hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Újra költségmentesek lehetnek a munkaügyi perek

  • MTI

Még az idén az Országgyűlés elé kerülhet a munkaügyi perek költségviseléséről szóló törvény módosítása, miután a kormányzati oldal és a munkáltatók is támogatták a munkavállalók erre vonatkozó javaslatát az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) plenáris ülésén pénteken.

A munkavállalói oldal azt javasolja, hogy munkaügyi perek esetén a személyi költségmentesség mértéke a mindenkori nemzetgazdasági átlagkereset kétszerese legyen úgy, hogy a 2009-es évre a 2007-es, a 2010-es évre a 2008-as adatokat vennék alapul - mondta Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke, az oldal szóvivője.

Az OÉT-en több mint egy éve vitáztak a perek költségmentességéről, miután a jogi segítségnyújtás igénybevételét részletesen szabályozó igazságügyi minisztériumi rendelet 2008 februárjával megszüntette a munkaügyi perek perköltség-mentességét.

A 2008 februárja óta érvényben lévő szabályozás szerint az állam megelőlegezi a munkaügyi pert indító munkavállaló költségét, de pervesztés esetén köteles az állam által előlegezett költségeket visszatéríteni. A munkaügyi perekben fellépő munkavállalók ugyanakkor kérelmezhetik a bíróságtól a személyes költségmentesség engedélyezését. Erre akkor adhat engedélyt a bíróság, ha a perre menő munkavállaló jövedelme nem haladja meg munkaviszony alapján megállapított öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét, és vagyona sincs.

A munkavállalói oldal többször kérte a munkaügyi perek költségmentességének visszaállítását, míg a munkaadók ezt nem tartották szükségesnek.

Az OÉT pénteki plenáris ülésén a kormányzati oldal elfogadta a munkavállalók javaslatát. Avarkeszi Dezső, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium államtitkára elmondta: a javaslat alapján elkészítenek egy konkrét jogszabálytervezetet, amelyet akár még az idén elfogadhat az Országgyűlés. Hozzáfűzte: a bíróságok hivatalból vizsgálnák, hogy ki jogosult személyi költségmentességre. A munkaadói oldal - rövid tanácskozási szünetet követően - közölte: nem gátolják meg, hogy a törvénytervezet a Parlament elé kerüljön.

A tanácskozáson megvitatták az egyéni vállalkozóról és az egyéni cégről szóló törvényjavaslatot, és az ezzel, valamint a megtakarítások ösztönzésével kapcsolatos törvénymódosításokat.

Antalffy Gábor, Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetségének (KISOSZ) ügyvezető elnöke, a munkáltatói oldal szóvivője elmondta: üdvözlik az egyéni vállalkozóról és cégről szóló törvényjavaslatot, különösen azt, hogy a jogi személyiséggel nem rendelkező egyéni cégek korlátlanul - a tulajdonosaik vagyonával is - felelnek a tartozásaikért.

A plenáris ülésen szó volt az Európai Szociális Kartában vállalt kötelezettségek magyar végrehajtásáról. Bencze László, az Egészségügyi Minisztérium szakértője hangsúlyozta: Magyarország teljesíti a kartában vállalt kötelezettségeit. Az ország tíz éve csatlakozott az Európa Tanács által elfogadott Európai Szociális Kartához, majd 2009-ben annak kiegészített, "modernizált" változatához - ismertette Bencze László.

Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke, a munkavállalói oldal képviseletében elmondta: álláspontjuk szerint a munkavállalók rosszabb helyzetbe kerültek az utóbbi 10 évben, így nem érvényesült a karta szelleme, a magyar lakosság születéskor várható élettartama csökken, elmarad az európai uniós átlagtól, és fogy a népesség.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Autóbérlés 3. országbelinek

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink