229 találat a(z) Munka Törvénykönyve cimkére

Új Munka törvénykönyve: Alkotmánybírósághoz fordul az ombudsman Cikk

Csökkennek a munkavállalókat védő garanciák és a jogbiztonság a foglalkoztatásban - mondta Szabó Máté ombudsman A munka méltósága elnevezésű projekt záró rendezvényén hétfőn Budapesten.

Jogutódlás: eltérő a magyar és az uniós szabályozás Cikk

Eltérő jogi védelemben részesülnek a július óta hatályos új Munka törvénykönyvében (Mt.) azok a munkavállalók, akiknek a munkáltatója egy gazdasági egység átruházása folytán változik meg, és azok, akiknél például két társaság összeolvadása miatt állt be munkáltatói jogutódlás. Az új gyakorlat az uniós irányelveknek csak részben felel meg, amely akár Magyarország kötelezettségszegési eljárásban történő elmarasztalásához is vezethet - hívja fel a figyelmet közleményében a Deloitte.

Változtak a csoportos leépítés szabályai Cikk

Bármelyik vállalat életében előfordulhat, hogy gazdasági okok miatt jelentős létszámú munkavállalói csoport munkaviszonyát kénytelen viszonylag rövid időn belül megszüntetni. Joggal merül fel a kérdés, hogy a társaságnak a csoportos létszámcsökkentés szabályait kell-e alkalmaznia, vagy - hosszabb időbeli ütemezéssel - a munkaviszonyok megszüntetésére egyénileg kerülhet-e sor. A csoportos létszámcsökkentés a munkáltatóra többletkötelezettséget ró; az üzemi tanáccsal, a munkaügyi központtal és a munkavállalókkal szemben. Ugyanakkor az új munka törvénykönyve egyszerűsíti e folyamatot, a konzultációs kötelezettséget kizárólag az üzemi tanács vonatkozásában írja elő. Üzemi tanács hiányában pedig a munkáltató nem köteles sem a szakszervezettel, sem a nem szervezett munkavállalók képviselőivel konzultálni - hívja fel a változásra a figyelmet a DLA Piper szakjogásza.

Munkavállalói kártérítési kötelezettség eljárási szabályai Kérdés

Tisztelt Szakértő!Alábbi kérdésben kérem tájékoztatását: a munkavállaló 2012. július 1. napját követően a munkáltatójának kárt okoz. Amennyiben a kártérítési kötelezettség nem haladja meg a minimálbér háromszorosát, akkor a munkáltató fizetési felszólításban követelheti a kártérítés összegét a munkavállalótól, amelybe a kártérítéssel kapcsolatos eseményeket és az indoklást is belefoglalja (a régi Mt. kártérítési határozatához hasonlóan)? Egyéb munkáltatói határozatra van-e szükség? Ha a munkavállalói kártérítési kötelezettség összege a minimálbér háromszorosát eléri, iletve meghaladja, akkor milyen bizonylatot köteles erről a munkáltató készíteni, és átadni a munkavállalónak, illetve a bíróságnak? Köszönettel

Új Munka törvénykönyve: újabb fricska a dolgozóknak Cikk

Az új Mt. hatályba lépésével a közalkalmazottak jogállásáról (Kjt.) szóló törvény is több lényeges elemében módosult. A változások iránya egyértelműen a két jogviszony közelítését jelzi. Megszűnt az a közalkalmazottakat védő garanciális előírás, mely szerint csak a fegyelmi eljárás szabályainak betartásával lehetett őket fegyelmi vétség esetén elmarasztalni. Mi változott még?

Így nézhet ki a várandós munkavállaló munkaszerződése Cikk

Cikkünkből kiderül, hogy milyen jogai vannak a babát váró munkavállalónak, s az is, hogy milyen előírások vonatkoznak a kismamák által betöltött munkakörre.

Új Mt.: támogatott jogellenesség Cikk

A július 1-jén hatályba lépett új Munka törvénykönyve drámai módon enyhítette a jogellenes munkaviszony megszüntetés munkáltatót sújtó szankcióit, mára „megéri” szándékosan jogellenes magatartást tanúsítani.

Tanulmányi szerződés: mi változott? - gyakorlati példákkal Cikk

A tanulmányi szerződésben (mely írásba foglalása kötelező) a munkáltató vállalja, hogy a tanulmányok alatt támogatást nyújt (fizetett, illetve fizetetlen munkaidő-kedvezményt, a tanulmányok folytatásához anyagi támogatást), a munkavállaló pedig arra kötelezi magát, hogy a megállapodás szerinti tanulmányokat folytatja (megszerzi a képzettséget) és a képzettség megszerzése után a támogatás mértékével arányos időn – de legfeljebb öt éven – keresztül munkaviszonyát felmondással nem szünteti meg. Július 1. napját követően e körben is történt érdemi módosítás, életszerű példákon keresztül ezeket gyűjtöttük össze.

Ilyen feltételekkel dolgozhat köztulajdonban lévő cégnél Cikk

A köztulajdonba tipikusan állami, önkormányzati tulajdonban lévő munkáltatónál az általános szabályokhoz képest több esetben eltérő módon kell foglalkoztatni a munkavállalókat.

Az új Munka törvénykönyvéről egyeztetett a kormány és a versenyszféra Cikk

Az új Munka törvénykönyvével kapcsolatos első tapasztalatokról, valamint a munkahelyvédelmi akcióprogramról és a tervezett lakhatási támogatásról kezdett egyeztetést kedden a versenyszféra és a kormány állandó konzultációs fóruma - közölte a testület ülése után a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) elnöke.

Új szlovák Munka törvénykönyve: "nem lesznek vesztesei" Cikk

Bemutatta a Munka törvénykönyve módosításának tervezetét a szlovák munka, szociális és családügyi tárca hétfőn Pozsonyban, a több hónapos egyeztetés eredményeként létrejött törvénytervezet a beterjesztő szerint többnyire a munkavállalók érdekeit szolgáló változtatásokat tartalmaz.

Munkarend változása az új Munka törvénykönyvében Kérdés

Tisztelt Tanácsadó! Társaságunk nagykereskedelmi tevékenységet végez és gyakran előfordul az az eset, hogy szombati napon is rendes munkaidőben kell foglalkoztatni a raktári dolgozókat. A munkaszerződés szerint heti 40 órás, 4 havi munkaidő keretben egyenlőtlenül beoszthatók a dolgozók. Van hogy napi 6 órát és van hogy napi 12 órát dolgoznak és előfordul hogy szombaton is dolgozni kell.A heti 2 pihenő napot kiadjuk. Kérdés: Az új MT szerint a szombati munkavégzésre ebben az esetben kell-e plusz pótlékot fizetni, vagy rendes munkaidőnek tekinthető a szombati munkavégzés külön pótlék fizetése nélkül.Mely munkarend esetében lehet úgy dolgoztatni szombaton a munkavállalókat, hogy a munkaidő keret terhére, a pótlék nélküli munkavégzés legyen. Továbbá az lenne a kérdésem, hogy nagykereskedelmi tevékenység bele tartozik-e 101.§ i) pont alá.Előre is köszönöm a választ.

Átlagkereset Kérdés

Az új Mt. megszüntette az átlagkereset fogalmát 2012.07.01-től. A Kjt. azonban még több helyen átlagkereset kifizetését írja elő. Ebben az esetben hogyan kellene értelmezni az átlagkeresetet, ha a jogszabály megszüntette?

Változások, amelyek a legtöbb adózót érintik szeptembertől Cikk

A nyári pihenésről visszatérve az őszi szezon megkezdése előtt célszerű áttekintenünk az előttünk álló adózási teendők listáját, átgondolni az év első felében bekövetkezett gazdasági események adóvonzatait, illetve fontos előre látnunk, hogy az év hátralévő részében milyen feladatok várnak még ránk. Ha csoportosítani szeretnénk az adózási tennivalókat, akkor érdemes egyrészről a Munka Törvénykönyvében és az adójogszabályokban történt változtatásokat áttekinteni, másrészről pedig az aktuális, vagy „örökzöld” közeljövőbeli adózási teendők közül célszerű szemezgetnünk.

Tanulmányi szerződés: hogyan kell számolni az 5 évet? Cikk

Az új Munka törvénykönyve a tanulmányi szerződéssel kapcsolatos szabályozást is érinti. Mi számít bele az 5 évbe, hogyan kell ezt az időtartamot számítani?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egyéni vállalkozó anyuka gyed, gyes, táppénz

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Szlovák cég belföldi ingatlanon végez építési munkát

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Hatósági díj továbbszámlázása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 november
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetÉs