1159 találat a(z) gyed cimkére

Kismama Kérdés

Végkielégítés munkajogi jogutódláskor Kérdés

Milyen összegű csedre, gyedre lehet jogosult a katás kismama? Cikk

2022. szeptember 1-jétől jelentősen megváltoztak a katázás jogosultsági feltételei, ami azt eredményezte, hogy a legtöbb addig katás vállalkozó jellemzően átalányadózóként folytatta tovább a tevékenységét. Maradtak azonban továbbra is katás egyéni vállalkozók, akik kizárólag magánszemélynek számláznak. Cikkünkben azt vizsgáljuk, hogy milyen csedre, gyedre számíthat a katás egyéni vállalkozó, akinek 2023-ban születik meg a gyermeke.

Kaphat-e betegszabadságot az apuka, ha ő veszi igénybe a gyedet? Cikk

Gyeden levő munkavállaló apuka, kaphat-e a gyed mellett betegszabadságot, igénybe veheti-e a két ellátást egyszerre, ha a munkáltatónál 40 órában foglalkoztatott? Olvasói kérdésre Czeglédi Bernadett munkajogi és társadalombiztosítási szakértő válaszolt.

Csed- és gyed-számítás alapja Kérdés

A jogfenntartó időszak fogalma és szerepe a táppénzben, csedben, gyedben Cikk

Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátások jogosultságának megállapításánál befolyásoló tényező lehet, hogy az igénylő személynek folyamatos-e a jogviszonya, van-e megszakítás a biztosítási jogviszonyok között, és ha igen, hány nap. Kérdés az is, hogy van-e esetleg olyan időszak, amely jogfenntartó, mondjuk úgy, összekötő időként tud funkcionálni, ami pozitívan hathat a táppénz megállapítására. Cikkünkben foglalkozunk a folyamatos jogviszonnyal, definiáljuk a jogfenntartó időszak fogalmát, és példa segítségével mutatjuk be „hasznosságát”.

Kikerül a gyermek a családból: mi történik az ellátásokkal? Cikk

Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátások, valamint a családtámogatási ellátások tekintetében is meghatározott, hogy mire jogosult a szülő, külön az anya, mit vehet igénybe az apa a gyermek születésekor, illetve utána. Kevesebbet foglalkozunk azonban azzal, mi történik akkor, ha a gyermek valamilyen oknál fogva kikerül a családból, jellemzően kiemelik őt onnan, és máshol kerül elhelyezésre. Nézzük meg, ilyen helyzetekben mi történik az ellátásokkal!

Kata – csed – munkaviszony Kérdés

Egyéni vállalkozó járulékai – gyed Kérdés

Átalányadó/szja csed és gyed esetén Kérdés

Gyed visszamenőleg Kérdés

Veszélyeztetett terhesség Kérdés

Se Svédország, se Magyarország nem fizet – gyed Kérdés

Az édesanya meghal: mi történik az ellátásokkal? Cikk

Az ellátások és családtámogatások zegzugos útjait sokszor nem könnyű kibogarászni még akkor sem, ha nagyjából egyszerű esetről beszélünk. Sokkal nehezebb helyzetbe kerül egy család akkor, ha nem tudja az anya igénybe venni a gyermek születését követően az ellátásokat, mert az édesanya meghal. A családnak ilyenkor érthetően nem a munkaügyi adminisztráció az elsődleges, mégis fontos tudni, mire, ki jogosult, hogyan tudják az ellátásokat igényelni úgy, hogy az anya már sajnos nem veheti ezeket igénybe.

Szochokedvezmény Kérdés

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Katás munkaerő-támogatása

Szipszer Tamás

adószakértő

Egyesület – hipa

Szipszer Tamás

adószakértő

Hipaelőleg tételes adózás 03/26 cikk

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs