Rokkantsági ellátásból nem lesz automatikusan öregségi nyugdíj

  • Winkler Róbert nyugdíjszakértő

A hatályos rokkantsági ellátórendszer az egészségkárosodott személyek részére rokkantsági, illetve rehabilitációs ellátás megállapítására nyújt lehetőséget. Valószínűleg az ellátás elnevezéséből adódóan a köztudatban sokan azt gondolják, hogy rokkantellátásban részesülőként már saját jogú "rokkant" nyugdíjasnak minősülnek, azonban ez egyáltalán nem fedi a valóságot.

A megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól és egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXCI. törvény (Mmtv.) hatálya alá tartozó ellátások nem minősülnek saját jogú nyugdíjnak, függetlenül azon ténytől, hogy a megállapításukat követően ezeket az ellátásokat is a nyugdíjakhoz hasonló módon kell évente emelni.

Az utóbbi időben több kérdés is érkezett az Adózónához arra vonatkozóan, hogy rokkant ellátottként kérhető-e az öregségi nyugdíj, illetve érdemes-e kérelmezni a megállapítását – ugyanis nem biztos, hogy a megállapítandó nyugdíj összege magasabb lenne a már folyósított rokkantsági ellátás összegénél –, illetve lehet-e választani a két ellátás között.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből megtudhatja, mit kell tenni ahhoz, hogy a rokkantsági ellátás öregségi nyugdíjjá változzon, és mikor érdemes átváltatni!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Iratselejtezés

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Átalányadó teszor

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Egyéni vállalkozás megszüntetése

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs