adozona.hu
Amit az őstermelők kis mennyiségű értékesítéséről tudni érdemes
//adozona.hu/szja_ekho_kulonado/kistermelo_ostermelo_csaladi_gazdasag_terme_6122HU
Amit az őstermelők kis mennyiségű értékesítéséről tudni érdemes
Írásunkban összefoglaltuk, ki minősül kistermelőnek, ezen belül ki tartozik az I. és ki II. kategóriába, mi számít kis mennyiségű értékesítésnek az egyes kategóriákon belül, illetve ezek a kistermelők hova, mit, milyen mennyiségben és milyen feltételekkel értékesíthetnek.
A kis mennyiségű, helyi és marginális élelmiszer-előállítás és -értékesítés higiéniai feltételeit a 60/2023. AM rendelet (rendelet) szabályozza. A rendelet 5. § (1) bekezdésében foglaltak alapján a kistermelő kistermelői élelmiszert továbbra is csak végső fogyasztónak, illetve kiskereskedelmi és vendéglátóipari létesítménynek értékesíthet.
A családi gazdaságokról szóló törvény szerint kiegészítő őstermelői tevékenységnek számít a mezőgazdasági termékből történő élelmiszer előállítása mező-, erdőgazdasági tevékenységből származó termékfeldolgozás kivételével, ha az a saját gazdaságban előállított alapanyag felhasználásával történik és nem haladja meg az e törvény végrehajtására kiadott rendeletben meghatározott mennyiséget akár az I. vagy a II. kategória szerint. (Ha az őstermelő nem a saját gazdaságában előállított alapanyag felhasználásával készített élelmiszert értékesíti, akkor az már kiegészítő őstermelői tevékenység.)
OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, ki minősül kistermelőnek, milyen kategóriákat különböztetünk meg a kistermelők között, ők hol, milyen és mennyi élelmiszert értékesíthetnek kistermelői minőségben!
Hozzászólások (0)