Szolgálati járandóság után öregségi nyugdíj: ezek a legfontosabb tudnivalók

  • Winkler Róbert nyugdíjszakértő

Mikortól válnak ismételten saját jogú nyugdíjasokká a szolgálati járandóságban részesülők, illetve milyen összegben kerül majd továbbfolyósításra részükre a nyugellátás? Van-e lehetőség a nyugdíj újraszámítására a korhatár betöltésekor? A járandóság folyósítása melletti keresőtevékenység alapján további figyelembe vehető szolgálati időt szerezhetnek-e, ezzel a nők 40 kedvezményes nyugdíjazásához szükséges jogosultsági idő megszerzésére van-e lehetőségük? Összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat.

A fegyveres szervek hivatásos állományában szolgálatot teljesítő személyek részére történő kedvezményes, nyugdíjkorhatár alatti nyugdíjak megállapításának a lehetősége 2012. január 1-jétől megszűnt. Az ezen időpontig megállapított szolgálati nyugdíjak öregségi nyugdíjként kerültek továbbfolyósításra, illetve azoknak a személyeknek a szolgálati nyugdíja, akik 2011. december 31-éig nem töltötték be az 57. életévüket, a szolgálati nyugdíjat már nem saját jogú nyugdíjként, hanem ún. szolgálati járandóságként folyósítják. A járandóság a személyi jövedelemadó mindenkori mértékének megfelelő csökkentéssel kerül folyósításra, azonban bizonyos jól meghatározott esetekben a járandóság továbbfolyósított összege nem csökkenthető, azaz azt teljes összegben folyósítják, a korhatár előtti öregségi nyugdíjak megszüntetéséről, a korhatár előtti ellátásról és a szolgálati járandóságról szóló 2011. évi CLXVII. törvény (Khtv.) vonatkozó rendelkezései alapján.

A szolgálati járandóságban részesülők túlnyomó többségében felmerül a kérdés, hogy mikortól válnak majd ismételten saját jogú nyugdíjasokká és milyen összegben kerül továbbfolyósításra részükre a nyugellátás?

A Khtv. rendelkezései szerint, amennyiben a szolgálati járandóságban részesülő személy betölti a rá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt, az öregségi nyugdíjkorhatár betöltésének napjától a szolgálati járandóság csökkentés nélküli teljes összegét automatikusan, külön határozathozatal nélkül, öregségi nyugdíjként kell részére továbbfolyósítani, azaz az ellátás külön újraszámítás nélkül fordul át öregségi nyugdíjjá.

Nyugdíj témakörben további írásokat az Adózónán itt olvashat.

Fontos tisztázni, hogy a szolgálati járandóságok öregségi nyugdíjként történő továbbfolyósítása során öregségi nyugdíjkorhatárként már nem a korábban alkalmazott fegyveres szervek hivatásos állományára vonatkozó kedvezményes korhatár az irányadó, 2012. évtől ugyanis már ezen személyek esetében is a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvényben (Tny.) meghatározott általános, „civil” nyugdíjkorhatárt kell figyelembe venni.

A Tny. hatályos rendelkezései szerinti az öregségi nyugdíjra jogosító öregségi nyugdíjkorhatár az 1957. évben vagy azt követően született személyek esetében, egységesen a betöltött 65. életév.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja van-e mód a nyugdíj újraszámítására a korhatár betöltésekor, illetve a jogszabály lehetőséget ad-e szolgálati járandóságban részesülő személy saját jogú nyugdíjra való jogosultságára a nyugdíjkorhatár betöltését megelőzően!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Heti pihenőidő

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs