hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Végkielégítés, bérgarancia-alap és egészségügyi ellátás részmunkaidőben

  • dr. Marosi Andrea

Milyen esélyei vannak a végkielégítésre a munkavállalónak, ha csődbe megy a cég? Mi a különbség a 4, illetve a 8 órás munkaviszony között? Olvasóink kérdéseire Viszló László, az Adózóna és a hvg.hu munkajogi szakértője válaszol.

Milyen esélyeink vannak a végkielégítés kifizetésére, amennyiben a cég, amelynek dolgozunk csődöt jelent. Multicégről van szó, Zrt-ről. Sajnos egyértelmű, hogy erre halad a cég; mindenki mást tud/gondol arról, ilyen esetben mi történik. Mire jogosult egy alkalmazott ilyen esetben? (Az aktuális havi bérre? Végkielégítésre?) Mi a Bérgarancia Alap?

A felszámolási eljárás olyan eljárás, amelynek során a fizetésképtelen adós, jogutód nélküli megszűnése kapcsán a hitelezői igényeket törvényben meghatározottak szerint elégíti ki. A kifizetés sorrendjében a munkavállaló úgynevezett „A” kategóriás hitelező, azaz követelése minden egyéb követelést megelőz. Ebbe természetesen beleértendő a havi munkabér és végkielégítés is. Arra azonban figyelniük kell, hogy negyven nappal azután, hogy a felszámolás tényét a Cégközlönyben közzétették, bejelentsék igényeiket a felszámolást végző szervnek.

A bérgarancia támogatásnak az a lényege, hogy a gazdaságilag krízis helyzetben lévő munkáltató a munkavállalók felé teljesíteni tudja bérfizetési kötelezettségét. A felszámolás alatt álló cég kedvezőtlen pénzügyi, likviditási helyzetében átmeneti megoldást nyújtson oly módon, hogy a munkavállalók a jogszabályban meghatározott mértékig a munkabér-követelésükhöz hozzájussanak. A Bérgarancia Alap működéséről, a támogatás igénylésének rendjéről a – többször módosított – 1994. évi LXVI. tv. (Bat.) rendelkezik. A felszámoló a támogatási igény meghatározása során a támogatásra jogosult gazdálkodó szervezetnek a jogosultakkal szemben, a bérfizetési napon fennálló bértartozását, de egy felszámolási eljáráson belül jogosultanként legfeljebb a tárgyévet megelőző második év - Központi Statisztikai Hivatal által közzétett - nemzetgazdasági havi bruttó átlagkeresetének ötszörösét veheti figyelembe.

Négy órás munkaviszonyban lehetne dolgoznom. Így milyen mértékű egészségügyi ellátásban részesülök? Mi a különbség a 8 órás munkaviszony ellátása között?

A munkaviszony létesítése biztosítási jogviszonyt keletkeztet, független a munkaidő hosszától. A rövidebb munkaidővel járó alacsonyabb bérnek a pénzbeli ellátásnál van hátrányos szerepe. A nyugdíjhoz szükséges szolgálati időnél valóban akkor van jelentősége, ha a díjazás nem éri a minimálbért - jelenleg 71.500 Ft/hó-, akkor csak arányosan ismerik el.
A munkáltatói, illetve munkavállalói járulékok százalékos összegét a társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló 1997. évi LXXX. törvény 19. § szakasza tartalmazza. A járulékokat a %-os mértéknek megfelelően a munkabérből számítják ki. Ennek megfelelően a munkabér összege az, ami meghatározó, így nem releváns az, hogy ezt 4, 6 vagy 8 órás munkával keresi meg a munkavállaló. A nyugdíjjogosultsággal kapcsolatban a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény az arányos szolgálati idő számítását írja elő és a napi 8 óra rendes munkaidőt tekinti alapidőnek.

 

 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Autóbérlés 3. országbelinek

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink