174 találat a(z) öregségi nyugdíj cimkére

Öregségi nyugdíj igénylése a felmentési idő kezdő napjával Kérdés

A közalkalmazott 2019. május 15. napján betölti az öregségi nyugdíj korhatárt, munkaviszonya felmentéssel megszűnik. E nappal kezdődik a felmentési ideje, ami 2019. október 15. napjáig tart. A születésnapjától, azaz a felmentési idő kezdő napjától az új szabályokra figyelemmel az öregségi nyugdíj folyósítását is egyidejűleg kérheti majd? A felmentési idő öt hónapjára illetményben, egyidejűleg nyugdíjban is részesülne, a foglalkoztatási státusza pedig változna (nyugdíjas munkavállaló 05. 15-étől), jogszabály által lehetőség van minderre? Köszönöm válaszukat.

Öregségi nyugdíj, ha valaki több EU-s országban is dolgozott Cikk

Egyre többeknek okoz fejtörést, hogy hol és mikor kell bejelenteni a nyugdíjigényt, ha a magánszemély több európai uniós országban is dolgozott.

Rokkantsági ellátásból öregségi nyugdíj: érdemes átszámíttatni? Cikk

Mielőtt a rokkantsági ellátott személy betöltené a reá vonatkozó öregségi nyugdíjkorhatárt, érdemes átgondolkodnia, kérje-e, hogy újból kiszámítsák időskori járandóságát.

Az öregségi nyugdíjhoz hiányzó szolgálati idő vásárlásáról Cikk

Írásunkat folytatjuk az öregségi teljes, illetve öregségi résznyugdíjra való jogosultsághoz hiányzó szolgálati idő megszerzésére, valamint az 1998. évben gyermek gondozása, ápolása címén igénybe vett fizetés nélküli szabadság szolgálati időként történő elismerésére köthető megállapodás szabályainak ismertetésével.

Öregségi nyugdíj minimálbér után Kérdés

Tisztelt Adózóna! Sok ügyfelünk közelít a nyugdíjazáshoz. Afelől érdeklődnek nálunk, hogy folyamatos minimálbéres biztosítás esetén 40-45 év szolgálati idővel mennyi ellátásra számíthatnak? A megjelent cikkük ezzel a verzióval nem foglalkozik, pedig ebben a helyzetben vannak a legtöbben. Például ha valaki 1985-től férfiként biztosított, akkor mennyi lesz a várható nyugdíja minimálbér esetén? Ha valaki nőként szintén 1985-től biztosított, két gyermekkel 2*3 évet töltött otthon, 2025-ben meglesz a 40 év szolgálati ideje? Ha nem, mennyi esik ki a gyermekek miatt? Ő mennyi nyugellátásra számíthat? Ezek az emberek dolgos vállalkozók, de több bérterhet vállalni nem tudtak. Most, hogy már nem nevelnek gyermekeket, szeretnének a nyugdíjas éveikre gondolva előtakarékoskodni, de nem tudnak tervezni, mert nincs sehol információ a jövőben várható ellátás összegéről. Erről esetleg tudnának egy szakcikket közzé tenni? Köszönettel: F.né K. Marianna könyvelő

Öregségi nyugdíj 2018-ban – számítási példák Cikk

A társadalombiztosítási nyugdíjrendszer keretében járó öregségi nyugdíj összegének kiszámítási módszere az idei évben sem változott. A nyugdíj összege továbbra is az elismert szolgálati évek számától és a nyugellátás alapjául szolgáló havi átlagkereset összegétől függ, azaz a nyugellátás összege a havi átlagkereset összegének a megszerzett szolgálati időhöz rendelt százaléka.

Öregségi nyugdíj, keresőtevékenység korhatár előtti ellátás mellett 2018 Cikk

2012. január 1-jétől kezdődően a társadalombiztosítás keretein belül saját jogú nyugdíj, valamint korhatár előtti ellátás megállapítására és folyósítására kerülhet sor. Saját jogú nyugdíj az öregségi nyugdíjkorhatárt betöltött személyek, valamint nők esetében az ún. „nők 40” kedvezményes nyugdíjában részesülő személyek részére folyósítható. A nyugdíjkorhatárt még be nem töltött, de a külön jogszabályban meghatározott jogosultsági feltételekkel rendelkező személyek részére korhatár előtti ellátás folyosítható.

Nekik állapítható meg öregségi nyugdíj 2018-ban Cikk

A saját jogú öregségi nyugdíj megállapítására 2018-ban is kizárólag azon személyek esetében nyílik lehetőség, akik betöltötték a reájuk irányadó öregségi nyugdíjkorhatárukat, továbbá nők esetében nyugdíjkorhatárra tekintett nélkül, amennyiben rendelkeznek 40 évi jogosultsági idővel, megállapítható az úgynevezett nők kedvezményes öregségi nyugdíja.

Ez is az öregségi nyugdíj megállapításának fontos feltétele Cikk

A nyugellátásra való jogosultság egyik feltétele, hogy a jogosult ne álljon a Tbj. szerinti, biztosításra kötelező jogviszonyban. Az érintett személy sokszor megfeledkezik arról, hogy főállású munkaviszonya mellett esetleg egyéb, ilyen jogviszonya is fennáll, márpedig ebben az esetben nem szerez jogosultságot munkaviszonya megszűnése napjától az igényelt nyugellátásra. Mutatjuk, melyek ezek a jogviszonyok.

Előrehozott öregségi nyugdíj melletti munkavégzés Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem, hogy az előrehozott öregségi nyugdíj melletti munkavégzés keresetkorlátjánál figyelembe kell-e venni a béren kívüli juttatások, cafetéria összegét?

Öregséginyugdíj-előleg Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következő ügyben szeretnék kérni állásfoglalást: egy kft. főfoglalkozású társas vállalkozója részére öregséginyugdíj-előleg került megállapításra. Az igénylő az öregségi nyugdíj megállapításához szükséges szolgálati időt megszerezte, de az összeg megállapításához szükséges adatok nem állnak teljes mértékben rendelkezésre a nyugdíjbiztosítási igazgatási szerv részére. Véleményem szerint addig, amíg az öregségi nyugdíj megállapításáról nem kap határozatot, nem minősül kiegészítő tevékenységű társas vállalkozónak. Helyes-e a feltevésem? Válaszát előre is köszönöm!

Szolgálati nyugdíj – nők 40 Kérdés

Winkler Róbert Így lesz a szolgálati járandóságból öregségi nyugdíj (2017.10.03.) írása alapján a következőkre keresem a választ: 1.) Részemre 2004.08.01-től folyósítottak szolgálati nyugdíjat. Ezt megelőzően 2004.05.31-ig voltam állományban. Minek minősül a köztes 2 hónap? 2.) Szolgálati nyugdíj mellett 2011.12.31-ig kiegészítő tevékenységű egyéni vállalkozóként és kiegészítő tevékenységű társas vállalkozóként munkát végeztem. A "nők 40" szempontjából a fentiek keletkeztetnek-e jogosultsági időt? Mielőbbi válaszukat köszönöm: Cserey Zsófia

Öregségi nyugdíj munkaviszony Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünknél (vállalkozói szféra) az egyik munkavállaló november 1-jén eléri az öregségi nyugdíjkorhatárt. Október 31-ével kijelentjük, hogy a nyugdíjigénylést meg tudja kezdeni. Október 31-ével marad fenn neki szabadsága, amit nem tudunk kiadni, ezt szabadság megváltásként ki kell fizetni? Viszont ha szeretnénk tovább alkalmazni, mint nyugdíjas munkavállaló november 1-jével vissza lehet jelenteni (annak ellenére hogy a nyugdíjbiztosítónál még nincs befejezve a nyugdíj igénylés)? Ebben az esetben a korábbról meg lévő szabadsága továbbhozható, vagy idő arányosan kell megállapítani neki az év hátra lévő részére és a korábbi jogviszonyból fenn maradt szabadságot ki kell fizetnünk? Válaszát előre is köszönöm!

Az öregségi nyugdíjjogosultság elvesztése Kérdés

A kft. egyik tulajdonostársa egy éve öregségi nyugdíjba ment, de alkalmanként részt vesz a cég különböző feladatainak végzésében. Esetenként havi 200 ezer forint tagi jövedelmet számfejtenek számára, ami után szja-t és járulékot fizet. Van-e az ilyen jellegű kifizetéseknek olyan felső határa, amelynek túllépése az öregségi nyugdíjjogosultság elvesztésével jár? Kapcsolódik-e ez bármilyen minimálbér többszöröséhez? Köszönöm válaszát.

Így lesz a szolgálati járandóságból öregségi nyugdíj Cikk

A korábban hivatásos szolgálatot teljesítő személy szolgálati járandósága a nyugdíjkorhatár betöltésekor – nők esetében esetleg már korábban – öregségi nyugdíjjá alakul át. Összefoglaltuk az ellátás kiszámítási szabályait, kitérve az újabb szolgálati idő és nyugdíjjárulék-alap szerzésére is.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Ügyvezető nem működő cégben

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Osztalékelőleg előző év

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Import Angliából

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 március
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close