72 találat a(z) 2022-es változások cimkére

Élet az új katatörvény után 3.: mellékállású egyéni vállalkozók lehetőségei Cikk

Mellékállású egyéni vállalkozóknak tekintjük azokat a vállalkozókat, akik rendelkeznek heti 36 órát elérő munkaviszonnyal, vagy más vállalkozásban társas vállalkozók, vagy esetleg nappali tagozatos egyetemi (vagy középiskolai) tanulók. Jelen cikk ezt a több tízezres vállalkozói réteget szólítja meg. Ezen vállalkozói csoport számára a kata adózási forma kötelező jelleggel véget ér augusztus 31-én. Számukra tehát nincs menekvés, akkor sem, ha kizárólag magánszemélyeknek értékesítettek.

Ezek a minősített kölcsönbeadókra vonatkozó részletszabályok Cikk

2022. május 31. napjáig volt hatályban a veszélyhelyzet ideje alatt a harmadik országbeli állampolgárok magyarországi foglalkoztatására vonatkozó különleges szabályokról szóló 407/2021. kormányrendelet, mely rendezte a minősített foglalkoztatóként történő nyilvántartásba vétel szabályait. Június 1. napjától már az Mt. határozza meg a minősített kölcsönbeadó fogalmát. A részletes szabályokat pedig a 2022. június 28. napján megjelent Magyar Közlönyben kihirdetett 226/2022. kormányrendelet tartalmazza, mely tartalmában javarészt egyező a korábbi szabályozással.

Új törvényjavaslat: a kormány előkészítette a kata módosítását, végleges lehet a cégautóadó emelése Cikk

A kormány kedd este benyújtotta a költségvetést megalapozó, számos törvényt módosító saláta törvényjavaslatot. A javaslat számos adózási szabályt is módosít, amelyek közül hármat emel ki a Niveus Consulting Group: kata, cégautóadó és transzferár mulasztási bírság, hozzátéve, hogy ezek változhatnak még az elfogadás előtt.

Változott a termőföld védelméről szóló törvény Cikk

A napokban jelent meg a Magyar Közlöny 88. száma, amelyben a 2022. évi V. törvény is kihirdetésre került. Ez számos jogszabályt módosít, köztük a termőföld védelméről szóló törvényt is.

Megjelent a HVG Munkajog különszám 2022 Cikk

Rendelje meg kedvezményesen a HVG Munkajog 2022 különszámát, amelyben kiemelten foglalkozunk a munka törvénykönyve legújabb módosításaival, a Covid–19 okozta világjárvány által gerjesztett jogvitákban hozott ítélőtáblai döntésekkel, a távmunka és a hibrid munkavégzés szabályaival és az ukrán munkavállalók magyarországi foglalkoztatásával!

Hivatalosan is kihirdették az újabb veszélyhelyzetet Cikk

Május 24-én, a 2022. évi 85. számú Magyar közlönyben megjelent az Ukrajna területén fennálló fegyveres konfliktusra, illetve humanitárius katasztrófára tekintettel, valamint ezek magyarországi következményeinek az elhárítása érdekében veszélyhelyzet kihirdetéséről és egyes veszélyhelyzeti szabályokról szóló 180/2022. kormányrendelet.

SZÉP-kártya: júniusban is lehet vele élelmiszert vásárolni Cikk

Egy a napokban megjelent kormányrendelet egy hónappal meghosszabbította a SZÉP-kártya élelmiszer-felhasználási lehetőségét. Összefoglaltuk a jelenleg irányadó előírásokat.

Nyugdíjemelés, árstophosszabbítás – 10 új rendelet jelent meg Cikk

Az április 28-ai Magyar Közlönyben 10 rendeletet és öt kormányhatározatot hirdettek ki, köztük az érettségi vizsgaszabályzatának kiadásáról szóló kormányrendeletet.

Módosult a héa-irányelv – adókulcsokkal kapcsolatos szabályok Cikk

A Tanács 2022 áprilisában tette közzé 2022/542. irányelvét a 2006/112/EK és az (EU) 2020/285 irányelvnek a hozzáadottértékadó-mértékek tekintetében történő módosításáról. A jogszabály a tagállamokra nézve tartalmaz kötelezettségeket – az irányelv rendelkezéseit 2025. január elsejétől kötelesek implementálni saját jogszabályukban. Írásunkban az adókulcsokkal kapcsolatos módosítást mutatjuk be.

Módosul a hitelintézeti törvény alkalmazása – tíz új rendelet jelent meg április 14-én Cikk

Az április 14-ei Magyar Közlönyben 10 rendeletet és egy kormányhatározatot hirdettek ki, köztük a hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló törvény, valamint egyes kapcsolódó törvények átmeneti eltérő alkalmazását előíró kormányrendeletet.

14 új rendelet jelent meg április 7-én Cikk

Az április 7-ei Magyar Közlönyben 14 rendeletet és 5 kormányhatározatot hirdettek ki.

Újabb papírmunka és bírság – kiegészültek az élelmiszermentési előírások Cikk

Idén két lépésben is kiegészült az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló törvény – az élelmiszer-forgalmazó áruházláncok adminisztrációs teherrel és nem kevés bírsággal számolhatnak.

Változás egyes társaságiadó-kedvezményekben Cikk

A Magyar Közlöny 2022. évi 53. számában, március 18-án jelent meg a tao-törvényt is módosító 2022. évi I. törvény.

Módosuló szabályok a fejlesztési és az energiahatékonysági beruházási adókedvezménynél Cikk

Várhatóan március elején elfogadja az Országgyűlés az egyházak hitéleti és közcélú tevékenységének anyagi feltételeiről szóló 1997. évi CXXIV. törvény és egyéb törvények módosításáról szóló T/18205. számú törvényjavaslatot. E javaslatban szerepel a társasági adóról és az osztalékadóról szóló törvény módosításaként a fejlesztési adókedvezményre és az energiahatékonysági beruházásokhoz kapcsolódó adókedvezményre vonatkozó szabályozás módosítása.

A közkereseti és a betéti társaságokat érintő Ptk.-változások Cikk

A jelenlegi polgári törvénykönyv (2013. évi V. törvény, Ptk.) 2014 márciusa óta hatályos, így annak közel 8 éves alkalmazási ideje alatt a jogalkalmazók részéről rengeteg visszajelzés érkezett. Éppen ezért a tavalyi év nyarán sor került a kódex átfogó felülvizsgálatára a jogi személyeket tárgyaló rész vonatkozásában.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Cserepótló ingatlan, illeték

dr. Magyar Attila

ügyvéd

Magyar-Hajós-Dobos Ügyvédi Iroda

Szálláshely-szolgáltatás

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink