hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Árvaellátás, szülői nyugdíj: ezek a jogosultsági feltételek

  • Winkler Róbert nyugdíjszakértő

A társadalombiztosítási nyugdíjrendszer keretén belül a közeli hozzátartozó elhalálozása esetén, özvegyi nyugdíj mellett, az elhunyt jogszerző gyermeke részére árvaellátás, valamint a szülő, nagyszülő részére szülői nyugdíj is megállapítható.

Hasonlóan az özvegyi nyugdíjra való jogosultság elbírálásához, az árvaellátás, valamint a szülői nyugdíjra való jogosultság esetében is külön kell vizsgálni a hozzátartozóra, valamint az elhunyt jogszerzőre vonatkozó jogosultsági feltételeket azzal, hogy az ellátás a jogosultsági feltételek együttes fennállása esetén állapítható meg.

Olvassa el az Adózóna Özvegyi nyugdíj: ezek a jogosultsági feltételek", „Özvegyi nyugdíj, árvaellátás, szülői nyugdíjak összege” című írását!

Az elhunyt jogszerzőre vonatkozóan az alábbi jogosultsági feltételek vizsgálata szükséges:

  • a jogszerző a halál időpontjában saját jogú nyugellátásban, vagy korhatár előtti ellátásban, szolgálati járandóságban, táncművészeti életjáradékban, átmeneti bányászjáradékban részesült-e, amennyiben az elhunyt jogszerző az előzőekben említett ellátások valamelyikében részesült a halála időpontjában, úgy abban az esetben a hozzátartozóinyugdíj-igényt elbíráló szerv az elhunyt jogszerző előzetes biztosítási idejét már nem vizsgálja, ugyanis annak vizsgálata a nyugellátás, korhatár előtti ellátás korábbi megállapításakor már megtörtént;
  • ha az elhunyt jogszerző a halál időpontjában rehabilitációs, rokkantsági ellátásban részesült, vagy nem részesült semmilyen ellátásban, az eljáró nyugdíjbiztosítási szervnek azt kell vizsgálnia, hogy az elhunyt jogszerző a halála időpontjában betöltött életkorához előírt nyugdíjjogosultsághoz szükséges szolgálati idővel rendelkezik-e, a vizsgálat során, a nyugellátásra való jogszerzés szempontjából szolgálati időként kell figyelembe venni azt az időtartamot, amely alatt az elhunyt jogszerző 2011. december 31-éig rokkantsági nyugdíjban, baleseti rokkantsági nyugdíjban, vagy 2011. december 31-ét követően rokkantsági ellátásban részesült.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, mik az árvaellátás és a szülői nyugdíj további feltételei, illetve hogy miként lehet az ellátások megállapítása iránti igényt beadni!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

A kft. eladásra került – mi a teendő ilyenkor?

Pölöskei Pálné

adószakértő

Háromoszlopos beszámoló?

Pölöskei Pálné

adószakértő

Parkolás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink