Cikk

Egyszerűsített foglalkoztatás (alkalmi munka) esetén – mivel 2016-ban változott a minimálbér és a garantált bérminimum összege – mennyi a minimum fizetendő napi összeg? Olvasói kérdésre dr. Radics Zsuzsanna tb-szakértő válaszolt.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Fizetővendéglátás

Lepsényi Mária

adószakértő

Katás vállalkozás megszüntetése

Lepsényi Mária

adószakértő

Pótbefizetés rendezése

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Finacont Kft

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 július
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs