165 találat a(z) öregségi nyugdíj cimkére

Előrehozott öregségi nyugdíj melletti munkavégzés Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem, hogy az előrehozott öregségi nyugdíj melletti munkavégzés keresetkorlátjánál figyelembe kell-e venni a béren kívüli juttatások, cafetéria összegét?

Öregséginyugdíj-előleg Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következő ügyben szeretnék kérni állásfoglalást: egy kft. főfoglalkozású társas vállalkozója részére öregséginyugdíj-előleg került megállapításra. Az igénylő az öregségi nyugdíj megállapításához szükséges szolgálati időt megszerezte, de az összeg megállapításához szükséges adatok nem állnak teljes mértékben rendelkezésre a nyugdíjbiztosítási igazgatási szerv részére. Véleményem szerint addig, amíg az öregségi nyugdíj megállapításáról nem kap határozatot, nem minősül kiegészítő tevékenységű társas vállalkozónak. Helyes-e a feltevésem? Válaszát előre is köszönöm!

Szolgálati nyugdíj – nők 40 Kérdés

Winkler Róbert Így lesz a szolgálati járandóságból öregségi nyugdíj (2017.10.03.) írása alapján a következőkre keresem a választ: 1.) Részemre 2004.08.01-től folyósítottak szolgálati nyugdíjat. Ezt megelőzően 2004.05.31-ig voltam állományban. Minek minősül a köztes 2 hónap? 2.) Szolgálati nyugdíj mellett 2011.12.31-ig kiegészítő tevékenységű egyéni vállalkozóként és kiegészítő tevékenységű társas vállalkozóként munkát végeztem. A "nők 40" szempontjából a fentiek keletkeztetnek-e jogosultsági időt? Mielőbbi válaszukat köszönöm: Cserey Zsófia

Öregségi nyugdíj munkaviszony Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünknél (vállalkozói szféra) az egyik munkavállaló november 1-jén eléri az öregségi nyugdíjkorhatárt. Október 31-ével kijelentjük, hogy a nyugdíjigénylést meg tudja kezdeni. Október 31-ével marad fenn neki szabadsága, amit nem tudunk kiadni, ezt szabadság megváltásként ki kell fizetni? Viszont ha szeretnénk tovább alkalmazni, mint nyugdíjas munkavállaló november 1-jével vissza lehet jelenteni (annak ellenére hogy a nyugdíjbiztosítónál még nincs befejezve a nyugdíj igénylés)? Ebben az esetben a korábbról meg lévő szabadsága továbbhozható, vagy idő arányosan kell megállapítani neki az év hátra lévő részére és a korábbi jogviszonyból fenn maradt szabadságot ki kell fizetnünk? Válaszát előre is köszönöm!

Az öregségi nyugdíjjogosultság elvesztése Kérdés

A kft. egyik tulajdonostársa egy éve öregségi nyugdíjba ment, de alkalmanként részt vesz a cég különböző feladatainak végzésében. Esetenként havi 200 ezer forint tagi jövedelmet számfejtenek számára, ami után szja-t és járulékot fizet. Van-e az ilyen jellegű kifizetéseknek olyan felső határa, amelynek túllépése az öregségi nyugdíjjogosultság elvesztésével jár? Kapcsolódik-e ez bármilyen minimálbér többszöröséhez? Köszönöm válaszát.

Így lesz a szolgálati járandóságból öregségi nyugdíj Cikk

A korábban hivatásos szolgálatot teljesítő személy szolgálati járandósága a nyugdíjkorhatár betöltésekor – nők esetében esetleg már korábban – öregségi nyugdíjjá alakul át. Összefoglaltuk az ellátás kiszámítási szabályait, kitérve az újabb szolgálati idő és nyugdíjjárulék-alap szerzésére is.

Öregségi nyugdíjjal rendelkező ügyvezetőt lehet-e munkaviszonyban foglalkoztatni? Kérdés

Meg szeretném kérdezni, hogy a jelenleg öregségi nyugdíjjal társas vállalkozás tagjaként működő ügyvezetőt, aki után most fizetjük a 7110 forintot, lehet-e részmunkaidős munkaviszonyban foglalkoztatni? Ha igen, mik a feltételei, és akkor meg kell-e fizetni a 7110 forintot? Tisztelettel: Kutasi Gabriella

Rokkantsági ellátás – öregségi nyugdíj Kérdés

Tisztelt Szakértő! 1998 óta vagyok rokkantnyugdíjas, jelenleg rokkantsági ellátásban részesülök. Társas vállalkozás beltagjaként a megengedett rendszeres jövedelemmel rendelkezem. 2017. 08. 14-én töltöttem be a nyugdíjkorhatárt. A rokkantsági ellátás nyugdíjként való folyósítását eddig nem kértem. Egy ideig még szeretnék dolgozni nyugdíjnövelés szempontjából (plusz kereset és szolgálati idő, 30 naponként 0,5%-os nyugdíjemelés). A nyugdíjam újraszámítását egy későbbi időponttól kívánom érvényesíteni. Kérdésem: ezt a fajta nyugdíjnövelési lehetőséget igénybe veheti-e az, aki rokkantsági ellátásban részesül, vagy a nyugdíjkorhatár elérésekor automatikusan kiegészítő tevékenységet végzőnek minősül? Köszönettel várom válaszát. Béres László.

Ügyvezető nyugdíjazása Kérdés

A következő két kérdésem lenne: 1.) A kft. ügyvezetője (egyben tagja is) öregségi nyugdíjba megy. A munkaviszonya továbbra is fennmaradhat-e, vagy le kell mondjon az ügyvezetőségről, illetve maradhat-e tag? 2.) Ugyanez az ügyvezető egy másik kft.-ben is tag, illetve ügyvezető, de ott megbízási jogviszonnyal. Maradhat-e a megbízási jogviszony, illetve a tagság, vagy le kell mondania?

Nyugdíjas szövetkezet: sok kérdést kell még pontosítani Cikk

Éppen hogy csak életbe lépett a nyugdíjas szövetkezetek alapításának lehetőségét megteremtő 2017. évi LXXXIX. törvény, amely kiegészítette a szövetkezetekről szóló 2006. évi X. törvényt, mivel új formációról van szó, máris számos kérdés merült fel a gyakorlatban, kezdve a fogalmak pontos értelmezésétől a bejelentésnél használt nyomtatványokig.

Nyugdíj újraszámítása, egészségügyi ellátás korengedményesként Cikk

Kettős állampolgár visszaköltözött Magyarországra, állandó lakcímmel. Külföldön szerzett jövedelme után kap korengedményes nyugdíjat. A nyugdíjkorhatárig dolgozott, hogyan kérheti nyugdíja újraszámítását? Miként jogosult alap és teljes egészségügyi ellátásra? Winkler Róbert nyugdíjszakértőnk válaszolt.

Bt. kültagja Kérdés

Bt. kültagja öregségi nyugdíjas, időközönként szükséges lenne, hogy a tevékenységben részt vegyen. Járulékfizetési kötelezettsége hogyan alakul, milyen dokumentumokkal kell alátámasztani a tevékenységét?

Mentesek-e a nyugdíjas ügyvezetők a szociális hozzájárulási adó alól? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Melyik jogszabály, milyen szakasza alapján mentesül a vállalkozás a szociális hozzájárulási adó megfizetése alól abban az esetben, ha az öregségi nyugdíjban részesülő ügyvezető heti 40 órás munkaviszonyban látja el a cég ügyvezetői és a kft. egyéb tevékenységét? Továbbá: van-e bírságolási jogalapja annak, ha ezt, a szóban forgó ügyvezetői és a kft. által vállalt/végzett egyéb tevékenységet az ügyvezető nem kettő darab, azaz külön-külön lapon, hanem egy "bejelentő.." lapon jelzi a NAV-nak?

Ügyvéd eü. szolg. Kérdés

Tisztelt Szakértők! Egy ügyvéd, öregségi nyugdíj mellett végzi tevékenységét, aki egyben az ügyvédi iroda névadója is egy másik társával együtt. Kell-e neki egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetnie, ha jogilag nem válik ki az irodából, de a kamarai tagságát szünetelteti, így aktívan nem vesz részt a tevékenységben. Megállapodhatnak-e úgy a társak, hogy ezen időszak alatt az iroda nyereségéből nem részesedik a szüneteltető társalapító?

Megváltozott munkaképességűek jogosultsága öregségi nyugdíjra Cikk

Hogyan kaphat öregségi nyugdíjat a rokkant, illetve rehabilitációs ellátásban részesülő személy? Összefoglaltuk a tudnivalókat.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Számlabefogadás

Nagy Norbert

adószakértő

Közösségen belüli szolgáltatás

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close