hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nyugellátás, árvaellátás – mutatjuk, milyen esetekben gyakorolható méltányosság

  • adozona.hu

A társadalombiztosítási nyugdíjrendszer keretében gyakorolható méltányosság esetköreit a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény (Tny.) 66. §-a, valamint a 94. § rendelkezései tételesen meghatározzák. Cikkünkben a méltányosság esetköreinek fő feltételeit, szabályait ismertetjük.

A méltányossági jogkör az alábbi esetekben alkalmazható:
  • saját jogú és hozzátartozói nyugellátás méltányosságból történő megállapítása, engedélyezése;
  • a megállapított öregségi nyugdíj, árvaellátás, özvegyi nyugdíj méltányosságból történő emelése, illetve egyszeri segély engedélyezése;
  • jogalap nélkül kifizetett nyugellátás visszafizetése, a megtérítés és annak késedelmi pótléka címén megállapított követelés, valamint a mulasztási bírság tartozás mérséklése, esetleges elengedése, fizetési halasztás engedélyezése.

Fontos kiemelni, hogy a méltányossági jogkör kizárólag a fentiekben említett esetkörökben alkalmazható, nyugdíjra jogosító szolgálati idő elismerésekor, a nyugellátás megállapítása során hiányzó kereseti adatok beszámításakor, vagy a nők kedvezményes nyugdíjazása esetében a tanulmányi időknek a nyugellátásra való jogosító időként történő elfogadása tekintetében a méltányosság nem alkalmazható.

Nyugellátás méltányosságból történő esetleges engedélyezése

Az öregségi nyugdíjkorhatár betöltése előtt öregségi nyugellátás, illetve korhatár előtti ellátás méltányosságból történő megállapítására, engedélyezésére nincs lehetőség. Öregségi nyugdíj méltányosságból történő megállapítására, engedélyezésére kizárólag olyan személy esetében kerülhet sor, aki a reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt már betöltötte – 2022-től kezdődően a betöltött 65. életév –, és saját jogú nyugellátásra „önerőből” azért nem szerzett jogosultságot, mert az életpályája során nem szerzett legalább 15 év nyugdíjjogosultságnál elismerhető szolgálati időt, azonban a korábban fennállt biztosítási jogviszonyai alapján legalább 7,5 év nyugdíjjogosultságnál figyelembe vehető szolgálati időt szerzett.

Árvaellátás, szülői nyugdíj: ezek a jogosultsági feltételek

Olvassa el az Adózóna Árvaellátás, szülői nyugdíj: ezek a jogosultsági feltételekÖzvegyi nyugdíj: ezek a jogosultsági feltételek”, „Özvegyi nyugdíj, árvaellátás, szülői nyugdíjak összege” című írását!

Hozzátartozói nyugellátás méltányosságból történő esetleges engedélyezése kizárólag abban az esetben merülhet fel, ha a hozzátartozó ugyan rendelkezik a jogszabályban reá meghatározott jogosultsági feltételekkel, azonban az elhunyt jogszerző haláláig nem szerezte meg az öregségi nyugdíjhoz, vagy az elhalálozás időpontjában betöltött életkorához minimálisan meghatározott szolgálati időt. A hozzátartozói nyugellátások esetében is feltétel, hogy az elhunyt jogszerző az előírt szolgálati idő felével rendelkezzen, azonban az árvaellátás esetleges engedélyezése során, rendkívül indokolt esetben, az előzőekben említett feltételtől is el lehet tekinteni.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből az árvaellátás és az özvegyi nyugellátás méltányosságból történő megállapításának feltételein túl megismerheti az egyszeri segély engedélyezésének, valamint a jogalap nélkül kifizetett nyugellátás visszafizetésének szabályait.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Iparűzési adó őcsg-tagoknak

Szipszer Tamás

adószakértő

FOSZK hallgató szochokedvezmény-lehívás

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink