233 találat a(z) Munka Törvénykönyve cimkére

Munkaviszony létesítése: így néz ki janur 1-től Cikk

Január 1. napján az új Munka törvénykönyv teljes terjedelmében hatályba lépett, így nem árt újra áttekinteni milyen változásokat hozott az új szabályozás a munkaviszony létesítésével összefüggésben.

A jogellenes felmondás esetén alkalmazott szankció Cikk

A hatályos Munka törvénykönyve a jogellenes munkáltatói felmondás esetén korlátozza a munkáltatóval szemben alkalmazható szankciókat. A régi Mt. az elmaradt munkabér teljes összegét megtérítette, illetve ha a munkaviszony nem került helyreállításra további akár 12 havi átlagkeresetnek megfelelő nem jövedelempótló kártérítés fizetésére is kötelezhetővé vált a munkáltató. Az új szabályozás szakított ezzel a gyakorlattal.

Munka törvénykönyve: várandós munkavállalók miatt fordult az Ab-hez az ombudsman Cikk

Az ombudsman szerint alkotmányosan aggályos az új Munka törvénykönyvének azon előírása, amely szerint a várandós munkavállalónak tájékoztatnia kell a munkáltatót terhességéről, hogy később jogosult legyen a felmondással szembeni védelemre. Szabó Máté ezért az Alkotmánybírósághoz fordult felülvizsgálatért.

Így változnak a szabadság szabályai 2013-tól Cikk

A szabadság továbbra is alap- és pótszabadságból áll. A jelenleg hatályos szabályozás szerint az alapszabadság a munkavállaló életkorát követve, sávosan növekedik. Január 1-jétől az alapszabadság minden munkavállaló esetében 20 munkanap, mely mellé az Munka törvénykönyve bevezeti a munkavállalót életkora alapján megillető pótszabadság intézményét. Azaz e körben változás csak az elnevezésben történik majd.

Új Munka törvénykönyve: Alkotmánybírósághoz fordul az ombudsman Cikk

Csökkennek a munkavállalókat védő garanciák és a jogbiztonság a foglalkoztatásban - mondta Szabó Máté ombudsman A munka méltósága elnevezésű projekt záró rendezvényén hétfőn Budapesten.

Jogutódlás: eltérő a magyar és az uniós szabályozás Cikk

Eltérő jogi védelemben részesülnek a július óta hatályos új Munka törvénykönyvében (Mt.) azok a munkavállalók, akiknek a munkáltatója egy gazdasági egység átruházása folytán változik meg, és azok, akiknél például két társaság összeolvadása miatt állt be munkáltatói jogutódlás. Az új gyakorlat az uniós irányelveknek csak részben felel meg, amely akár Magyarország kötelezettségszegési eljárásban történő elmarasztalásához is vezethet - hívja fel a figyelmet közleményében a Deloitte.

Változtak a csoportos leépítés szabályai Cikk

Bármelyik vállalat életében előfordulhat, hogy gazdasági okok miatt jelentős létszámú munkavállalói csoport munkaviszonyát kénytelen viszonylag rövid időn belül megszüntetni. Joggal merül fel a kérdés, hogy a társaságnak a csoportos létszámcsökkentés szabályait kell-e alkalmaznia, vagy - hosszabb időbeli ütemezéssel - a munkaviszonyok megszüntetésére egyénileg kerülhet-e sor. A csoportos létszámcsökkentés a munkáltatóra többletkötelezettséget ró; az üzemi tanáccsal, a munkaügyi központtal és a munkavállalókkal szemben. Ugyanakkor az új munka törvénykönyve egyszerűsíti e folyamatot, a konzultációs kötelezettséget kizárólag az üzemi tanács vonatkozásában írja elő. Üzemi tanács hiányában pedig a munkáltató nem köteles sem a szakszervezettel, sem a nem szervezett munkavállalók képviselőivel konzultálni - hívja fel a változásra a figyelmet a DLA Piper szakjogásza.

Munkavállalói kártérítési kötelezettség eljárási szabályai Kérdés

Tisztelt Szakértő!Alábbi kérdésben kérem tájékoztatását: a munkavállaló 2012. július 1. napját követően a munkáltatójának kárt okoz. Amennyiben a kártérítési kötelezettség nem haladja meg a minimálbér háromszorosát, akkor a munkáltató fizetési felszólításban követelheti a kártérítés összegét a munkavállalótól, amelybe a kártérítéssel kapcsolatos eseményeket és az indoklást is belefoglalja (a régi Mt. kártérítési határozatához hasonlóan)? Egyéb munkáltatói határozatra van-e szükség? Ha a munkavállalói kártérítési kötelezettség összege a minimálbér háromszorosát eléri, iletve meghaladja, akkor milyen bizonylatot köteles erről a munkáltató készíteni, és átadni a munkavállalónak, illetve a bíróságnak? Köszönettel

Új Munka törvénykönyve: újabb fricska a dolgozóknak Cikk

Az új Mt. hatályba lépésével a közalkalmazottak jogállásáról (Kjt.) szóló törvény is több lényeges elemében módosult. A változások iránya egyértelműen a két jogviszony közelítését jelzi. Megszűnt az a közalkalmazottakat védő garanciális előírás, mely szerint csak a fegyelmi eljárás szabályainak betartásával lehetett őket fegyelmi vétség esetén elmarasztalni. Mi változott még?

Így nézhet ki a várandós munkavállaló munkaszerződése Cikk

Cikkünkből kiderül, hogy milyen jogai vannak a babát váró munkavállalónak, s az is, hogy milyen előírások vonatkoznak a kismamák által betöltött munkakörre.

Új Mt.: támogatott jogellenesség Cikk

A július 1-jén hatályba lépett új Munka törvénykönyve drámai módon enyhítette a jogellenes munkaviszony megszüntetés munkáltatót sújtó szankcióit, mára „megéri” szándékosan jogellenes magatartást tanúsítani.

Tanulmányi szerződés: mi változott? - gyakorlati példákkal Cikk

A tanulmányi szerződésben (mely írásba foglalása kötelező) a munkáltató vállalja, hogy a tanulmányok alatt támogatást nyújt (fizetett, illetve fizetetlen munkaidő-kedvezményt, a tanulmányok folytatásához anyagi támogatást), a munkavállaló pedig arra kötelezi magát, hogy a megállapodás szerinti tanulmányokat folytatja (megszerzi a képzettséget) és a képzettség megszerzése után a támogatás mértékével arányos időn – de legfeljebb öt éven – keresztül munkaviszonyát felmondással nem szünteti meg. Július 1. napját követően e körben is történt érdemi módosítás, életszerű példákon keresztül ezeket gyűjtöttük össze.

Ilyen feltételekkel dolgozhat köztulajdonban lévő cégnél Cikk

A köztulajdonba tipikusan állami, önkormányzati tulajdonban lévő munkáltatónál az általános szabályokhoz képest több esetben eltérő módon kell foglalkoztatni a munkavállalókat.

Az új Munka törvénykönyvéről egyeztetett a kormány és a versenyszféra Cikk

Az új Munka törvénykönyvével kapcsolatos első tapasztalatokról, valamint a munkahelyvédelmi akcióprogramról és a tervezett lakhatási támogatásról kezdett egyeztetést kedden a versenyszféra és a kormány állandó konzultációs fóruma - közölte a testület ülése után a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) elnöke.

Új szlovák Munka törvénykönyve: "nem lesznek vesztesei" Cikk

Bemutatta a Munka törvénykönyve módosításának tervezetét a szlovák munka, szociális és családügyi tárca hétfőn Pozsonyban, a több hónapos egyeztetés eredményeként létrejött törvénytervezet a beterjesztő szerint többnyire a munkavállalók érdekeit szolgáló változtatásokat tartalmaz.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Építőipari projekt elszámolása

Kis Gábor

számviteli és adótanácsadás

Finacont Kft

Ingatlanértékesítés

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs