hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Támogatja a jövő évi minimálbérről szóló megállapodást a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács

  • MTI

Támogatta a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács (NGTT) a jövő évi minimálbérről és a garantált bérminimumról szóló megállapodást keddi budapesti plenáris ülésén.

Az ülésen tartott előadásában Zöld-Nagy Viktória, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) munkaerőpiacért felelős helyettes államtitkára felidézte, hogy a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) tárgyalásán elfogadott javaslat értelmében a minimálbér 2022-től havi bruttó 200 ezer, a garantált bérminimum pedig havi bruttó 260 ezer forint lesz.

Az NGTT tájékoztatása szerint a testület törvény által előírt feladata, hogy megvitassa a következő évi minimálbérről és garantált bérminimumról szóló javaslatot. A kormány a kötelező legkisebb munkabér és garantált bérminimum összegét és hatályát a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanácsban folytatott konzultációt követően rendeletben állapíthatja meg.

Zöld-Nagy Viktória a 2010-től 2022-ig tartó időszak adatait ismertetve jelezte, hogy 73 500 forintról nőtt a minimálbér a jövő évi 200 ezerre, évi átlagban ez közel 9 százalékos emelkedést jelent. A garantált bérminimum esetében 2010-ben 89 500 forintról indult a folyamat, a 2022-es 260 ezer forintot tekintve 9,3 százalékos évenkénti emelkedés történt.

A helyettes államtitkár elmondta, hogy 2021-hez képest a minimálbér összege jövőre 19,5 százalékkal, a garantált bérminimumé pedig 18,7 százalékkal nő majd. Az emelkedés teljes üteme 2010 óta a minimálbér esetében 172 százalék, a garantált bérminimumnál 190,5 százalék.

Kiemelte azt is, hogy egyes szociális juttatások, egyebek mellett a gyed, a gyes, a különböző családtámogatási ellátások a minimálbérhez kötődnek, így ezek szintén emelkedni fognak. Hozzátette, hogy a 25 év alattiak menteséget kapnak a személyi jövedelemadó (szja) megfizetése alól, a gyermekes családoknak pedig visszatérítik az idén befizetett szja-t.

Zöld-Nagy Viktória kitért arra, hogy az emelésekkel összhangban a szociális hozzájárulási adó 13 százalékra csökken, a 1,5 százalékos szakképzési hozzájárulást eltörlik, az idei helyi iparűzésiadó-kedvezményt 2022-re is kiterjesztik, kisvállalati adót pedig 11-ről 10 százalékra csökkentik. Ez összesen egy 750 milliárd forintos adócsökkentési csomag – hívta fel a figyelmet.

A Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács az Országgyűléstől, kormánytól független konzultációs fórum, javaslattevő és tanácsadó testület. A fórumnak hat oldala van, amelyek a társadalom hat területének – a gazdaság, a munkavállalók, a civilek, a tudomány, az egyházak és a művészet – képviselőiből állnak.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ingatlan-bérbeadás adózása

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Mérlegbeszámoló tipusa

Pölöskei Pálné

adószakértő

Ingyenes szolgáltatás

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink