hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kata után mikrogazdálkodói beszámoló? – 3. rész

  • Sinka Júlia okleveles adószakértő

A korábban kisadózó és a bevételi nyilvántartás „kényelméhez” szokott társaságok számára számos előnyt, de hátrányt is hozhat, ha a mikrogazdálkodói beszámoló mellett döntenek. Cikksorozatunk 3. részében az e beszámolási forma elleni érveket vesszük sorra.

Az első részt itt, a másodikat itt olvashatja el.
Azok a könyvelők, akik semmilyen körülmények közt nem “vetemednének arra”, hogy megbízóiknak ezt a beszámolóformát javasolják, többek között azzal indokolják leplezetlen ellenszenvüket a “mikróval” szemben, hogy

• túl sok a részletszabály,

• a kötelező számlakeret-tükör nem ad lehetőséget a vezetői információs rendszer támogatására,

• a vevői követelések értékvesztése, a terven felüli értékcsökkenés és a készletek értékvesztése elszámolására vonatkozóan több bajt okoznak, mint hasznot,

• a bankok hitelbírálói sem szeretik.

Lássuk a mikrogazdálkodói egyszerűsített éves beszámoló könyvelői szemmel nézve „nemszeretem” szabályait!

A vevői követelések értékvesztése

A követelések értékvesztésének elszámolására a számviteli törvénytől eltérő, sajátos szabályokat tartalmaz a 398/2012. kormányrendelet: az elszámolás korosítás alapján történik. Ez azt jelenti, hogy a 200 ezer forint egyedi bekerülési érték fölötti, az üzleti év mérlegfordulónapján fennálló és a mérlegkészítés időpontjáig pénzügyileg nem rendezett követelések év végi értékelésekor értékvesztést kell elszámolni, ha a követelés a mérlegkészítés időpontjában

• több, mint 180 napja lejárt, a bekerülési érték 30 százalékának összegében,

• több, mint 270 napja lejárt, a bekerülési érték 50 százalékának összegében,

• több, mint 365 napja lejárt, a bekerülési érték 100 százalékának összegében.

A számviteli törvény általános szabályai szerint, a vevői követelések értékvesztéséről az adós egyedi minősítése alapján kell dönteni. Ezzel szemben a mikrogazdálkodói beszámolót készítőknek a fentiek szerint – azaz akkor, ha a vevői követelés értékei és a lejárati idejük eléri a kormányrendelet szerinti összeget és késedelmes napok számát – kötelező az értékvesztés elszámolása.

Úgy is megfogalmazhatnánk ezt, hogy a vevői tartozásokkal kötelező rontani a cég eredményét, akkor is, ha képes lenne tartozását teljes összegben rendezni, és ez a fizetési határidő jelentős túllépése esetében sem kizárt. Ez pedig csökkenti az osztalékra fordítható összeget, a társaságiadó-törvény szerint számított adótehertől függetlenül is (bár természetesen az is megnyirbálja az osztalékkeretet).

A tulajdonosok jövedelem-elvárásain túl az eredmény nagyságrendje (bármekkora is a társasági adó, nagyobb összegű adózás előtti eredményből ennek levonásával nyilván több marad, mint egy eleve karcsú számviteli eredményből) adott esetben fontos lehet banki hitelfelvételnél, esetleg egy pályázatnál, vagy akár a lehetséges üzleti partnerek (lehetnek köztük akár befektetők is) szemszögéből nézve is.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja a terven felüli értékcsökkenés elszámolására, a készletek értékelésére, az időbeli elhatárolásokra, valamint a felújításokra, devizás tételekre vonatkozó szabályokat!
A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Beruházási költségek utólagos aktiválása

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Tb-audit és adatvédelem

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Átálányadó és munkaviszony csed, gyed

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 június
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs