72 találat a(z) 2022-es változások cimkére

Átalányadó kiszámítása 2022. év Kérdés

Módosultak a jogi személyek döntéshozatali szabályai Cikk

A polgári törvénykönyv (Ptk.) 2014 óta történő alkalmazásával kellő tapasztalatra tehettünk szert annak hiányosságai, ellentmondásai vagy éppen szükségtelen rendelkezései kapcsán. A kialakult gyakorlat és a tendenciózusan visszatérő jelzések alapján 2021 nyarán a jogalkotó átfogóan felülvizsgálta a Ptk.-t, és annak számos cégjogi rendelkezését módosította.

Módosultak egyes agrártárgyú kormányrendeletek Cikk

A Magyar Közlöny 2022. évi 13. számában január 27-én megjelent az egyes agrártárgyú kormányrendeletek módosításáról szóló 23/2022. kormányrendelet.

Utazási költségtérítés betegeknek – változások 2022-ben Cikk

2022 júliusától újabb változásokkal kell számolni az utazási költségtérítési rendszer átalakítása kapcsán. Alábbi cikkünkben az utazási költségtérítési támogatást igénybe vevő betegeket (ellátottakat) érintő ezen új szabályokat ismertetjük, hogy időben fel lehessen készülni azok alkalmazására.

25 év alattiak kedvezménye Kérdés

Kinek mi a teendője? Tudnivalók a 25 év alattiak szja-kedvezményéről Cikk

Január 1-jén hatályba léptek a személyi jövedelemadóról szóló törvény (szja-törvény) 25 év alatti fiatalok kedvezményére vonatkozó rendelkezései. Kinek mi a teendője? Cikkünkben ismertetjük a szabályokat.

2022. évi adóváltozások – 2. rész Cikk

2021. december 15-én elfogadták a legújabb, adózást érintő téli adócsomagot, az év végi hajrá részeként pedig a kormány még számos rendeletet adott ki december végén (e változásokat cikkünkben aláhúzással jelöltük).

A 2022. évi adótörvény-változásokról – 1. rész Cikk

2021. december 15-én elfogadásra került a legújabb, adózást érintő téli adócsomag, amely 2022. január 1-jével megemelte a minimálbért 200 000 forintra, a garantált bérminimumot pedig 260 000 forintra. Ezzel párhuzamosan a cégek terhei 2022-től csökkentek oly módon, hogy 2,5 százalékponttal kevesebb szociális hozzájárulási adót fizetnek a továbbiakban, illetve eltörlésre került a 1,5 százalékos szakképzési hozzájárulás. Mindezeken felül a 2022-es adóévre is meghosszabbodott a mikro-, kis- és közepes vállalkozások csökkentett 1 százalékos iparűzésiadó-terhe ott, ahol alapesetben ennél magasabb az ipa. Az év végi hajrá részeként a kormány még számos rendeletet adott ki december végén, mely változásokat cikkünkben aláhúzással jelöltük a jobb átláthatóság érdekében.

Bioüzemanyag, tüzelőanyag előállítása biomasszából: új nyomtatványok januártól Cikk

Az uniós jogharmonizáció érdekében Magyarországon is számos új jogszabályi rendelkezés lépett hatályba 2022. január 1-jén, melyek közvetlenül érintik a fenntartható bioüzemanyag, a folyékony bio-energiahordozó és a biomasszából előállított tüzelőanyag termelési értéklánc tagjait. Egyebek mellett módosult a fenntarthatósági bizonyítvánnyal kísérhető termékek köre, valamint számos dokumentumtípus kötelező adattartalma – írja honlapján a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Adómentes kerékpárbérlés Kérdés

Változtak a vezető tisztségviselőkre vonatkozó Ptk.-szabályok Cikk

2022. január elsejétől megváltoztak a polgári törvénykönyv (Ptk.) vezető tisztségviselőkre vonatkozó előírásai.

Átalányadó bevételi értékhatár Kérdés

Új előírások a korlátolt felelősségű társaságokra Cikk

2022. január 1-jével számos ponton módosították a polgári törvénykönyvet (Ptk). Cikksorozatunk első részében a korlátolt felelősségű társaságok pénzügyi stabilitását célzó legfontosabb előírásokat vesszük górcső alá.

Megjelent a távhődíjakat és a szolgáltatók támogatását szabályozó rendelet Cikk

A Magyar Közlönyben december 30-án megjelentek szerint az innovációért és technológiáért felelős miniszter módosította az ITM korábbi rendeletét, amely többek között a távhődíjakat és a szolgáltatók támogatását is szabályozza – írja az mfor.hu.

Február 1-jétől a SZÉP-kártya minden alszámlájáról lehet hideg élelmiszert is vásárolni Cikk

2022. február 1-jétől 2022. május 31-ig mindegyik SZÉP-kártya minden alszámlájáról lehet hideg élelmiszert is vásárolni – olvasható a kormányzati portálon csütörtök délben közzétett tájékoztatásban.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Helyiadó-számítás komplex megosztással

Szipszer Tamás

adószakértő

Egyéni vállalkozó és a könyvkiadás

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink