192 találat a(z) tulajdonos cimkére

Tulajdonos, ügyvezető és katás: tb többes szereposztásban Cikk

Melyik jogviszonyában, mennyi és milyen társadalombiztosítási járulékokat kell fizetnie a többes vállalkozónak? Olvasói kérdésre dr. Radics Zsuzsanna tb-szakértő válaszolt.

Társas vállalkozás értelmezése Kérdés

Kedves Szakértő! Nagyon sok választ, jogszabályt elolvastam, próbáltam értelmezni, de lehet most sem tisztázottak előttem az alábbiak: kft. tulajdonosa, aki egyben ügyvezető és máshol nem biztosított, lehet bejelentve munkaviszonyban akár napi 2 órában is munkaviszonyban és a közterheket annak megfelelően fizetheti, arra a 2 órára. Ha ennyivel is le lehet tudni a járulékfizetést, akkor mi értelme van a társas vállalkozás megnevezésnek és miért fizet sok vállalkozó "emelt" járulékot? Legalább a minimálbér + annak másfélszerese. Jelen esetben adott egy kft. tulajdonosa, aki ügyvezető és máshol nem biztosított, valamint van egy alkalmazott a cégben. A kft. tulajdonosa katás egyéni vállalkozóként fizeti az 50 ezer forintot, a kft.-ben nem fizet semmit. Kérdésem, hogy mit kellene, vagy kellene-e egyáltalán a kft-ben bejelenteni és járulékot fizetni? Nagyon köszönöm a választ.

Kapcsolt vállalkozás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Van két kft. Mindkét kft.-ben ugyanaz a két magánszemély a tulajdonos. A. Kft.-ben X tulajdonosnak 20 százalék tulajdonrésze van, míg Y magánszemélynek 80 százalék, aki egyben ügyvezető, önálló aláíró. B. Kft.-ben X és Y magánszemélynek 50-50 százalék tulajdonrésze van, mindketten ügyvezetők, de együttes aláírási joguk van. Kérdésem, hogy amennyiben A és B Kft. elkezd egymással dolgozni, úgy kapcsolt vállalkozásnak minősülnek-e?

Ingatlanbérbeadás Kérdés

Egy lakásnak két tulajdonosa van. Amit az egyik tulajdonos neve alatt bérbe adnak, ő állítja ki a számlát. A lakás közüzemi számlái a másik tulajdonos nevére szól. A tulajdonostársak nem házastársak, hanem élettársak. Ilyen esetben hogy történik a bevétel utáni adózás? Válaszukat előre is köszönjük.

Kisadózó bt. kültagjának osztaléka Kérdés

Tisztelt Szakértők! Kisadózó betéti társaság beltagja főállású kisadózó (havonta utalásra kerül az 50 000 forint), kültagja nem működik közre, "csendestárs". A társasági szerződésben 50-50 százalékos tulajdoni (szavazati) arány szerepel. A kérdésem az lenne, hogy a bt.-hez befolyt bevételből milyen arányban és milyen formában "kell" részesülnie a kültagnak? Kell-e egyáltalán? Kötelező kifizetni a kültag részét is és a '08-as bevallásban közölni az adóhatóság felé ezt az összeget 15 százalékos szja és 14 százalékos eho mellett? Ha csak a beltag vesz ki pénzt a bankból, akkor a kültag részével mi történik? A bevételi nyilvántartáson kívül milyen egyéb dokumentációt kell vezetnie a bt.-nek ahhoz, hogy kiderüljön, mennyivel tartozik a kültagnak. Ha eddig a kültag nem kapott semmit, akkor egy esetleges végelszámolás esetén hogyan tudja a kiszámolni, mi járt volna neki az elmúlt évek alatt? Van olyan megoldás, hogy a beltag által felvett pénzből kifizeti a kültagnak járó részt és minden rendben? Köszönöm előre is válaszukat! Nagy Szabolcs

Kapcsolt vállalkozás? Kérdés

T. Szakértő! Bt. beltagja 50 százalékban, a társasági. szerződés alapján üzletvezető. Alapított egy kft.-t ahol 50 százalékban tulajdonos. A társasági szerződés szerződés alapján ügyvezető. A kft. másik tulajdonosa is 50 százalékban ügyvezető. Rokoni kapcsolatban nincsenek. A bt. és a kft. nem létesített üzleti kapcsolatot. Kapcsolt vállalkozásnak minősül-e a két cég? Ha igen, milyen bejelentési kötelezettsége van a két cégnek? Válaszát köszönöm.

Cégautóadó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy személygépkocsi üzembentartója egy kft., tulajdonosa magánszemély. A kft. költségeket (gázolaj, biztosítás, karbantartás, gépjárműadó) számol el. A cégautóadót kinek kell megfizetnie és bevallania, a tulajdonosnak vagy az üzembentartónak? Segítségét előre is köszönöm!

El kell árulniuk a cégeknek, ki a tényleges tulajdonosuk Cikk

Októbertől a szolgáltatóknak bármilyen új, céges ügyfélkapcsolat létesítésénél rögzíteniük kell a cég mögött álló azon magánszemély (tényleges tulajdonos) adatait, aki a szervezetben 25 százalékos többséggel rendelkezik, vagy aki a szervezet felett egyéb módon tényleges irányítást, ellenőrzést gyakorol – hívja fel a figyelmet a Jalsovszky Ügyvédi Iroda.

Ingatlanhoz fűződő korlátozási, kártalanítási jogosultságról döntött a Kúria Cikk

Ha az ingatlan övezeti besorolása hátrányosan megváltozik, az ingatlan tulajdonosa, haszonélvezője kártalanításra tarthat igényt. Mi a helyzet akkor, ha e jogosultságát az ingatlan új tulajdonosa-vevője kívánja érvényesíteni? Az ügyben a Kúria hozott határozatot.

Szerb állampolgárságú ügyvezető járulékfizetési kötelezettsége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyarországon bejegyzett kft. tulajdonosa egyben egyedüli ügyvezetője szerb állampolgár. Ügyvezetésért díjazásban nem részesül, személyesen nem működik közre a társaság tevékenységében, nincs magyarországi tartózkodási helye, lakcíme. Szerbiában napi 8 órás, heti 40 órás munkaviszonnyal rendelkezik. Kérdésem, hogy a társas vállalkozói és ügyvezetői jogviszonyával kapcsolatban van-e járulékfizetési kötelezettsége? Válaszukat előre is köszönöm.

Kata jogviszony Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem a következő: Lehet-e főállású katás (egy betéti társaságban) valaki úgy, hogy mellette egy kft. tulajdonosa, amelyben ügyvezető is? Vagy a kft. a főállása, itt fizet a minimálbér után járulékot és csak kiegészítő katás lehet 25 ezer forintos közteher megfizetése mellett? Ha a kft. semmilyen tevékenységet nem végez, akkor mi a helyzet? Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel Urbán Ágnes

Kapcsolt vállalkozások-e? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott két kft. A- Kft.-ben 100%-os tulajdonos János. B - Kft-ben 100%-os tulajdonos Géza. János Géza feleségének mostohaapja. (Mellékesen Géza felesége munkavállalója A Kft.-nek) Kérdés, hogy az A és B Kft. kapcsolt vállalkozások-e? Segítségét előre is köszönöm!

Költségtérítés, ha más az autó tulajdonosa és üzembentartója Cikk

A gépkocsi hivatali célú használatánál gyakori, hogy az autó tulajdonosa és az üzembentartó nem ugyanaz a személy, az is lehet, hogy a szülő, az anyós vagy az após. Ki fizeti a cégautóadót, adható-e adómentes költségtérítés. Olvasói kérdésre adott válaszában Surányi Imréné okleveles közgazda a 2018-tól hatályba lépő módosításokra is kitért.

Kapcsolt vállalkozás? Ezeket a feltételeket kell vizsgálni Cikk

A társaságok közötti ár meghatározásánál, illetve az adóalap alakulásánál nem közömbös, hogy a cégek közötti ügyletek kapcsolt vállalkozások között köttettek-e. Áttekintjük a gazdálkodó szervezetek közötti kapcsolt vállalkozási viszony fennállásának kérdéseit.

Kapcsolt vállalkozás Kérdés

Tisztelt Cím! Egy ismerősöm szeretne venni egy bt.-t, ami kft.-vé lesz alakítva, de tanácstalanok vagyunk, hogy magánszemélyként, vagy a cége legyen a tulajdonos, esetleg mind a kettő. 20 százalék részesedés alatt, ha minden igaz, nem lesz kapcsolt vállalkozás, de a céges pénztár csökkentésére jó hatással lenne. Mitől lesz kapcsolt vállalkozás két vállalkozás? Üzleti kapcsolat nem lesz a két cég között, de az egyik tulajdonosa 20 százalékban a másiknak. A későbbiekben, ha szét szeretné választani a két céget, hogyan teheti meg, milyen következményekkel? Esetleg lehet, hogy a magánszemély megveszi a kft. üzletrészét és akkor a két kft. tulajdonosa ugyanaz a magánszemély lesz? Előre is köszönöm részletes válaszukat!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Ingatlanfelújítás áfája

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szállás számla utólagos kiállítása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Ügyvezetés jogviszonya

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 július
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close