72 találat a(z) 2022-es változások cimkére

Megsemmisítette a Kúria a légiutasadóról szóló rendeletet Cikk

A Kúria Önkormányzati Tanácsa a Fővárosi Kormányhivatal indítványára eljárva megállapította, hogy Budapest Főváros XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzat Képviselőtestülete települési adókról szóló 26/2022. önkormányzati rendeletének a légiutasadóról rendelkező 11–18. §-ai más jogszabályba ütköznek, ezért e rendelkezéseket 2023. január 1. napjára visszamenőleges hatállyal megsemmisítette – írja honlapján a Kúria.

Rengeteg jogszabályt módosítanak az éjjel kihirdetett törvények és rendeletek Cikk

A Magyar Közlöny 2022. évi 210. számában 7 törvény és 19 rendelet jelent meg december 20-án éjjel.

18 rendelet jelent meg az éjjel Cikk

18 rendeletet és 16 határozatot hirdettek ki a Magyar Közlöny 2022. évi 205. számában december 13-án éjjel.

Megjelent a decemberi VálaszAdó Cikk

2022. november 23-án kihirdették az egyes adótörvények módosításáról szóló 2022. évi XLV. törvényt, ami számos változást hoz az adózás, a számvitel és a társadalombiztosítás területén. Emellett – a veszélyhelyzetre hivatkozással – továbbra is rendszeres a rendeleti jogalkotás, így született meg – többek között – a 468/2022. kormányrendelet, amely szerint az Mt. 94. paragrafus (1) és (2) bekezdésében foglaltaktól eltérően legfeljebb 24 havi munkaidőkeret rendelhető el a turizmus-vendéglátás szektorban foglalkoztatottak számára, illetve a 441/2022. kormányrendelet, melyben a kormány november 1-jétől rendelettel felülírta a júliusban elfogadott új katatörvény néhány passzusát.

Törvényalkotási dömping várható szerdán Cikk

Törvényalkotási dömpinggel zárja háromnapos ülését szerdán az Országgyűlés.

Biztosítási adó, távközlési adó – legújabb információs füzetek Cikk

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közzétette honlapján a biztosítási adóról, illetve a távközlési adóról szóló információs füzeteit.

Cégalapítás külföldön: adózási szempontok és kockázatok – nem csak volt katásoknak Cikk

A régi kata megszűnésével azok az egyéni vállalkozók, akik nem választották vagy nem választhatták az új katát, de mindazok a magánszemélyek is, akik vállalkozás indítása előtt állnak, komoly döntés elé kerültek: milyen adózási mód alatt és milyen formában működjenek, valamint hol, melyik országban (itthon vagy esetleg külföldön) alapítsanak céget?

Módosultak az egyes uniós alapokból származó támogatások felhasználásáról szóló rendeletek Cikk

A Magyar Közlöny 2022. évi 187. számában, november 15-én éjjel megjelent az egyes fejlesztéspolitikai tárgyú kormányrendeletek módosításáról 463/2022. kormányrendelet.

Izgalmas kérdések 2022-ben – Ön mit gondol róla? Cikk

Az elmúlt időszak számos jogszabályváltozást hozott a gazdasági életben, és várhatóan az elkövetkező időszak is hozhat módosításokat, figyelembe véve, hogy az őszi adócsomag már az országgyűlés előtt van. Mindezek mellett ráadásul vannak még olyan számviteli, adózási szabályok, amelyek nem változtak ugyan, de nehézséget okoznak, nem képezik a mindennapi rutin részét. Mit gondol, mely témákban kell/kellene alaposabban elmélyednie? Töltse ki kérdőívünket, és HVG kiadványokat nyerhet!

Az állami tulajdonosi joggyakorlást erősítő törvényjavaslatot nyújtottak be Cikk

Október 18-án, éjfél előtt nem sokkal nyújtották be azt a törvényjavaslatot, mely a hivatalos indokolás szerint az állami vagyonnal való gazdálkodás hatékonyságának növelése és az egységes szemléletű megoldások biztosítása érdekében a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. tulajdonosi joggyakorlói pozíciójának megerősítésével egységes, centralizált tulajdonosi joggyakorlási rendszert hoz létre.

Benyújtották az új adócsomagot Cikk

Október 18-án éjjel benyújtásra került az egyes adótörvények módosításáról szóló T/1614. számú törvényjavaslat, további 18 – számos egyéb jogszabály, köztük például a polgári törvénykönyv, a cégtörvény és az egészségügyi törvény módosítását célzó – törvényjavaslattal együtt.

Katás ügyvédi iroda megszűnése Cikk

A kisadózó vállalkozások tételes adójának 2022. szeptember 1-jei hatályú szigorítása nyomán a jelzett időponttól kezdődően az ügyvédi irodák már nem lehetnek kataalanyok, így döntési helyzetbe kényszerültek: vagy a társasági adó vagy a kisvállalati adó alanyaként folytatják tovább tevékenységüket. Utóbbi adónemek azonban nemcsak bonyolultabb adminisztrációt igényelnek, hanem jellemzően magasabb adóteherrel is járnak. Ennek nyomán egyes ügyvédi irodák tevékenységük befejezése mellett dönthetnek. Írásunkban áttekintjük, milyen előírásokat kell ilyenkor számba venni.

Az Alkotmánybíróságtól kérik a katatörvény megsemmisítését az ellenzéki pártok Cikk

A kisadózó vállalkozók tételes adójáról (kata) szóló új törvény megsemmisítését kérik az Alkotmánybíróságtól (Ab) a Momentum vezetésével az ellenzéki pártok – közölte a Momentum elnöke, frakcióvezetője szerdán.

Kata után mikrogazdálkodói beszámoló? – 3. rész Cikk

A korábban kisadózó és a bevételi nyilvántartás „kényelméhez” szokott társaságok számára számos előnyt, de hátrányt is hozhat, ha a mikrogazdálkodói beszámoló mellett döntenek. Cikksorozatunk 3. részében az e beszámolási forma elleni érveket vesszük sorra.

Megjelent a szeptemberi VálaszAdó Cikk

Minden szempontból izzasztó nyár után mozgalmas szeptember elé nézünk. A kataváltozásokkal kapcsolatos kihívások, az ekho módosítása és az egyéb, a veszélyhelyzettel indokolt jogszabályváltozások sokaknak okoznak fejtörést.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kondipark adóvonzata

Nagy Norbert

adószakértő

Adószámos magánszemély

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink