151 találat a(z) A nap kérdése cimkére

A nap kérdése: átadhatja-e a régi könyvelő közvetlenül az újnak egy cég könyvelési iratait? Cikk

Betegség miatt nem vállalta egy könyvelő 2024. évre cégek könyvelését. Az érintett céggel könyvviteli és adózási szolgáltatáshoz kapcsolódó adatkezelési és adatfeldolgozási szerződést írt alá a könyvelő. Az új könyvelő e-mailben kéri az alkalmazottak iratait, a könyvelt adatállományt. Ha a régi könyvelő adatot szolgáltat az újnak, nem sérti meg a vonatkozó jogszabályt? Kinek köteles átadni a volt partnercég iratanyagát? – kérdezte olvasónk. Dr. Kéri Ádám ügyvéd, compliance szakértő válaszolt.

A nap kérdése: jelentős tagi kölcsön és ingatlanvagyon van a kft.-ben – mi lesz ezekkel végelszámolásnál? Cikk

Egy kft.-ben jelentős ingatlanvagyon van, és szeretnénk a céget végelszámolással megszüntetni. Ha ezt a vagyont a tulajdonos vagyonfelosztás során megkapja, akkor ezek után neki milyen fizetési kötelezettsége keletkezik, Illeték- illetve adófizetés? A cégben jelentős tagi kölcsön is van. Ennek a rendezése, hogy történik? – kérdezte olvasónk, dr. Buzády Csongor, az LLM a Budlegal Ügyvédi Társulás ügyvédje, vállalatfinanszírozási szakjogász válaszolt az Adózóna oldalán érkezett kérdésre.

A nap kérdése: lehet-e módosítani az szja-bevallást, ha kimaradt belőle az átalányadó választása? Cikk

Olvasónkban felmerült a kérdés, hogy ha az szja-bevallásban nem jelölte, hogy 2024-től átalányadózásra szeretne áttérni, ezt önellenőrzés során megteheti-e. A kérdésre Lepsényi Mária adószakértő válaszolt.

A nap kérdése: módosítható-e a tavalyi EPR-bevallás? Cikk

A 2023. évi EPR-bevallásainkat sajnos szükséges lenne módosítani! Van rá valamilyen mód, hogy ezt meg tudjuk tenni március 31-e után is? Mit lehet tenni ilyenkor, ha tudjuk hogy rosszak az adatok és nem tudjuk korrigálni? Olvasói kérdésre Tüske Zsuzsanna vámszakértő válaszolt.

A nap kérdése: főállású átalányadózó egyéni vállalkozónál a csed és a gyed összegét mi alapján határozzák meg? Cikk

Szeretnék választ kapni arra a kérdésre, hogy a főállású átalányadózó egyéni vállalkozó csed és gyed ellátásának az összege mi alapján kerül meghatározásra! A garantált bérminimum alapján számított és megfizetett tb-összeg a számítás alapja, vagy az általa megszerzett jövedelem? Ugyanígy kérdés számomra, hogy táppénzigénylés esetén mi a táppénz összeg alapja? A vállalkozó havonta a garantált bérminimum szerint fizeti meg a tb-járulékot, de a havi bevétele átlagosan 800 ezer forint és 40 százalék költséghányadra jogosult – kérdezte olvasónk. Czeglédi Bernadett munkajogi és társadalombiztosítási szakértő válaszolt az Adózóna oldalán érkezett kérdésre.

A nap kérdése: állandó lakóhely/tartózkodási hely – mikor kell fizetni munkába járási költségtérítést? Cikk

Munkavállaló albérletbe költözött, a tulajdonos nem egyezett bele a lakcímre történő bejelentkezéshez, így a tartózkodási helyről nincs hivatalos okirat. Korábbi lakcímére kapott költségtérítést a munkavállaló. Kell-e továbbra is adni a juttatást az állandó lakcím után, vagy elegendő-e, ha a dolgozik nyilatkozik arról, hogy megváltozott a tartózkodási helye, és már nem kéri a költségtérítést? – kérdezte olvasónk. Horváthné Szabó Beáta adószakértő válaszolt.

A nap kérdése: milyen árfolyamot alkalmazzunk, ha az osztalékfizetés euróban Revolutról történik? Cikk

Érdeklődni szeretnék, hogy amennyiben a forintban jóváhagyott osztalékot euróban szeretnének kifizetni, úgy milyen árfolyammal számíthatom át! A Revolut sajátossága, hogy nincs közzétett aznapi devizaeladási árfolyama, hanem az folyamatosan változik. Két tulajdonos részére lenne osztalékkifizetés eurós számláról eurós számlára – kérdezte olvasónk. Hunyadné Szűts Veronika igazságügyi adó- és járulékszakértő válaszolt az Adózóna oldalán érkezett kérdésre.

A nap kérdése: naplófőkönyv vagy pénztárkönyv? Cikk

Alanyi adómentes átalányadózónak kötelező naplófőkönyvet és pénztárkönyvet is vezetnie, vagy választhat a kettő közül? Mi a fő különbség a naplókönyv és a pénztárkönyv között (mire szolgál a két nyilvántartás, miben különbözik)? Változik-e a nyilvántartási kötelezettség, ha áfafizetésre kötelezett a vállalkozás? – kérdezte olvasónk. Szipszer Tamás adószakértő válaszolt.

A nap kérdése: melyik bevallásba kerüljön az egyéni vállalkozó év végén indult szünetelése alatti költsége, bevétele? Cikk

Szeretném megkérdezni, hogy ha az egyéni vállalkozó 2024. január 1-jén kezdi a szünetelést, akkor a szünetelés alatt befolyt bevételét, költségét a 2353-as bevallásban, vagy majd csak a 2453-as bevallásban kell elszámolnia? Válaszában, ha kérhetném, akkor a vonatkozó jogszabályhelyet is jelölje meg! Az Adózóna oldalán érkezett kérdéseket Lepsényi Mária adószakértő válaszolta meg.

A nap kérdése: felmondott a dolgozó, megszegte a tanulmányi szerződést, letiltható-e tőle a tartozás? Cikk

Munkavállaló a munkáltató által fizetett tanfolyam elvégzése után nem maradt a cégnél a szerződésben foglalt két évig, korábban felmondott. A szerződésben vállalta, hogy ez esetben megfizeti a munkáltató részére a tanfolyam költségeit, melynek díja 300 euró. Levonható-e ez az összeg a munkavállaló béréből a levonásmentes részig, azaz 60 000 forintig? Vagy mindenképp csak közjegyző általi fizetési meghagyás lenne szabályos? – kérdezte olvasónk. Dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogi ügyvéd szakértőnk válaszolt.

A nap kérdése: kivás bt.-ből kivás kft. – emelheti-e készpénzben a jegyzett tőkét átalakuláskor? Cikk

Adott egy kivás bt., amely átalakul kivás kft.-vé és a jegyzett tőkéjét 20 000 forintról 3 millió forintra emeli. Emelheti-e részben készpénzben a jegyzett tőkét átalakuláskor? Lesz hatása a készpénzben történő tőkeemelésnek a kiva alapjára? Növeli, vagy csökkenti az alapot? Olvasói kérdésre dr. Császár Zoltán adótanácsadó, jogász válaszolt.

A nap kérdése: megbízási jogviszonyt mikor kell be-, illetve kijelenteni? Cikk

Kft. egy fővel határozatlan idejű megbízási szerződést kötött azzal a feltétellel, hogy havonta a teljesített óraszámok után kapja a jövedelmet. Ebben az esetben a 1041-es bejelentés és kijelentés hogyan történik? Havonta? Vagy esetleg amikor kezdett, akkor bejelentjük, és ha olyan hónap van, amikor nem éri el a minimálbér 30 százalékát a megbízási díj, akkor kijelentjük? Aztán a következő hónaptól újra be? – kérdezte olvasónk. Dr. Radics Zsuzsanna tb-szakértő, jogász válaszolt.

A nap kérdése: hogyan számolhatja el magánszemély a bérbe adott ingatlan felújítási költségét? Cikk

Magánszemély bérbe adja a családi házának legalsó (szuterén) szintjét, mely a teljes alapterület nagyjából harmada. 2023-ban hőszigetelték a házat, 3 millió forint értékben. Érvényesítheti a magánszemély a kiadás egyharmadát a bérbeadásból származó bevételével szemben, azaz éves szinten körülbelül 20 ezer forint számolható el költségként (1 000 000*0,02), vagy van-e lehetőség nagyobb összegű költségelszámolásra? – kérdezte olvasónk. Surányi Imréné okleveles közgazda válaszolt.

A nap kérdése: szükséges-e bármilyen szakképesítés kávézóban dolgozók számára? Cikk

Egy élelmiszerbolt/kávézóként működő üzletnél, amelyet egy kft. üzemeltet, szükséges-e bármilyen szakképesítés az üzletben dolgozók számára? Az üzletben kávé, italok készítése helyben történik majd, de minden más terméknek csak eladása fog történni (pl. sütemények nem helyben készülnek majd, azt csak értékesíteni fogja az üzlet, megvásárolva egy élelmiszerüzemtől). Szükséges-e szakképesítés a kft. tulajdonos/ügyvezetőjének, ha csak ő van a pult mögött, nincs alkalmazott jelen? Szükséges-e szakképesítés az alkalmazottaknak akár ott van a tulajdonos, akár nincs? Nem egyértelmű számunkra, hogy kell-e pincér vagy élelmiszer eladói képzettség ehhez a tevékenységhez – kérdezte olvasónk. Dr. Kéri Ádám ügyvéd, compliance szakértő válaszolt az Adózóna oldalán érkezett kérdésre.

A nap kérdése: hogyan gyűjthet egyéni vállalkozó magánszemélyként pénzt szakmai rendezvényre? Cikk

Egyéni vállalkozó magánszemélyként szakmai rendezvényt szervezne a kollégáinak; gyűjthet erre pénzt úgy, hogy az ne képezze a vállalkozás bevételét? – kérdezte olvasónk. Szipszer Tamás adószakértő válaszolt.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Devizás könyvelés

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Egyéni vállalkozó gépjármű költségelszámolása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Idegen épületen végzett beruházás

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink