hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Költségvetést megalapozó törvény: változtak a korhatár előtti ellátásban, szolgálati járandóságban részesülők nyugdíjának újraszámítási szabályai

  • Winkler Róbert nyugdíjszakértő

A Magyar Közlöny 127. számában kihirdették Magyarország 2023. évi költségvetésének megalapozásáról szóló törvényt. Cikkünkben megnézzük, hogy a törvény miként módosítja a korhatár előtti ellátásban, szolgálati járandóságban részesülő személyek nyugdíjának újraszámítására vonatkozó szabályait.

A társadalombiztosítási nyugdíjrendszer 2012. január 1-jétől történt átalakítását követően azon személyek saját jogú nyugellátása, akik a fenti időpontban még nem töltötték be a reájuk irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt – előrehozott öregségi nyugdíj, csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíj, korkedvezményes nyugdíj, korengedményes nyugdíj, bányásznyugdíj, a külön jogszabály alapján megállapított művésznyugdíj, szolgálati nyugdíj – ezen időponttól a korhatár előtti öregségi nyugdíjak megszüntetéséről, a korhatár előtti ellátásról és a szolgálati járandóságról szóló 2011. évi CLXVII. törvény (Khtv.) rendelkezései alapján korhatár előtti ellátásként, illetve szolgálati járandóságként kerül továbbfolyósításra.

Olvassa el az Adózóna „Rokkantsági ellátásból nem lesz automatikusan öregségi nyugdíj”, „Katás vállalkozó nyugdíjjogszerzése 2022. szeptember 1-jétől – példával” és „Megváltozott munkaképesség: mennyi lehet a rehabilitációs, illetve a rokkantsági ellátás összege 2022-ben?” című írását!

A Khtv. 18. § (1) bekezdése értelmében, amennyiben a korhatár előtti ellátásban részesülő személy a reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt betölti, a korhatár előtti ellátást, szolgálati járandóságot az öregségi nyugdíjkorhatár betöltése napjától automatikusan – tehát külön kérelem nélkül – öregségi nyugdíjként kell a részére folyósítani. Az ellátás összege ebben az esetben nem változik, csak a folyósítás jogcíme módosul, tekintettel arra, hogy ettől a naptól kezdve az ellátásban részesülő ismét sajátjogú öregségi nyugdíjasnak minősül.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja a költségvetés megalapozásáról szóló törvény, milyen változást hoz a korhatár előtti ellátás, szolgálati járandóság újbóli kiszámításának szabályozásában!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Fordított áfa építőipari szolgáltatásnál

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Ingatlaneladás

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Magánszemély nevére szóló számla fizetése

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 február
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
hirdetÉs