Kata után mikrogazdálkodói beszámoló? – 3. rész

  • Sinka Júlia okleveles adószakértő

A korábban kisadózó és a bevételi nyilvántartás „kényelméhez” szokott társaságok számára számos előnyt, de hátrányt is hozhat, ha a mikrogazdálkodói beszámoló mellett döntenek. Cikksorozatunk 3. részében az e beszámolási forma elleni érveket vesszük sorra.

Az első részt itt, a másodikat itt olvashatja el.
Azok a könyvelők, akik semmilyen körülmények közt nem “vetemednének arra”, hogy megbízóiknak ezt a beszámolóformát javasolják, többek között azzal indokolják leplezetlen ellenszenvüket a “mikróval” szemben, hogy

• túl sok a részletszabály,

• a kötelező számlakeret-tükör nem ad lehetőséget a vezetői információs rendszer támogatására,

• a vevői követelések értékvesztése, a terven felüli értékcsökkenés és a készletek értékvesztése elszámolására vonatkozóan több bajt okoznak, mint hasznot,

• a bankok hitelbírálói sem szeretik.

Lássuk a mikrogazdálkodói egyszerűsített éves beszámoló könyvelői szemmel nézve „nemszeretem” szabályait!

A vevői követelések értékvesztése

A követelések értékvesztésének elszámolására a számviteli törvénytől eltérő, sajátos szabályokat tartalmaz a 398/2012. kormányrendelet: az elszámolás korosítás alapján történik. Ez azt jelenti, hogy a 200 ezer forint egyedi bekerülési érték fölötti, az üzleti év mérlegfordulónapján fennálló és a mérlegkészítés időpontjáig pénzügyileg nem rendezett követelések év végi értékelésekor értékvesztést kell elszámolni, ha a követelés a mérlegkészítés időpontjában

• több, mint 180 napja lejárt, a bekerülési érték 30 százalékának összegében,

• több, mint 270 napja lejárt, a bekerülési érték 50 százalékának összegében,

• több, mint 365 napja lejárt, a bekerülési érték 100 százalékának összegében.

A számviteli törvény általános szabályai szerint, a vevői követelések értékvesztéséről az adós egyedi minősítése alapján kell dönteni. Ezzel szemben a mikrogazdálkodói beszámolót készítőknek a fentiek szerint – azaz akkor, ha a vevői követelés értékei és a lejárati idejük eléri a kormányrendelet szerinti összeget és késedelmes napok számát – kötelező az értékvesztés elszámolása.

Úgy is megfogalmazhatnánk ezt, hogy a vevői tartozásokkal kötelező rontani a cég eredményét, akkor is, ha képes lenne tartozását teljes összegben rendezni, és ez a fizetési határidő jelentős túllépése esetében sem kizárt. Ez pedig csökkenti az osztalékra fordítható összeget, a társaságiadó-törvény szerint számított adótehertől függetlenül is (bár természetesen az is megnyirbálja az osztalékkeretet).

A tulajdonosok jövedelem-elvárásain túl az eredmény nagyságrendje (bármekkora is a társasági adó, nagyobb összegű adózás előtti eredményből ennek levonásával nyilván több marad, mint egy eleve karcsú számviteli eredményből) adott esetben fontos lehet banki hitelfelvételnél, esetleg egy pályázatnál, vagy akár a lehetséges üzleti partnerek (lehetnek köztük akár befektetők is) szemszögéből nézve is.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja a terven felüli értékcsökkenés elszámolására, a készletek értékelésére, az időbeli elhatárolásokra, valamint a felújításokra, devizás tételekre vonatkozó szabályokat!
A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Évközben átalányadóról szja-ra váltás

Adózóna szerkesztőség

kérdések és válaszok

Ingatlanbérlet, rezsi elszámolása

Nagy Norbert

adószakértő

Egyesület végelszámolásának nyomtatványai II.

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs