hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Katás ügyvédi iroda megszűnése

  • dr. Császár Zoltán adótanácsadó, jogász
1

A kisadózó vállalkozások tételes adójának 2022. szeptember 1-jei hatályú szigorítása nyomán a jelzett időponttól kezdődően az ügyvédi irodák már nem lehetnek kataalanyok, így döntési helyzetbe kényszerültek: vagy a társasági adó vagy a kisvállalati adó alanyaként folytatják tovább tevékenységüket. Utóbbi adónemek azonban nemcsak bonyolultabb adminisztrációt igényelnek, hanem jellemzően magasabb adóteherrel is járnak. Ennek nyomán egyes ügyvédi irodák tevékenységük befejezése mellett dönthetnek. Írásunkban áttekintjük, milyen előírásokat kell ilyenkor számba venni.

Az ügyvédi tevékenységről szóló 2017. évi LXXVIII. törvény (ügyvédi törvény) 96. § (1) bekezdése szerint az ügyvédi iroda az ügyvédi irodák nyilvántartásából való törléssel szűnik meg. E § (2) bekezdésének b) pontja kimondja, hogy a területi kamara az ügyvédi irodák nyilvántartásából törli az irodát, ha az ügyvédi iroda taggyűlése dönt az ügyvédi iroda jogutód nélküli megszüntetéséről.

Az ügyvédi törvény 97. § (4) bekezdése alapján az ügyvédi iroda jogutód nélküli megszűnése esetén a tartozások kiegyenlítése után fennmaradó vagyon – az alapító okirat eltérő rendelkezése vagy megegyezés hiányában – vagyoni hozzájárulásuk arányában az ügyvédi iroda tagjait illeti meg.

Olvassa el az Adózóna kataváltozásokkal kapcsolatos egyéb írásait is!
Ha az ügyvédi iroda a nyilvántartásból való törlésig a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló 2012. évi CXLVII. törvény (katatörvény) hatálya alatt marad (tehát még 2022. szeptember 1-je előtt megszűnik), nem kerül át sem a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény, sem a társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény hatálya alá.

A fentiek alapján az ügyvédi iroda jogalanyisága a nyilvántartásból való törléssel szűnik meg, mellyel egyidejűleg megszűnik az ügyvédi iroda kataalanyisága is. Ez azt eredményezi, hogy a jogutód nélküli megszűnés kapcsán beszámolókészítési kötelezettsége az ügyvédi irodának nem keletkezik.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket az egyéb részletekért!
A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (1)
alkalmi kötekedő

Természetesen nincs olyan, hogy a katás ügyvédi iroda a saját döntése nyomán azonnal megszűnik, hanem le kell folytatnia a szokásos (egyszerűsített) végelszámolási eljárást, ld. ügyvédi törvény 97. § (7). Ennek során természetesen a számviteli törvény és a tao alanyává válik, nyitómérleget és záró beszámolót kell készítenie. Ezek hiányában a Kamara sem törli az irodát (179. §), valamint vagyonfelosztási javaslatot sem lehet készíteni, minthogy felosztani a zárómérlegben szerepelő vagyont lehet (és kell).

Ejnye Adózóna!

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Üzletrész-értékesítés

Kiss Péter

adószakértő

TruTax Kft.

Kft. ingatlanvásárlása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Kártalanítás – kártérítés áfa

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 december
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs