72 találat a(z) 2022-es változások cimkére

Erősödnek a fogyasztók jogai 2022-ben Cikk

Május végétől a kereskedelmi engedmények bejelentésekor minden esetben fel kell tüntetni a korábbi árat, amely kizárólag a megelőző legalább harminc napon belüli legalacsonyabb ár lehet. Az ügyeskedő üzletek, webshopok a továbbiakban tehát nem kerekíthetik mutatósabbra kedvezményeiket úgy, hogy az akció előtt rövid időre feltornázzák áraikat – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) csütörtökön az MTI-vel.

Adómentes kerékpárhasználat dolgozóknak: szja, tao, áfa Cikk

Január 1-jétől a kerékpár adómentesen biztosítható a munkavállalók számára. A Niveus Consulting Group összegyűjtötte és megválaszolta a munkáltatók leggyakoribb kérdéseit.

SZÉP-kártya 2022 Cikk

A hatályos rendelkezések szerint 2022. január 1-jétől változnak a Széchenyi Pihenő Kártya (SZÉP-kártya) támogatásra vonatkozó előírások, és a december 24-én kihirdetett két kormányrendelet is érinti a kártya felhasználásának lehetőségeit. Írásunkban összefoglaltuk a szabályokat.

Kihirdették a legújabb veszélyhelyzeti salátatörvényt Cikk

A 2021. évi CXXX. törvény december 17-én, a Magyar Közlöny 2021. évi 231. számában jelent meg, hét másik törvény és öt rendelet mellett.

2022 évi átalányadó Kérdés

Átalányadózók: így kell meghatározni az iparűzési adó alapját Cikk

A jövő évtől kezdődően a jogalkotó jelentősen kiszélesíti a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerinti átalányadózás alkalmazhatóságának kereteit. A bevételi korlát növelése mellett a kiegészítő tevékenység melletti kedvezőtlenebb költséghányadok megszüntetése is vonzóbbá teszi ezen adózási módot az adóalanyok számára. Éppen ezért érdemes megvizsgálni, hogy az iparűzési adózásban milyen lehetőségek állnak az átalányadózók rendelkezésére.

Egyéni vállalkozók átalányadózása 2022-től – példákkal Cikk

2022-től az átalányadózó egyéni vállalkozók bevételi értékhatára – az őstermelőkhöz hasonlóan – az éves minimálbértől függ. Az adott évi vállalkozói bevételnél – a választott adózási módtól függetlenül – minden olyan bevételt figyelembe kell venni, amelyet a magánszemély az egyéni vállalkozói tevékenységére tekintettel szerez, így beleértendő a katásként szerzett bevétel is.

A szülők többsége automatikusan kapja meg az adó-visszatérítést Cikk

Minden szülő, aki családi pótlékra jogosult, számolhat az adó-visszatérítéssel, így az is, akinek a gyermeke elmúlt 18 éves, de még középiskolában tanul. Az érintettek többségének semmit nem kell tenniük, 2022. február 15-ig automatikusan kézhez is kapják a nekik járó összeget – tájékoztatta Tállai András az MTI-t.

Fontos változások az állatgyógyászati készítményekre vonatkozó előírásokban Cikk

Megjelent az állatgyógyászati termékekről szóló 128/2009. FVM rendelet módosítása, mely elsősorban az antimikrobiális rezisztencia (AMR) kockázatának csökkentését célozza új állategészségügyi intézkedések bevezetése révén. Az életbe lépő rendelkezések az antibiotikum felelős alkalmazását segítik, összhangban az új uniós jogszabályokkal és a nemzetközi szervezetek ajánlásaival – írja honlapján az AM sajtóiroda nyomán a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Új rendelet: kötelező szálláshely-minősítés, regisztrációs kötelezettség a vendéglátó üzleteknek Cikk

Augusztus 18-án, a 155. számú Magyar Közlönyben jelent meg az a rendelet, amely a szálláshely-szolgáltatók számára kötelező szálláshely-minősítési eljárást, a vendéglátó üzletek üzemeltetői és a turisztikai attrakciót üzemeltetők számára kötelező regisztrációt ír elő.

Új ökológiai támogatás indul 2022-ben Cikk

Az Agrárminisztérium (AM) 2021 őszén – az agrár-környezetgazdálkodási intézkedéshez hasonlóan – új ökológiai gazdálkodásra történő áttérés, ökológiai gazdálkodás fenntartása felhívás (Öko) meghirdetését tervezi a 2022. január 1-jével kezdődő, 3 éves kötelezettségvállalási időszakkal, megemelt támogatási mértékekkel és a földhasználati kérdések rugalmas kezelésével – mondta Nagy István.

A diplomás gyed után sem kell majd szja-t fizetniük a 25 év alattiaknak Cikk

A diplomás gyed után sem kell személyi jövedelemadót fizetniük a 25 év alatti fiataloknak 2022-től – közölte a családokért felelős tárca nélküli miniszter pénteken a Facebook-oldalán.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Helyiadó-számítás komplex megosztással

Szipszer Tamás

adószakértő

Egyéni vállalkozó és a könyvkiadás

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink