270 találat a(z) Munka Törvénykönyve cimkére

Mire figyeljen a munkáltató az éjszakai munka elrendelése során? Cikk

Az éjszakai munka fizikailag és mentálisan is megterheli a munkavállalót. A törvény szerint éjszakai munkának minősül a 22 és 6 óra közötti időszakban teljesített munkavégzés. Ez abban az esetben is igaz, ha a munkavállaló munkaidejének csak része nyúlik bele az éjszakába. Milyen korlátozások és tilalmak érvényesülnek az éjszakai munka elrendelése során? Hogyan alakul a díjazás?

Szabadság kiadása – mutatjuk, mire ügyeljen a munkáltató Cikk

Ismét közeledünk a szabadság kiadásának fő szezonjához, így érdemes áttekinteni, hogy mely szabályok betartására kell különösen ügyelni. Az összefoglaló aktualitását adja az is, hogy a szabadság kiadására vonatkozó szabályokban idén is történt változás. Lássuk a legfontosabb szabályokat!

Fontos változások a munka törvénykönyvében és a munkavédelmi szabályokban 2024-ben Cikk

Szeptember 1-jétől hatályba lép a munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény (Mvt.) és a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) néhány rendelkezésének módosítása. A legnagyobb horderejű változás a munkavédelmi képviselő megválasztása, valamint a munkára való alkalmasság kötelező orvosi vizsgálata vonatkozásában történt. Cikkünkben a legfontosabb szabályokat ismertetjük.

Gyermekek utáni pótszabadság: a szülők dönthetnék el, mikor veszik ki Cikk

A gyermekek után járó pótszabadság kiadásáról is a munkavállalók rendelkezhessenek – szorgalmazza a munka törvénykönyvét (Mt.) módosító törvényjavaslatában a KDNP.

Mit tehetünk, ha a munkaviszony megszüntetése indokolt lenne, de akadályokba ütközünk? Cikk

Örökzöld kérdés, hogy mely módon szüntethető meg a munkaviszony a felek által, amennyiben a munka törvénykönyve a megszüntetés lehetőségét valamely fél részéről kizárja. Tényleg nem lehetséges a munkaviszony megszüntetése, vagy csak korlátokba ütközünk? Cikkünkben munkáltatói és munkavállalói szempontból is körbejárjuk e kérdést.

Megsemmisített egy szövegrészt a munka törvénykönyvében az Alkotmánybíróság Cikk

Az Alkotmánybíróság alaptörvény-ellenesnek nyilvánította és megsemmisítette a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) 276. § (8) bekezdésének „– tanácskozási joggal –” szövegrészét, valamint a folyamatban lévő perekben alkalmazási tilalmat rendelt el.

Így számoljuk ki a munkába visszatérő kismama szabadságát Cikk

A munka törvénykönyve egyértelműen rendezi ezt a kérdést, ennek ellenére mégis vannak félreértések, illetve olyan munkáltatók, akik bizonyos időintervallumokat nem tekintenek szabadságra jogosító időszaknak azt gondolva, hogy a munkavállaló távolléte alatt nem teremtett értéket, nem hozott bevételt a cégnek. Cikkünkben azt tekintjük át, melyek ezek az időszakok, és ezek mentén hogyan számoljuk ki a munkába visszatérő, Mt. szerint dolgozó munkavállaló felgyülemlett szabadságát.

Alkotmánybírósági határozat az Mt. egyik pontjának alaptörvény-ellenességéről és alkalmazási tilalmáról Cikk

A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény 2022. december 31-ig hatályban volt 294. § (1) bekezdés g) pont gg) alpontja alaptörvény-ellenességének megállapításáról és megsemmisítéséről, valamint alkalmazási tilalmáról szóló 8/2023. AB határozatot a Magyar Közlöny 2023. évi 88. számában, június 20-án tették közzé.

Milyen szabályokat érdemes szem előtt tartani a nyári szabadság kiadása során? Cikk

Minden évben, így idén is áttekintjük a nyári szabadságolásokat megelőzően a szabadságok kiadásának alapvető szabályait. Ezen szabályok figyelmen kívül hagyásának ugyanis komoly jogi következményei is lehetnek. Cikkünkben a legfontosabb szabályokat gyakorlati szempontból ismertetjük.

A nap kérdése: régóta alkalmazottaknál is kell megállapodás a készpénzes bérfizetéshez? Cikk

Munkaügyi eljárás indult egy cég ellen, mert nem kötött megállapodást azon dolgozóival, akik bérét készpénzben fizeti ki, és a munka törvénykönyvének év eleji módosítása előtt is a alkalmazásban álltak. Valóban helytelenül járt el a cég? – kérdezte olvasónk. Dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogi ügyvéd szakértőnk válaszolt.

Munkavégzés alóli mentesülés – mutatjuk, mely esetek jogosítanak munkabérre Cikk

A munkavégzési kötelesség teljesítése alól a munkavállaló a munkáltató engedélye vagy munkaviszonyra vonatkozó szabály alapján mentesülhet. A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) 55. §-a olyan eseteket sorol fel, amelyek alapján a munkavállaló kötelezően mentesül rendelkezésre állási, illetve munkavégzési kötelezettségének teljesítése alól. 2023. január 1. napjától – a korábbiakhoz képest – mentesülést biztosít a munkavállaló munkaköre ellátására egészségi okból való alkalmatlanságának időtartama, továbbá a súlyos egészségi okból gondozásra szoruló hozzátartozó, vagy a munkavállalóval közös háztartásban élő személynek nyújtott személyes gondozás, évente legfeljebb öt munkanapra. Cikkünkben ismertetjük, mely esetek jogosítanak munkabérre.

Milyen szabadságok illetik meg a külföldre kiküldött munkavállalót? Cikk

A szolgáltatások szabadsága, valamint a személyek szabad mozgása, mint szabadságelvek képezik az Európai Unión belüli, határokon átívelő kiküldetés alapjait. A jogintézmény kereteit az 1997. február 10. napján hatályba lépett a munkavállalók szolgáltatások nyújtása keretében történő kiküldetéséről szóló Európai Parlament és a Tanács 96/71/EK irányelve (Irányelv) határozza meg. Cikkünkben a határokon átívelő kiküldetés jogintézményének szabadságra vonatkozó munkajogi előírásait tekintjük át.

Öregségi nyugdíjkorhatár közalkalmazottnál Kérdés

Túlóra és pihenőidő: mit mond a munka törvénykönyve? Cikk

Egy irodai alkalmazott hétfőtől péntekig dolgozik rendes munkaidejében. Előfordul, hogy szombatonként túlórázik, 8 órát dolgozik ilyenkor szombatonként is. Lehet-e neki vasárnapra is túlórát elrendelni ilyen esetben, és a következő héten is hétfőtől péntekig dolgoznia? Hogyan kell a túlórázás mellett a pihenőidőt helyesen kezelni? Olvasói kérdésre dr. Kéri Ádám ügyvéd, compliance szakértő válaszolt.

Érdekes EU-döntés született a napi pihenőidőről Cikk

Az Európai Unió Bírósága (EUB) idén márciusban érdekes, magyar kötődéssel rendelkező döntést tett közzé a honlapján. A döntés a napi és a heti pihenőidő kapcsolatát vizsgálja a munkaidő-szervezés egyes szempontjairól szóló 2003/88/EK irányelv alapján. Cikkünkben a döntés részleteit mutatjuk be.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Eb-jegyértékesítés – Németország áfa

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Közösségen belüli beszerzés

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink