hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A leggyakoribb hibák, amiket egy várandós munkavállaló elkövethet

  • Czeglédi Bernadett munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Nem egyszer fordul elő, hogy egy munkáltató, amikor a tudomására jut, hogy a munkavállalója várandós, különféle módszerekkel próbálkozik, hogy a költségeit csökkentse. A munkavállalók sokszor nincsenek tisztában a jogaikkal, belemennek olyan alkukba, amelyekbe nem kellene, és mindezek negatív hatással lesznek a munkaviszonyára, az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásaira, a család jövedelmére. Cikkünkben azt nézzük meg, mire érdemes leginkább odafigyelnie egy várandós kismamának, milyen jellemző hibákba futhat bele.

Csak szóban, nem írásban kommunikál

Felmondási védelem akkor illeti meg a várandós kismamát, ha ezt bejelenti a munkáltatója felé, és mindezt bizonyíthatóan teszi. Nem egy munkáltató akad, aki letagadja a várandósság ismeretét, megszünteti a munkavállaló munkaviszonyát. 

A munka törvénykönyve (Mt.) 65. paragrafusának (3) bekezdése szerint a munkáltató felmondással nem szüntetheti meg a munkaviszonyt

a) a várandósság,

b) a szülési szabadság,

c) a gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság (128. §, 130. §),

d) a tényleges önkéntes tartalékos katonai szolgálatteljesítés, valamint

e) a nő jogszabály szerinti, az emberi reprodukciós eljárással összefüggő kezelésének, de legfeljebb ennek megkezdésétől számított hat hónap 

tartama alatt.

Hiba, ha a munkáltatóval nem írásban kommunikálunk ilyen témákban, vagy ha amiben szóban maradtunk, azt írásban nem erősítjük meg. Amennyiben egy várandós kismamának nincs biztosítási jogviszonya a gyermek születésekor, illetve az ellátás igénylésekor, akkor nem fog egészségbiztosítási pénzbeli ellátást, vagyis csedet, gyedet kapni. A várandósság alatt, ha nem tud másik jogviszonyt létesíteni, fizetnie kell maga után az egészségügyi szolgáltatási járulékot, hogy orvosi ellátásban részesüljön. Ilyen helyzetben különösen fontos az adott személy számára, hogy rendezett jogviszonya legyen, és az ellátásokra is jogosultsága legyen, amikor érkezik a baba.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben további jellemző hibákra hívjuk fel a munkavállalók figyelmét!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Magánszemély termékbeszerzése EU-ból

Nagy Norbert

adószakértő

Külföldi autó tartós bérlet

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 november
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetÉs