hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Gyermekek után érvényesíthető kedvezmények a nyugdíj megállapítása során

  • Winkler Róbert nyugdíjszakértő

Több esetben felmerült az a kérdés, hogy az anya nyugdíjra jogosító szolgálati ideje növelhető-e a gyermekei számával, és ez alapján a nők kedvezményes nyugdíjazására jogosultságot lehet-e szerezni. A kérdésre a válasz egyértelmű nem. Önmagában a gyermek születése nem eredményezi az anya kedvezményes nyugdíjra jogosító idejének növelését, ugyanakkor a gyermekek nevelésével összefüggésben a szülők számos kedvezményt, jogosultságot szerezhetnek, érvényesíthetnek a társadalombiztosítási nyugdíjrendszer keretén belül igényelhető ellátások esetében. A kedvezmények, jogosultságok érvényesítése az alábbi területekre oszthatók: szolgálati idő elismerése, nyugellátásra való jogosultság, nyugellátás összegének megállapítása, járulékfizetés.

A nyugellátásra való jogosultságnál elismerhető szolgálati idő esetében megkülönböztethetők a járulékfizetéshez vagy járulékfizetéstől független kedvezmények, jogosultságok.

Járulékfizetés nélküli kedvezmény, hogy az anya általános nyugdíjra jogosító szolgálati idejét annyiszor 365 nappal növelni kell, ahány gyermeke született 1968. január 1-je előtt. Abban az esetben, ha az 1968. január 1-je előtt született gyermek tartósan betegnek vagy fogyatékosnak minősült, a ténylegesen megszerzett szolgálati időt – tartósan beteg vagy fogyatékos gyermekenként – 550 naptári nappal kell növelni. Az emelt mértékű növelésre az az anya jogosult, akinek a gyermeke a 18. életévének betöltését megelőzően már tartósan beteg vagy fogyatékos volt. Önmagában az a tény, hogy az anya 1968. január 1-je előtt gyermeket szült, nem alapozza meg a szolgálati idő elismerését. A szolgálati idő e jogcímen történő növelésére abban az esetben kerülhet sor, ha az anya bármilyen egyéb jogcímen legalább egy napra szolgálati időt szerzett. A szolgálati idő növelése azon gyermek után is jár, aki halva született, vagy születését követően elhunyt.

Ezt a kedvezményt, figyelemmel a szülés meghatározott időpontjára, továbbá arra, hogy az idén már az 1958. évben született személyek töltik be a reájuk irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt, már egyre kevesebb személy érvényesítheti, a kedvezményt jellemzően az 1950. év előtt született személyek tudták igénybe venni és ezzel növelni a szolgálati idejüket.

Olvassa el az Adózóna Nyugellátás, árvaellátás – mutatjuk, milyen esetekben gyakorolható méltányosság" Árvaellátás, szülői nyugdíj: ezek a jogosultsági feltételekÖzvegyi nyugdíj: ezek a jogosultsági feltételek”, „Özvegyi nyugdíj, árvaellátás, szülői nyugdíjak összege” című írását!

A nők kedvezményes nyugdíjára való jogosító időbe azonban ez a plusz szolgálati idő nem vehető figyelembe.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből megismerheti a szolgálati idő elismerésénél figyelembe vehető további kedvezmények, továbbá a nyugellátásra való jogosultság esetében érvényesíthető kedvezmények, valamint a családi kedvezmény érvényesítésének legfontosabb tudnivalóit.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kedvezményezett átalakulás feltételei

Pölöskei Pálné

adószakértő

Munkahelyi baleset utáni ellátás számviteli elszámolása

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Bt.-beltag, -kültag ingyenes munkavégzése

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 december
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31