hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Jön a második gyermek, de felszámolás alatt a munkáltató: ilyen ellátásokra számíthat a kismama

  • adozona.hu

Milyen pénzbeli ellátásra számíthat a gyeden levő kismama, aki második babáját várja, ha a munkáltató felszámolás alá került? Olvasói kérdésre Czeglédi Bernadett munkajogi és társadalombiztosítási szakértő válaszolt.

A kérdés részletesen így hangzik: ügyfelem első gyermekével van otthon, jelenleg gyeden, és várja a második babáját. A céget, ahonnan szülési szabadságra ment, egy jogutód vette át, mely felszámolás alá került. Azt szeretnénk megtudni, hogy mi a helyes eljárás, amelyet érdemes követnie, hogy második gyermeke után is jogosult legyen csedre, illetve gyedre? Feltételezem, hogy a felszámolással megszűnik a jogviszonya, azonban erről még nem kapott értesítést. Mit kell tennie, hogy megkapja a ki nem fizetett szabadságát, esetleg a végkielégítését? Van-e bármilyen méltányosság egy ilyen esetben, amire hivatkozni lehet?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA

Jelenleg felmondási védelem alatt áll a kismama, azért sem mondták még fel a munkaviszonyát. Azonban azzal a dátummal, hogy a cég megszűnik, a kismama munkaviszonya is automatikusan megszűnik.

A témával kapcsolatban olvassa el az Adózóna „A leggyakoribb hibák, amiket egy várandós munkavállaló elkövethet”, „Méltányossági csed, gyed: kinek, mikor jár?” és „Így rontja a táppénzt, a csedet és a gyedet a szürkefoglalkoztatás” című írását!

Kérdés, mikor szűnik meg a cég, és mikor születik meg a testvér. Ha a cég még élni fog, mikor a baba megszületik (vagy a megszűnést követően 42 napon belül szül), akkor jár neki csed. Gyed csak abban az esetben, ha a csed nem a 42 napos szabály szerint járt.

Ha a cég megszűnik, akkor a kismama részére ki kell fizetni a felhalmozott szabadságokat és a végkielégítést. Ezzel kapcsolatban a felszámolóbiztossal érdemes felvenni a kapcsolatot. Szokták javasolni a közös megegyezéssel való munkaviszony megszüntetését, ami most nem annyira praktikus a kismama számára, hiszen neki az lenne az érdeke, hogy a munkaviszony éljen, mikor a gyermek születik.

Érdemes megvizsgálni a kismama egyéb lehetőségeit. Ha esetleg megszűnne ez a munkaviszony, akkor álláskeresési járadékból tudna menni szülni vagy egyéni vállalkozást indítani és úgy szülni menni. Utóbbi esetben, ha a folyamatos jogviszony meglétére odafigyelnek, akkor táppénzen is tud lenni szülésig. Ha pedig van esély, hogy a cég nem szűnik meg a szülésig, akkor kivárni, hogy innen kapjon ellátást.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Pótbefizetés rendezése

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Finacont Kft

Kft. és katás vállalkozás

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Átalányadózó egyéni vállalkozó szocho maximum

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 július
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs