hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Idén kétszer több embert bocsátottak el, mint tavaly

  • MTI

Az idei év első kilenc hónapjában összesen 32.800 dolgozót érintő csoportos létszám-leépítési bejelentés érkezett a munkaügyi központokhoz, ez pedig több mint kétszeres - 224 százalékos - növekedés az előző év azonos időszakához képest, amikor 14.600 ember leépítéséről döntöttek a munkaadók - derül ki az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) honlapján közölt szeptemberi munkaerőpiaci adatokból.

Az év hátralevő részében éves bázison várhatóan már nem lesz ilyen nagy különbség a leépíteni kívánt munkavállalók számában - prognosztizálja az ÁFSZ anyagában. Ennek oka egyrészt, hogy láthatóan csökken a havi leépítési bejelentések volumene, másrészt pedig, hogy a válság hatására már 2008 november-decemberében jelentős mértékben megugrott a bejelentések száma és létszámtartalma is.

Szeptember végéig 2009-ben összesen több mint 500 munkáltató tett csoportos létszám-leépítési bejelentést. Ezen belül szeptemberben 39 cég jelezte összesen 2142 embert érintő leépítési szándékát. A júliusi emelkedést követően augusztusban már 1.200-zal  csökkent a csoportos elbocsátás keretében elküldendők száma az előző hónaphoz képest, és ez a csökkenés szeptemberben is folytatódott. 2008 azonos hónapjához viszonyítva azonban továbbra is jelentős - 669 fős - az emelkedés.

Szeptemberben a legnagyobb létszámot érintő csoportos létszám-leépítési bejelentések Közép-Magyarországról, Közép-Dunántúlról és Dél-Dunántúlról érkeztek.

Az ágazati megoszlást tekintve szeptemberben az érintett létszám 41,1 százalékát a feldolgozóiparból, 18,8 százalékát a szállítás, raktározás, posta és távközlés ágból, és 11,5 százalékát az ingatlanügyek, gazdasági szolgáltatás nemzetgazdasági ágból készülnek elbocsátani.

Az ÁFSZ adatai szerint szeptemberben nőtt az előző hónaphoz képest a munkaügyi központok kirendeltségeire bejelentett állások száma: 27.300 új állást jelentettek be a munkáltatók, amely 3.000-rel -  12,5 százalékkal - több az előző havi adatnál. Az előző év azonos időszakához képest azonban továbbra is igen nagy mértékű, 32,4 százalékos elmaradás mutatkozik az új munkaerőigények számát tekintve. Az új bejelentett állások közel fele volt nem támogatott álláshely, a többi állást valamilyen támogatott foglalkoztatási formában kívánták a munkáltatók betöltetni.

A nyilvántartott álláskeresők száma a szeptemberi zárónapon 566.300 volt. Ez az előző hónaphoz képest enyhe, 0,4 százalékos növekedés. Az álláskeresők száma július óta emelkedik, ez főként a pályakezdő fiatalok fokozott beáramlásának a következménye.

A nyilvántartott álláskeresők gazdaságilag aktív népességhez viszonyított aránya 12,9 százalék, a munkavállalási korú népességhez viszonyított arányuk pedig 8,4 százalék volt a szeptemberi zárónapon.

Fidesz kontra MSZP
Tukacs István szerint a csoportos létszámleépítéseket bejelentő munkahelyek döntő többsége részesül munkahelymegtartó támogatásban, hiszen a bejelentést épp azért tette meg a munkáltató, hogy megpályázhassa az ilyen támogatásokat; a szocialista politikus az MTI-nek vasárnap nyilatkozva hangsúlyozta: különbséget kell tenni a tényleges elbocsátások és a bejelentett létszámleépítések között. Tukacs István mindezt annak kapcsán mondta , hogy a Fidesz szerint újabb sokkoló munkanélküliségi adatok bizonyítják: a Bajnai-kormány tevékenysége nemcsak alkalmatlan a válság kezelésére, de súlyos károkat is okoz Magyarországnak. Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője vasárnapi közleményében az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) azon adatára utalt, amely szerint az idén 224 százalékkal több dolgozót bocsátottak el Magyarországon csoportos létszámleépítés keretében, mint tavaly.
   
Tukacs István szerint a Fidesz hírei nélkülözik a teljességet és rosszindulatúak. Úgy fogalmazott, hogy ha Cser-Palkovics András nem csak beszélne, hanem olvasna is, akkor két ténnyel szembesülhetne. Az egyik az, hogy tavaly ősz óta világgazdasági válság van, amely miatt szerte a világban emelkednek a munkanélküliségi adatok. Ezért tehát sajnos Magyarországon az év első kilenc hónapjában több a bejelentett létszámleépítés, mint tavaly.
   
Másrészt, ha Cser-Palkovics András olvasna a munkahelymegtartó pályázatokról is, akkor rájöhetne, az ilyen pályázatok alapvető feltétele, hogy a munkáltató jelentse be csoportos elbocsátási szándékát. Mint mondta, a bejelentett csoportos létszámleépítések döntő többsége részesül munkahelymegtartó támogatásban, hiszen a bejelentés pontosan azért történt meg, hogy a munkáltató megpályázhassa az ilyen támogatásokat.
   
Tukacs István közölte, ezt a megállapítását arra alapozza, hogy az ÁFSZ az év első kilenc hónapjában 32 ezer munkahelyre regisztrált csoportos létszámleépítési szándékot. Ha ezt összevetik az elnyert pályázatok adataival, mely szerint a bejelentett és megóvott munkahelyek száma mintegy 32 ezer, könnyen megállapítható, hogy a csoportos létszámleépítést bejelentők döntő többsége munkahelymegtartó támogatásban részesült - magyarázta.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Alkalmi munkavállalás, munkaviszony, járulék

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Kisgyermekes szülő távmunkavégzése

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink