hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Megjelent az élelmiszer-infláció csökkentése érdekében szükséges intézkedésekről szóló rendelet

  • adozona.hu

Az 1/2024. kormányrendeletet a Magyar Közlöny 2024. évi 2. számában hirdették ki január 9-én.

Az új jogszabály a háborús veszélyhelyzet idejére – egyebek mellett – az alábbiakat írja elő.

A rendelet hatálya az üzletben vagy bevásárlóközpontban folytatott kereskedelmi tevékenységre terjed ki.

Ha egy adott termék esetén, a 2020. január 1. és 2023. július 1. között a gyártó által gyártottakhoz képest új, kisebb – így különösen kisebb tömegű vagy térfogatú – kiszerelési egység kerül forgalomba hozatalra, a kereskedő köteles a termék kereskedő általi forgalmazásának megkezdésétől számított 2 hónapig az érintett termék kapcsán feltüntetni a kiszerelés változására utaló és a kereskedelemért felelős miniszter által meghatározott tartalmú és formájú figyelemfelhívó tájékoztatást.

A fentieket kell alkalmazni abban az esetben is, ha az érintett termék forgalomba hozatalára 2023. július 1. és 2024. február 1. között került sor, és a terméket a kereskedő továbbra is forgalmazza.

A kereskedő nem köteles kihelyezni a fenti tájékoztatást abban az esetben, ha az új, kisebb – így különösen kisebb tömegű vagy térfogatú – kiszerelési egység gyártó általi bevezetésére a korábbi kiszerelési egységek 6 hónapon belül történő kivezetése nélkül kerül sor, és a korábbi kiszerelési egységeket a kereskedő továbbra is forgalmazza.

A kereskedő tájékoztatási kötelezettségének teljesítése érdekében magyarországi gyártás esetén a gyártó, ettől eltérő esetben az első magyarországi forgalomba hozó, valamint a nagykereskedő köteles – az érintett termék kereskedő részére történő első értékesítése alkalmával – a termék kísérő dokumentációjában vagy más módon írásban a kereskedő részére megfelelő tartalmú tájékoztatást nyújtani a termék kiszerelésének csökkenéséről és a korábbi kiszerelési egységek esetleges kivezetéséről.

Magyarországi gyártás esetén a gyártó, ettől eltérő esetben az első magyarországi forgalomba hozó, valamint a nagykereskedő a tájékoztatási kötelezettségének első alkalommal történő teljesítésével egyidejűleg köteles a kereskedő részére nyújtott tájékoztatással megegyező tartalommal tájékoztatást nyújtani a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal részére.

A rendelet alkalmazásában

kereskedő: a Tevékenységek Egységes Ágazati Osztályozási Rendszerében „4711 – Élelmiszer jellegű bolti vegyes kiskereskedelem” megjelöléssel feltüntetett tevékenységet főtevékenységként folytató kereskedő, akinek a tárgyévet megelőző lezárt üzleti évben a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény 2. § 9. pontja szerinti kereskedelmi tevékenységből származó, konszolidált nettó árbevétele meghaladja az 1 milliárd forintot;

termék: minden kiskereskedelmi forgalomba kerülő, a 13/2008. NFGM–FVM együttes rendelet 2. § a) pontja szerinti előrecsomagolt termék, amelyet a kereskedő egy vagy több méretkategóriában egységes megjelenésű kiszerelésben forgalmaz, azzal, hogy a  kiszerelési egységek számától és azok méretének változásától függetlenül az azonos árut tartalmazó kiszerelési egységek egy terméknek minősülnek;

gyártó: az a természetes vagy jogi személy, aki vagy amely terméket gyárt, vagy terméket terveztet vagy gyártat, és az adott terméket saját neve vagy védjegye alatt kis- vagy nagykereskedelemben forgalmazza.

A rendeletben meghatározott előírások teljesítésének ellenőrzésekor a kijelölt általános fogyasztóvédelmi hatóság hivatalból jár el.

A hatóság

a) a rendelet 3. § (1) bekezdése vagy a 8. § (1) bekezdése szerinti tájékoztatás hiánya esetén az érintett termékenként 1 millió forint,

b) a 3. § (4) bekezdése vagy a 8. § (2)  bekezdése szerinti tájékoztatási kötelezettség megsértése esetén az érintett termékenként 1 millió forint,

c) a 3. § (5) bekezdése szerinti, Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal felé fennálló tájékoztatási kötelezettség megsértése esetén, az érintett termékenként 1 millió forint

közigazgatási bírságot szabhat ki.

A tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló 1996. év LVII. törvényt, a fogyasztóvédelemről szóló 1997. évi CLV. törvényt, a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvényt, a Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvényt, a közigazgatási szabályszegések szankcióiról szóló 2017. évi CXXV. törvényt, a termékek eladási ára és egységára, a szolgáltatások díja feltüntetésének részletes szabályairól szóló 4/2009. NFGM–SZMM együttes rendeletet, valamint az előrecsomagolt termékek névleges mennyiségére vonatkozó szabályok megállapításáról és azok ellenőrzési módszereiről szóló 13/2008. NFGM–FVM együttes rendeletet az új rendeletben foglalt eltérésekkel és kiegészítésekkel kell alkalmazni.

A rendelet 2024. február 1. napján lép hatályba, a teljes jogszabályt ITT olvashatja el.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadózó egyéni vállalkozó és gépjárműkereskedelem

Hunyadné Szűts Veronika Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Bankkártyás fizetés

Hunyadné Szűts Veronika Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 február
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 1 2 3