hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ünnepnapokon végzett munka és díjazása

  • dr. Hajdu-Dudás Mária, munkajogász

A karácsony és új év közötti napokat nem töltheti mindenki teljes egészében pihenéssel, hiszen – általános körülmények között – az ünnepek alatt is dolgoznak a nyitva lévő éttermekben, fellépnek a színészek, üzemel a hibaelhárítás, talpon vannak az orvosok, ápolók és a közüzemi sokan elvesztették a munkájukat, de olyanok is vannak, akik ebben az évben alig voltak szabadságon és talán már nem is lesznek. A munkáltatóknak a bennragadt szabadságot az év utolsó napjáig - a törvény szerinti kivételekkel – ki kellene adniuk, miközben egyébként számos szektorban munkaerőhiánnyal küzdenek. Kik, mikor és milyen bérpótlék ellenében végezhetnek munkát?

December 24.

Annak megítélése, hogy adott munkavállaló dolgozhatott-e december 24-én, a munkaidő-beosztástól függ. Az általános munkarendben foglalkoztatott munkavállalók december 12. napján, szombaton már ledolgozták ezt a napot. Erre figyelemmel 24-én pihenőnapjukat töltötték. Míg a ledolgozott szombatra, 12-ére jogszerűen adhatott ki szabadságot részükre a munkáltató, a karácsony előtti csütörtökre általános munkarend esetén erre nincs lehetőség. Elrendelhető azonban rendkívüli munkaidő, de annak magasabb költségei mellett érdemesebb előre átgondoltan beosztani a munkaidőt, munkaidőkeretet vagy elszámolási időszakot alkalmazva, ezzel küszöbölve ki a hullámzó foglalkoztatást. Az egyenlőtlen munkaidő-beosztásban foglalkoztatott munkavállalók esetén ugyanis nincs jelentősége az előbb említett munkanap áthelyezésnek, azaz itt nem kell alkalmazni az erről szóló kormányrendeletet. Ha tehát a munkáltató egyenlőtlen munkarendben december 24. napjára osztotta be a dolgozót rendes munkaidőben történő munkavégzésre, önmagában ezen a jogcímen nem kellett fizetnie bérpótlékot. A munkaidőkeretet, illetve az elszámolási időszakot a munkáltató egyoldalúan alkalmazhatja, ahhoz nem kell kérnie a munkavállaló hozzájárulását.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudja, hogy milyen esetekben kötelezhető ünnepnapokon rendes munkaidős munkavégzésre a munkavállaló, továbbá milyen díjazás jár a munkaszüneti munkára!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Készletlopás elszámolása

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Üzemanyag-elszámolás egyesületnél

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Adomány, támogatás

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs