501 találat a(z) Kúria cimkére

Fogyasztói kölcsönszerződés kikötésének tisztességtelensége: az EUB eljárása után döntött a Kúria Cikk

A Kúria az Európai Unió Bírósága C-705/21. számú előzetes döntéshozatali eljárásban hozott ítéletét követően hozott határozatot fogyasztói kölcsönszerződés érvénytelensége tárgyában a Gfv.VI.30.206/2023. számú ügyben – írja honlapján a Kúria.

Ki viseli a szabadság nem megfelelő nyilvántartásának következményeit? Cikk

A munkaidő-nyilvántartás vezetése, benne a szabadság nyilvántartása a munkáltató alapvető kötelezettsége. Habár ezen kötelezettség elmulasztásának következménye perben, bizonyítás útján mérsékelhető, a bizonyítás sikertelenségének a következménye mindenképpen a munkáltatóra hárul. Cikkünkben az e tárgyban született friss bírósági döntést (BH2023.75.) mutatjuk be.

Ab-határozat: jár a kollektív szerződés szerinti magasabb végkielégítés akkor is, ha köztulajdonúvá vált a munkáltató Cikk

Az Alkotmánybíróság alaptörvény-ellenesnek nyilvánította és megsemmisítette a Kúria támadott ítéletét, olvasható az Alkotmánybíróság honlapján.

Munkáltatói felelősség a munkabalesetben. Kúriai határozat Cikk

A Kúria friss eseti döntésében a munkáltató munkabalesetekért való felelősségét vizsgálta. Ezzel összefüggésben megerősítette, hogy a megfelelő munkaeszköz biztosítása a munkáltató feladata. Ez a kötelezettség azonban számos, egyéb kötelezettséget is takar. Az ügy (BH2023.42.) tanulságait az alábbiakban mutatjuk be.

Pénzátcsoportosítás, bírák felmentése, vakcina adományozása – új jogszabályok Cikk

Új jogszabályok jelentek meg tegnap este: az Országgyűlés elfogadta a Kúria, az OBH és az ügyészség 2021. évi beszámolóját, Novák Katalin bírákat mentett fel, vakcinát adományoz az ország Nicaraguának.

Kúriai döntés üzleti titok megsértéséről munkaviszony fennállása alatt Cikk

Új, üzleti titok megsértésével kapcsolatos bírósági döntést tettek közzé 2023. februárjában. A jogvita kapcsán a Kúria megállapította, hogy amennyiben egy munkavállaló a munkáltató sérelmére üzleti titkot sértő magatartást tanúsít, úgy az üzleti titokról szóló 2018. évi LIV. törvény (Üttv.) rendelkezései nem függetleníthetőek a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) vonatkozó rendelkezéseitől, hanem azokkal együtt kell alkalmazni őket.

Jogegységi határozat a földárverési eljárásban hozott döntés elleni jogorvoslatról Cikk

A Kúria 3/2023. jogegységi határozatát a mezőgazdasági igazgatási szerv által lefolytatott földárverési eljárásban hozott döntés ellen igénybe vehető jogorvoslatról április 11-én tették közzé a 2023. évi 52. számú Magyar Közlönyben.

Dolgozó az iskolapadban: kötelezte a munkáltató vagy nem? Cikk

A munkáltató és a munkavállaló között tanulmányi szerződésben foglaltak érvényesítésével összefüggésben merült fel jogvita. A Kúria ennek kapcsán azt is megvizsgálta, hogy mely esetben értékelhető akként, hogy a tanulmányok végzésére a munkáltató kötelezte a munkavállalót, ilyenkor ugyanis a tanulmányi szerződés érvénytelen. Az ügy tanulságait az alábbiakban foglaljuk össze.

Kúriai döntés lélegeztetőgép-adásvételi szerződések közérdekű adatainak kiadása ügyében Cikk

A felperes a keresetben a Külügyminisztériumtól 2020 márciusában, kórházi intenzív ellátásra alkalmas lélegeztetőgépek és arcmaszkok adásvételével kapcsolatos szerződések közérdekű adatainak kiadását kérte. Az ügy a Kúriáig jutott.

Orvos vesztegetési ügyében hozott határozatot a Kúria Cikk

Vesztegetés elfogadásának bűntette ügyében hozott határozatot a Kúria, mely a kuria-birosag.hu oldalon olvasható.

Döntött a Kúria a kerületi „légiutasadóról”: hatályon kívül helyezték Cikk

A Kúria 2023. március 28-án 2023. január 1-i visszamenőleges hatállyal hatályon kívül helyezte a XVIII. kerületi önkormányzat „légiutasadóról” szóló önkormányzati rendeletét. Több, anyagilag nehéz helyzetben lévő önkormányzat is mérlegeli azt, hogy különböző települési adókat vezetne be, így a Kúria ítélete fontos forrás lehet nekik és a települési adó fizetésére kötelezett magánszemélyeknek is arra vonatkozóan, hogy települési adót milyen keretek között lehet bevezetni – foglalja össze a Niveus Consulting Group.

Megsemmisítette a Kúria a légiutasadóról szóló rendeletet Cikk

A Kúria Önkormányzati Tanácsa a Fővárosi Kormányhivatal indítványára eljárva megállapította, hogy Budapest Főváros XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzat Képviselőtestülete települési adókról szóló 26/2022. önkormányzati rendeletének a légiutasadóról rendelkező 11–18. §-ai más jogszabályba ütköznek, ezért e rendelkezéseket 2023. január 1. napjára visszamenőleges hatállyal megsemmisítette – írja honlapján a Kúria.

A Kúria, az OBH és az ügyészség 2021-es beszámolóját tárgyalja szerdán az Országgyűlés Cikk

A Kúria és az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke, valamint a legfőbb ügyész 2021-es beszámolóját tárgyalja szerdán az Országgyűlés.

Sztrájk jogellenességének kérdésében döntött a Kúria Cikk

Önmagában a sztrájkkövetelések megfogalmazása visszaélésszerűnek nem minősülhet. A sztrájkkal kapcsolatos, az érintett felek részéről megvalósul kommunikáció, annak a nyilvánosság tájékoztatására irányuló tartalma, jellege nem vonható be a sztrájkkövetelés, illetve a figyelmeztető sztrájk jogszerűsége megítélésének körébe – mondta ki határozatában a Kúria.

Két új törvény, három kormányrendelet és négy határozat a legfrissebb Magyar Közlönyben Cikk

A Magyar Közlöny 2023. évi 38. számában március 16-án két új törvény, három kormányrendelet, egy kúriai határozat és három kormányhatározat jelent meg.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

EPR-díj, -kötelezettség, számviteli elszámolás

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Üzletszerűség kérdése

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Gyártó vagy sem

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 november
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3