hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Felmond, kirúgják a munkahelyéről? Sokat bukhat, ha erre nem figyel

  • dr. Hajdu-Dudás Mária

Bár a munka törvénykönyve (Mt.) nem tartalmaz részletes szabályokat a munkakör-átadási és -elszámolási kötelezettséggel kapcsolatban, a kérdés semmiképpen nem elhanyagolandó. Ha a munkavállaló a munkakörét nem az előírt rendben adja át, az jogellenes munkaviszony-megszüntetésnek minősül.

A munkakör megfelelő időben és módon történő átadása a munkáltató zavartalan működését biztosítja. A munka törvénykönyve (Mt.) szerint a munkavállaló munkaviszonya megszüntetésekor, illetve megszűnésekor munkakörét az előírt rendben köteles átadni, és a munkáltatóval elszámolni.

Ez a kötelezettség attól függetlenül terheli a munkavállalót, hogy milyen módon szűnt meg a munkaviszonya, vitatja-e a felmondás, az azonnali hatályú felmondás jogszerűségét. Ez a szabály egyébként a munkáltatót is kötelezi, azaz ha vitatja a megszüntetés jogszerűségét, abban az esetben is köteles kiadni a munkavállaló számára az előírt igazolásokat, és kifizetni a járandóságait.

A munkakörátadás a megkezdett feladatok, iratok, ügyek másik munkavállaló részére történő átadását, az elszámolás pedig a munkáltatótól átvett eszközök visszaszolgáltatását, esetlegesen a pénzeszközökkel való elszámolást jelenti.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből megtudhatja, milyen kötelezettségeknek kell eleget tenniük a munkahelyről távozó dolgozóknak, és mit veszíthetnek, ha ezt megtagadják.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi ingatlan esetén tételes átalányadó

Lepsényi Mária

adószakértő

Munkaerőpiacra lépők szocho-kedvezménye

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs