Nincs meg az öregségi nyugdíj megállapításához szükséges szolgálati idő: mikor és hogyan vásárolható ez meg?

  • Winkler Róbert nyugdíjszakértő

A társadalombiztosítási nyugdíjrendszer keretén belül saját jogú öregségi nyugdíjat az adott személy irányadó öregségi nyugdíjkorhatárának betöltésére, vagy nők esetében a nyugdíjkorhatártól függetlenül, a köztudatban csak nők 40 öregségi nyugdíjának ismert kedvezményes nyugdíjazásra való hivatkozással lehetséges megállapítani.

Az öregségi nyugdíjnak két csoportja különböztethető meg: az öregségi teljes nyugdíj és az öregségi résznyugdíj. Öregségi teljes nyugdíjra az jogosult, aki a reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötte, és legalább 20 év szolgálati időt szerzett. Szintén öregségi teljes nyugdíjra jogosult – életkorától függetlenül – az a nő, aki legalább 40 év jogosultsági időt szerzett.

Olvassa el az Adózóna „Részmunkaidős foglalkoztatás: mennyi lesz a nyugdíj?”, „Korhatár előtti ellátás: mikor nyújtsuk be az igényt?” és „A nap kérdése: ki kell-e léptetni a munkavállalót, ha eléri a nyugdíjkorhatárt, illetve jár-e neki végkielégítés?” című írását!

Öregségi résznyugdíj azon személy részére állapítható meg, aki a reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötte, és nem szerzett 20 év szolgálati idő, de legalább 15 év szolgálati idővel rendelkezik.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja mi a különbség a két nyugdíj között, illetve a hiányzó szolgálati időre milyen feltételekkel és hogyan lehet megállapodást kötni!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Adószám vége 51

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Magánvállalkozó tevékenységének megszüntetése után számlázás

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Katás bevételek, ha nem folytak be

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs