42 találat a(z) A nap kérdése cimkére

A nap kérdése: megteheti-e a vállalkozás, hogy az alkalmi munkavállalóinak a bért havonta egy összegben fizeti meg? Cikk

Van-e arra lehetőség, hogy egy vállalkozás az általa foglalkoztatott alkalmi munkavállalók, mezőgazdasági idénymunkások bérét a munkavállaló kérésére havonta egy összegben fizesse meg? Természetesen csak abban az esetben, ha adott hónapban huzamosabb ideig foglalkoztatja – kérdezte olvasónk. Dr. Hajdu-Dudás Mária válaszolt az Adózóna oldalán érkezett kérdésre.

A nap kérdése: mennyire befolyásolják az utolsó évek kereseti adatai a nyugdíj összegét? Cikk

Van az egyik cégnél egy 61 éves férfi, aki folyamatos munkaviszonnyal rendelkezik. Amennyiben az utolsó években magasabb bért adnánk neki (bruttó 800 000 forint) az milyen mértékben számítana bele a megállapított nyugdíjába összegszerűségben? – kérdezte olvasónk. Winkler Róbert adószakértő válaszolt.

A nap kérdése: fel lehet-e mondani táppénzen levő munkavállalónak? Cikk

Dolgozónk 2023. június 15-étől táppénzen van a mai napig is, a 15 nap betegszabadságát már kimerítette. A dolgozó nem akar felmondani, de továbbra is keresőképtelen. Kérdésem, hogy a munkáltató milyen nappal tudja megszüntetni a dolgozó munkaviszonyát, vagy milyen feltételekkel tudná megszüntetni a munkaviszonyát? Táppénz ideje alatt a szabadságát is meg kell váltani? – kérdezte olvasónk. Dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd válaszolt a feltett kérdésekre.

A nap kérdése: munkába járáskor elszámolható-e az IC pótjegy, valamint a kerékpárjegy? Cikk

Olvasónkban felmerült a kérdés, hogy munkába járásakor elszámolható-e az IC pótjegy, valamint a kerékpárjegy. Olvasói kérdésre Surányi Erzsébet okleveles közgazda válaszolt.

A nap kérdése: hozzátartozó hiányában ki az elhunyt munkavállaló járandóságainak örököse? Cikk

Olvasónkban felmerült a kérdés, hogy mi a teendő abban az esetben, ha a munkavállalónak nincs semmilyen hozzátartozója, akinek a járandóságait mint örökösnek ki lehet fizetni. A kérdésre dr. Kéri Ádám ügyvéd, compliance szakértő válaszolt.

A nap kérdése: mi lesz a helyi iparűzési adó alapja? Cikk

Átalányadós egyéni vállalkozó jövedelme nem érte el a mentes határt. Ezért a szja-alap nulla forint. Az iparűzési adózásban az átalányadót választottuk, azaz az szja-alap 20 százalékkal növelt értéke az iparűzési adó alapja. Ez a vállalkozó esetében ugye nulla forint. Most szóltak az önkormányzattól, hogy ez nem helyes így, csak a bevétel 80 százalékát választhatom adóalapnak, és fizessek adót. Valóban így van? – kérdezte olvasónk. Szipszer Tamás adószakértő válaszolt.

A nap kérdése: választott tisztségviselő kaphat-e képernyő előtti munkavégzéshez szemüveget? Cikk

Választott tisztségviselők esetében adható-e képernyő előtti munkavégzéshez biztosítható szemüveg? A napi feladatokra tekintettel a szemüveg mint munkavédelmi eszköz elszámolható-e és milyen módon? – kérdezte olvasónk, Surányi Erzsébet okleveles közgazda válaszolt.

A nap kérdése: befolyásolja-e a felmondási időt, ha a munkavállaló keresőképtelen lesz? Cikk

Ha egy dolgozónak felmondunk létszámleépítés miatt, aláírja a felmondás tudomásul vételét, melyben rögzítjük az 1 hónap felmondási időt, amelynek a feléről felmentést kap, a felmondási idő alatt elmehet-e keresőképtelen állományba, valamint ez milyen kötelezettséget ró a cégre? Tehát megszüntethető-e a munkaviszony az 1 hónap leteltével? – kérdezte olvasónk. Dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd válaszolt.

A nap kérdése: egyszerűsített foglalkoztatás esetében szükséges-e orvosi alkalmassági vizsgálat? Cikk

Alkalmi munkavállalók esetében is kötelező-e a munkába állás előtt az alkalmassági vizsgálat, mint a munkaviszony esetében? Ha igen, milyen szabályok vonatkoznak rá? – kérdezte olvasónk. Dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd válaszolt.

A nap kérdése: számla jóváírásakor a hulladékkezelési díjat is jóvá kell-e írni? Cikk

Ha egy olyan számlát kell jóváírni, amin szerepelt hulladékkezelési díj, akkor a hulladékkezelési díjat is jóvá kell írni vagy azt nem? Olvasói kérdésre Kneitner Lea okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő válaszolt.

A nap kérdése: kell-e indokolnia a munkavállalónak, hogy mire kéri a jövedelemigazolást? Cikk

A munkavállaló jövedelemigazolást kér peres ügy miatt a munkáltatójától. A munkáltató csak a teljes peranyag ismeretében hajlandó az igazolást kiadni. Jogszerűen jár el a munkáltató? Olvasói kérdésre dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd válaszolt.

A nap kérdése: végkielégítésnél a táppénz ideje munkában töltött időszaknak számít-e? Cikk

A végkielégítésnél a táppénzes időszak munkában töltött időszaknak számít-e? A 30 napos megszakításban, amit a végkielégítésnél figyelni kell, a 30 napon túli táppénzes időszak beszámít-e a munkában töltött időbe, vagy sem, vagy nem lehet figyelembe venni a végkielégítés-jogosultság szempontjából? – kérdezte olvasónk, dr. Kéri Ádám ügyvéd, compliance szakértő válaszolt.

A nap kérdése: igazolható-e a nyugdíjbiztosítás nyilvántartásaiból hiányzó jövedelemadat szja-bevallással? Cikk

Lehet-e szja-bevallással igazolni a hiányzó jövedelmet, ha az a nyugdíjbiztosítási nyilvántartásban nincs meg? – kérdezte olvasónk. Winkler Róbert nyugdíjszakértő válaszolt.

A nap kérdése: kijelölhető-e két munkavégzési hely a munkaszerződésben, miként adható így munkába járáshoz költségtérítés? Cikk

Lehet egy munkavállalónak két munkavégzési helye? Ezekhez miként adható így munkába járáshoz költségtérítés? Olvasói kérdésre dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd válaszolt.

A nap kérdése: elég két év katás időszak, ha két év hiányzik a nők 40 nyugdíjhoz? Cikk

Nyugdíj előtt álló hölgy munkaviszonya megszűnt. Vállalkozás indításában gondolkozik, 2 év hiányzik még a nők 40 éves nyugdíj korhatár eléréséig. Ha katás vállalkozást indítana, akkor elég lesz a 2 év katás vállalkozóként, hogy 2 év múlva nyugdíjas lehessen? A két év az két év szolgálati időnek számít, neki csak ez lenne a fontos, a nyugdíj alapja most mellékes – kérdezte olvasónk. Winkler Róbert nyugdíjszakértő válaszolt.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Pontgyűjtési kérdés

Nagy Norbert

adószakértő

Csed – átalányadózó vállalkozás alkalmazottal

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1