A nap kérdése: figyelembe veszik-e a felmentési időt a nők 40 kedvezményes nyugdíjazása szempontjából?

  • adozona.hu

Ha valakinek a munkaviszony megszűnésekor a felmentési ideje több hónap, és a járandóságait egyben, a felmentési idő végén kapja meg, akkor is beszámít a felmentési idő a nők 40 kedvezményes nyugdíjába? Olvasói kérdésre Winkler Róbert nyugdíjszakértő válaszolt.

A kérdés részletesen így hangzik: 2022. szeptember 30-án megszűnik a munkaviszonyom. 2022. július 1-jétől szeptember 30-áig felmentenek a munkavégzés alól. Az összes járandóságomat 2022. június 30-án, egy összegben számfejtik és egy összegben átutalják a bankszámlámra. A munkáltató részéről július és szeptember között nem történik havonta utalás a tb felé, mert ezt egy összegben június végén megteszik. Ebben az esetben a nők 40 éves nyugdíjába, illetve az öregségi nyugdíjba a július 1-jétől szeptember 30-áig terjedő időszak milyen módon, egyáltalán beszámítódik-e? A biztosítási jogviszony melyik időpontig érvényes?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA

A felmentési idő is munkaviszonynak számít, ezért a munkaviszonya megszűnése napjáig a felmentési idő is nyugdíjra jogosító szolgálati időként kerül majd beszámításra. A munkaviszony, ideértve a felmentési időszakot is, a nők kedvezményes nyugdíjazása szempontjából jogosultsági időnek számít.

Az adott ügyben a munkáltatónak a bevallás során jeleznie kell, hogy az egyösszegű kifizetés mely időszakokra vonatkozik, ezért függetlenül attól, hogy a kifizetés a felmentési idő kezdetekor megtörténik, a biztosítási jogviszony a munkaviszony megszűnéséig fennáll, az egy összegben megfizetett járulékot pedig – a munkáltató bevallása alapján – a vonatkozó időszakra kell figyelembe venni. Ez egyben azt is jelenti, hogy a felmentési idő és az arra az időszakra kifizetett járulékalapot képező jövedelem nyugdíjra jogosító szolgálati időként és a nyugellátás alapjául szolgáló havi átlagkereset számításakor keresetként figyelembevételre kerül.

A bevallás megtétele a munkáltató felelőssége és kötelezettsége.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Heti pihenőidő

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs