161 találat a(z) alkalmi munka cimkére

Jogviszony – járulék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Van egy bt., amelynek egy beltagja, és egy kültagja van, a beltag egyben az ügyvezető (cégvezető is). A bt. 2018. januártól a kata alá szeretne tartozni, természetesen az ügyvezető (beltag) megfizetné az 50 ezer forint havi kata költséget. Ugyanezen beltag (ügyvezetőnek) van egy kivás kft.-je is, ahol 50 százalékos tulajdonos, és egyben ő az ügyvezető is. Jelenleg főállású a jogviszonya, és ennek megfelelően fizeti meg a járulékokat. Kérdésem az lenne, hogyha a bt.-ben megfizeti az 50 ezer katát, akkor vállalhatja-e ingyen a kft.-ben az ügyvezetést? Ha igen, akkor vállalhat-e ingyen az ügyvezetésen kívül más feladatokat is (szoftverfejlesztés)? Ha nem vállalhat igyen más feladatokat, akkor felveheti-e saját magát alkalmi munkaviszonnyal? Vagy eseti megbízási jogviszonnyal a feladatok ellátására? Ezeknek milyen költségei vannak? Válaszát előre is köszönöm, Tisztelettel.

Ez az új sláger a foglalkoztatásban Cikk

Fél év alatt majdnem hatszázezer alkalmi és idénymunkást jelentettek be a munkáltatók az adóhivatalhoz, szemben az egy évvel korábbi 520, illetve a két évvel ezelőtti 490 ezerrel – írja a Magyar Idők. Ennek köszönhetően az államhoz is nagyobb bevétel érkezett; hat hónap alatt majdnem hétmilliárd forint, ez negyedmilliárddal több, mint a múlt év első felében.

Alkalmi fuvarozás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nemzetközi fuvarozás során egy-egy fuvarhoz sofőrt alkalmaznánk. Egy fuvar kb. 6-7 napot vesz igénybe a vezetési és a pihenőidők betartása mellett. Kérdésem, hogy milyen szerződéssel tudjuk alkalmazni a dolgozót? Határozott idejű, egyszerűsített foglalkoztatás, megbízásos jogviszony? Bérként a minimálbért, a pótlékokat plusz a külföldi napidíjat kell adni? Segítségét köszönöm.

Kata melletti munkavégzés Kérdés

Tisztelt Szakértő, azzal kapcsolatban kérném segítségét, hogy jelenleg "katás"egyéni vállalkozónak nincs munkája, de nem szeretné szüneteltetni a vállalkozást. Alkalmi munkára viszont lenne most lehetősége. Van ennek valami akadálya, illetve mire érdemes figyelni? Köszönöm válaszát.

Célkeresztben az alkalmi és idénymunka: erre figyeljen oda! Cikk

Az egyszerűsített foglalkoztatásra vonatkozó szabályok betartását ellenőrzi célvizsgálat keretében idén nyáron a munkaügyi felügyelet a Nemzetgazdasági Minisztérium által kidolgozott éves ellenőrzési terv szerint. Cikkünkben sorra vesszük, mely szabályokra kell fokozottan ügyelni.

Alkalmi munka Kérdés

Mint mezőgazdasági őstermelő, a saját gazdaságomban megtermelt dinnye értékesítéséhez alkalomszerűen, heti egy-kétszer alkalmi munkaerőt veszek igénybe. A 17T1042E jelű nyomtatványom bejelentem, mint alkalmi munkást, megfizetem utána a napi 1000 forint közterhet, a hónap végén pedig 1708-as jelentést küldök róla. Nébih-ellenőrzés azt a megállapítást tette, hogy ez nem szabályos. Kérdésem: miért nem járok el helyesen?

Alkalmi munkavállalás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünknél részmunkaidőben dolgozik kollégánk csomagolóként, viszont szeretné a takarítást is elvállalni. Kérdésem az lenne, hogy a munkavállalónk a takarítást végezhetné-e alkalmi munkavállalói státuszban (heti 1x) a részmunkaidős foglalkoztatás mellett? Válaszát előre is köszönöm!

Minden, amit a diákmunkáról tudni kell Cikk

A nyári szünidő alatt sok diák szeretne munkát vállalni. A munkáltatók pedig ennek kifejezetten örülnek, hiszen a munkaerőhiány egyre több ágazatot sújt.

Saját termés értékesítése: idénymunka vagy alkalmi munka lehet? Cikk

Családi gazdaság, dinnyét termeszt. A megtermelt dinnyét kizárólag maguk értékesítik, különböző értékesítési helyeken, mástól nem vásárolnak fel dinnyét, csak a saját termésüket adják el. Van munkaviszonyos dolgozójuk is az értékesítésre, de egyszerűsített foglalkoztatottakat is alkalmaznak eladásra, illetve szedésre. Az egyszerűsített foglalkoztatásnál alkalmazható-e – a mezőgazdasági munka miatt – a napi 500 forintos járulék? – kérdezte olvasónk. Dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogász szakértőnk válaszolt.

Így dolgozhat a segítő családtag Cikk

Számos kisvállalkozás keresi a lehetőségeket, hogy a jelentős közterheket miként lehetne jogszerűen csökkenteni. Ilyen esetekben sokszor nem szakemberekre hallgatnak, hanem az interneten, ismerősi körben keresnek „jó megoldásokat”. Ennek ugyanakkor egy hatósági ellenőrzés vagy éppen egy jogvita esetén kellemetlen következményei is lehetnek, hiszen ilyenkor derül ki, hogy az általunk követett gyakorlatot a jog nem honorálja. Ilyen népszerű, de sok esetben félreértett terület a segítő családtag alkalmazása.

Egyszerűsített foglalkoztatás: kire vonatkoznak a korlátok, tilalmak? Cikk

Egyszerűsített foglalkoztatás keretében alkalmi munkát összesen 90 napig végezhet egy évben egy munkavállaló. Olvasónk azt kérdezte, hogy ez a 90 napos határ a munkavállalóra vonatkozik, vagy munkáltatónként külön-külön dolgozhat mindegyiknél 90 napot (több munkáltató esetén)? Dr. Kéri Ádám ügyvéd válaszolt.

Alkalmi munka Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem szíves válaszát arra vonatkozóan, hogy egy kft. saját jogú nyugdíjas tagja foglalkoztatható-e egyszerűsített munkavállalással a kft.-ben, ha egyébként személyes közreműködési tevékenységet nem végez a kft.-ben? Ha igen, milyen feltételekkel, milyen járulék- és egyéb fizetési kötelezettségek mellett. Válaszát előre is köszönöm.

Egyszerűsített foglalkoztatás: itt az NGM állásfoglalása a szabadságról Cikk

Közeledik az egyszerűsített foglalkoztatás, alkalmi munkavállalás szezonja, így érdemes áttekinteni a munka- és pihenőidő vonatkozó szabályait. Ezek a szabályok biztosítják ugyanis ennek az atipikus munkavégzési formának a kellő rugalmasságát, illetve népszerűségét. A szabályok értelmezése ugyanakkor nem mindig egyszerű, különös tekintettel a szabadság megváltására vonatkozó rendelkezésekre. A jogértelmezésben támpontként szolgálhat a Nemzetgazdasági Minisztérium legújabb állásfoglalása is.

Egyszerűsített foglalkoztatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném megkérdezni: a fakitermelés erdőgazdálkodásnak számít-e? Egyéni vállalkozó favágásra bejelentett egyszerűsített foglalkoztatott után 500 Ft vagy 1000 Ft közterhet fizet? Mezőgazdasági idénymunkának minősül a fakitermelés vagy alkalmi munkának? Válaszát előre is köszöm.

Alkalmi munka Kérdés

Tisztelt Dr. Kéri Úr! Az alábbi kérdésemre ön válaszolt, amit nagyon köszönök: "Egy kft. alkalmi munkavégzéssel foglalkoztat egy magánszemélyt. A kérdésem az, hogy: - napi 8 óra munkavégzés esetén van-e, ha igen, milyen összegű felső korlátja az órabérnek, illetve a napibérnek, - a minimálbér feletti összeggel számított kereset után a munkavállalónak milyen közterheket kell fizetnie." Nem kaptam azonban választ arra a kérdésemre: van-e felső korlátja az órabérnek vagy napibérnek, továbbá kérném válaszát arra is, hogy a minimálbér feletti órabérrel számított kereset után az szja mellett van-e más közteherfizetési kötelezettsége (pl. valamilyen járulék) az alkalmi munkavállalónak. Válaszát előre is köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Ebrendészet

Szipszer Tamás

adószakértő

Online értékesítés

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs