hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Röviden a nyugellátás összegének felülvizsgálatáról

  • Széles Imre, társadalombiztosítási szakértő

Nyugellátás mellett egyre többen vállalnak munkát, és közöttük nem kevesen vannak, akik úgy gondolják, hogy ez alapján lehetőséget szereznek a nyugdíj összegének az újbóli megállapítására. Cikkünk a nyugdíj újbóli megállapításával kapcsolatos félreértéseket tisztázza.

A bevezetőben leírt lehetőség már csak azért is kizárt, mert az új Tbj. (a társadalombiztosítás ellátásaira jogosultakról, valamint ezen ellátások fedezetéről szóló 2019. évi CXXII.) hatályba lépésével a nyugdíjas személyt eleve nem terheli biztosítási és járulékfizetési kötelezettség, míg ezt megelőzően a nyugdíjas biztosítottat a nyugdíjjárulék-fizetés alapján 0,5 százalékos nyugdíjnövelés illette meg.

Olvassa el az Adózóna „Korhatár előtti ellátás: mikor nyújtsuk be az igényt?”, „Nincs meg az öregségi nyugdíj megállapításához szükséges szolgálati idő: mikor és hogyan vásárolható ez meg?” és „Részmunkaidős foglalkoztatás: mennyi lesz a nyugdíj?” című írását!

A nyugdíj újbóli megállapításával kapcsolatos félreértéseket az utóbbi időben nagymértékben erősítették a korhatár előtti öregségi nyugdíjak megszüntetéséről, a korhatár előtti ellátásról és a szolgálati járandóságról szóló 2011. évi CLXVII. (Keny.) törvény július végén hatályba lépett módosításának egyes médiumokban tévesen (vagy nem egyértelműen) megjelent magyarázatai.

Ahogy erről korábban az Adózóna is részletes tájékoztatást július 28-án módosult a Keny. törvény 18. § (3) bekezdése.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja ki és mikor kérheti az öregségi nyugdíj összegének ismételt megállapítását!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Generálkivitelező számlázása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Upwork Global inc. számlázás

Bunna Erika

adótanácsadó

Alanyi áfamentes határ, számlázás nem EU-s országba

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 december
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31