73 találat a(z) 2024-es változások cimkére

Itt vannak a 2024. májusi elszámolható üzemanyagárak Cikk

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény 82. § (2) bekezdése arra kötelezi a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt (NAV), hogy havonta tegye közzé a tárgyhónapban a fogyasztási norma szerinti üzemanyagköltség-elszámolással kapcsolatosan alkalmazható üzemanyagárat – írja közleményében a NAV.

Előrelépés a platform alapú munkavégzés szabályozásában Cikk

A platform alapú munkavégzés az elmúlt években egyre jelentősebbé vált, legyen szó akár az ételkiszállítást vagy a taxis szolgáltatást nyújtó applikációkról. Ugyanakkor annak megítélésében, hogy az ilyen formában történő munkavégzés munkaviszonynak minősülhet-e, Európa-szerte nagy a bizonytalanság. A felmerülő kérdések tisztázása érdekében nemrégiben egy új irányelv tervezetéről született megállapodás – írja a DLA Piper Hungary közleményében Fehér Helga, a DLA Piper Hungary munkajogi csoportjának vezetője és Reisz Réka, a DLA Piper Hungary ügyvédjelöltje.

Importbejelentés elmulasztása: a termék értékének 40 százalékáig terjedő bírság is kiszabható Cikk

2024. április 11-én jelent meg a Magyar Közlönyben az egyes mezőgazdasági termékek Magyarországra történő behozatalával kapcsolatos intézkedésekről szóló rendelet. A szabályozás alapján a rendeletben tételesen meghatározott termékek Magyarország területére történő behozatalát előzetesen – légi vagy vízi úton történő szállítás esetén legkésőbb 6, egyéb esetekben legkésőbb 24 órával a behozatalt megelőzően – be kell jelenteni a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal részére. A kötelezettség nem csupán a harmadik országból importált, hanem az Európai Unió más tagállamából Magyarországra szállított termékeket is érinti – írja sajtóközleményében az EY.

Megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról az EP Cikk

Az Európai Parlament jóváhagyta azt az új rendeletet, amely lehetővé teszi az EU számára, hogy betiltsa a kényszermunkával előállított termékek értékesítését, behozatalát és kivitelét – írja közleményében az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodája.

Módosultak egyes felszámolási, fogyasztóvédelmi és erdőgazdálkodási szabályok Cikk

A Magyar Közlöny 2024. évi 46. számában – egyebek mellett – a felszámolási, a fogyasztóvédelmi, a vadászati és az erdőgazdálkodási szabályokat módosító rendeleteket is kihirdettek április 23-án.

Fizetési kérelem, azonnali fizetés: új MNB-előírás lépett hatályba április 1-jétől Cikk

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) által előírt új szabályozásnak köszönhetően 2024. április 1-jétől minden hazai fogyasztónak és vállalkozásnak lehetősége van fizetési kérelem elfogadásával és arra válaszul azonnali fizetés kezdeményezésével teljesíteni fizetési tranzakcióit. A fizetési kérelem szolgáltatás számos fizetési helyzetben, mint például számlafizetéseknél, internetes vagy fizikai boltban történő vásárlásoknál is használható, így egy újabb lehetőséget biztosít az elektronikus fizetések, ezen belül is az azonnali fizetés használatára. A fizetési kérelemmel indított átutalások a vásárlók számára törvényileg biztosítottan minden esetben ingyenesek, míg a számlakibocsátók, kereskedők számára a jelenlegi megoldásoknál olcsóbb, kényelmesebb elektronikus fizetési alternatívát jelenthetnek – írja honlapján az MNB.

Itt vannak a legújabb törvényjavaslatok – rengeteg jogszabály módosulhat Cikk

Húsvét előtt és után közvetlenül több mint egy tucat törvényjavaslatot nyújtott be a kormány, melyek elfogadásával számtalan jogszabály módosulhat.

Újabb előírásoknak kell megfelelniük a gazdálkodóknak Cikk

Az Európai Parlament és Tanács az importáruk karbonintenzitását ellensúlyozó mechanizmust követően egy újabb, az Európai Unió környezetvédelmi céljait szolgáló jogszabályt fogadott el a „Fit for 55” csomag részeként. Az új rendelet, az erdőirtáshoz és az erdőpusztuláshoz kapcsolódó egyes áruk és termékek uniós piacon történő forgalmazásáról és Unióból történő kiviteléről, valamint a 995/2010/EU rendelet hatályon kívül helyezéséről szóló 2023/1115 európai parlamenti és tanácsi rendelet 2023. június 29-én lépett hatályba, és 2024. december 30-ától alkalmazandó – írja hírlevelében az EY.

Törvényjavaslat a könyvek egyéves árkötöttségéről Cikk

A kormány tilalmat vezetne be a könyvek árkedvezményére, pár napot adott egyeztetésre. A könyvek egyéves árkötöttségéről szóló új törvényjavaslat értelmében mindenkinek egységesen tíz százalék kedvezményi lehetőséget enged a törvény – ami így olyan, mintha nem is lenne; a kiadók pedig saját munkatársaiknak sem értékesíthetnek kedvezménnyel, csak harminc napig, ami pedig életszerűtlenül szigorú – írja a hvg.hu.

Lakásbiztosítási kampány: 100 ezer forintos díjkülönbség is előfordul Cikk

A lakásbiztosítási kampány első hetéhez képest a másodikban 27 százalékkal nőtt a szerződéskötések száma a Netrisknél, ez pedig éves szinten közel tizenegyszeres növekedést jelent az egy évvel korábbi, “kampány nélküli” héthez képest. A Netrisk adatai szerint a lakásbiztosítási szerződést kötők több mint 80 százaléka új ügyfél – áll a Netrisk sajtóközleményében.

Egy új adatkör bevonásával pontosíthatók a klímakockázati elemzések Cikk

A klímaváltozással, abból eredő pénzügyi kockázatok elemzésével kapcsolatos tanulmányok kihagyhatatlan része az adathiányból eredő nehézségek felhánytorgatása. Minden ilyen értekezésnél felmerülhet bennünk, hogy nincs-e több elérhető adat elemzéseink pontosítására? Jelen esetben a vállalatok egyedi üvegházhatásúgáz-kibocsátásáról van szó (továbbiakban ÜHG-kibocsátás), amit a hasznos javak termelése során melléktermékként előállítanak. Ennek kiszámítására egyre több nagyvállalat tesz kísérletet, azonban a számítási módszertan még nem egységesített, valamint ezek adatbázisba való gyűjtése sem megoldott – írja tanulmányában Ritter Renátó, a Magyar Nemzeti Bank Fenntartható pénzügyek főosztályának elemzője az mnb.hu-n.

Változás! Az eGN-ben kell teljesíteni a nitrát adatszolgáltatást március 31-éig Cikk

A termelőknek a nitrát adatszolgáltatást az idei évtől az ÁNYK nyomtatványkitöltő program helyett az elektronikus gazdálkodási napló (eGN) felületén kell teljesíteniük. Az adatok beadásának határideje 2024. március 31. További változás, hogy az eGN felületén a teljes nitrát nyilvántartást rögzíteni kell – írja honlapján a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Új adategyeztetési kötelezettség szarvasmarha-, juh- és kecsketartóknak Cikk

Adategyeztetési kötelezettséget ír elő a szarvasmarha-, a juh- és a kecskefélék tartóinak egy új agrárminiszteri rendelet (8/2024. AM rendelet a tartási helyek, a tenyészetek és az ezekkel kapcsolatos egyes adatok országos nyilvántartási rendszeréről szóló 119/2007. FVM rendelet módosításáról). A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ENAR adategyeztetési programjának első határideje 2024. március 31-e. Az adatok naprakész tartása az állatalapú támogatási kérelmet benyújtók számára kiemelten fontos – írja honlapján a Nébih.

NAV: így kell regisztrálni CESOP-adatcsere teszteléshez Cikk

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a CESOP-adatszolgáltatás E-Banktitok (EBT) rendszerbeli kommunikációjához elkészítette az EBT-CESOP-üzenet specifikációját, melynek publikálása az OPENKKK-portálon megtörtént [OpenKKK - Kezdőlap (gov.hu)] – írja honlapján a NAV.

Négy új rendelet a legfrissebb közlönyben Cikk

A 2024. évi 31. számú Magyar Közlönyben négy rendeletet és több határozatot is kihirdettek március 12-én éjjel.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Devizában kapott kölcsön kamata

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Pótbefizetéssel terhelt kft. üzletrészének eladása

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Duális képzés

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink