Bértámogatás: így töltsük ki helyesen a jelenléti ívet!

  • adozona.hu

Igénybe vett bértámogatás mellett miként kell korrekt módon kitölteni a jelenléti ívet, illetve milyen jogcímen lehet a bérszámfejtést elvégezni? Olvasói kérdésre dr. Kéri Ádám ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő válaszolt.

A kérdés részletesen így hangzik: ágazati bértámogatást kapunk, mivel kocsmánk van, és be kellett zárnunk a kormányrendelet miatt, de a dolgozóimat meg akarom tartani, és a minimálbért ki szeretném nekik fizetni. Ilyenkor a jelenléti ívre, amelyet a foglalkoztatási osztálynak meg kell küldeni, mit lehet írni, illetve a bért milyen jogcímen számfejthetem le? Válaszát előre is köszönöm.

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA

A veszélyhelyzet ideje alatt egyes gazdaságvédelmi intézkedésekről szóló 485/2020. (XI. 11.) kormányrendelet szabályozza a bértámogatás területét. Nézzük melyek a feltételek!

14. § (1) Az 5. § (1) bekezdése szerinti és a munkaerőpiaci program szerinti személyek az ezen alcím szerinti rendelkezéseket alkalmazhatják.

(2) Az (1) bekezdés szerinti szolgáltatást nyújtó a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról szóló 1991. évi IV. törvény (a továbbiakban: Flt.) szerinti munkaadó részére a munkaviszonyban foglalkoztatott személy bruttó munkabére ötven százalékának megfelelő összegű, munkaerőpiaci program szerinti támogatás nyújtható, amennyiben

a) a munkaadó vállalja, hogy a támogatás időtartamának utolsó napját követő hónap végéig felmondással vagy közös megegyezéssel a munkavállaló jogviszonyát nem szünteti meg, és
b) a munkaadó a munkavállaló részére a munkabért megfizeti.

Olvassa el az Adózóna „Részmunkaidős foglalkoztatás: ezek a szabályok”, „Egyéni vállalkozó elhunyt, mi lesz az alkalmazottakkal?” és „Ünnepnapokon végzett munka és díjazása” című írását is!

A kérdése nagyon jó, ezt illetően a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat álláspontja a következő:

„A támogatással érintett munkáltatóknak jellemzően november 11. napjától be kellett zárniuk, ez esetben a jelenléti íven mit tüntessenek fel?

Válasz: a munkaviszony megóvása a cél, ez elvárt a támogatásért „cserébe”. Tehát – egyéb feltételek fennállása mellett – akkor jár a bérhez támogatás, ha fennállt a munkavállaló munkaviszonya (nem pedig csak akkor, ha a munkaviszonya alatt munkavégzési kötelezettsége is volt). E munkaviszony fennállás alatt tehát több minden is előfordulhat (munkavégzés, táppénz, állásidő stb.), melyet a jelenléti íven jelölni lehet és szükséges is. A jelenléti ívet összevetve az elszámolás során igényelt támogatással a hivatal fel tudja mérni, hogy helyesen számolt-e a munkaadó, tehát valóban annak megfelelően igényelte-e a támogatást, ahogyan a bér terhelte, s nem lesz-e jogosulatlanul támogatás igényelve, kifizetve.”

Amennyiben tehát a munkavállaló nem végez munkát, ezt állásidőként jelöljék, a kifizetés állásidőre járó díjazásként kerülhet bérszámfejtésre.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Tag járulékfizetése

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Kiegészítő társas vállalkozói kivét

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Nyugdíjas osztaléka utáni szocho

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close