160 találat a(z) tulajdonos cimkére

Ilyenek az esélyek felszámolásra, ha külföldi a cégtulajdonos Cikk

Napjainkban egyre természetesebb mind a munkavállalók, mind az üzleti élet szereplői körében, hogy nemzetközi érdekeltségű munkáltatóval és partnerekkel dolgoznak. A cégek megbízhatósága azonban óriási szórást mutat a tulajdonosok országának függvényében.

Méltányolható lakásigény Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az adómentes lakáscélú támogatás (5 millió forint) kapcsán merült fel esetleges "kockázati" tényezőként, hogy kizárást tesz-e a jogszabály, ha az illetőnek van már egy ingatlan a nevén, vagy sem, és megkaphatja a többi feltételnek megfelelően ezt a a támogatást. Illetve be kell-e költöznie a támogatással megvett ingatlanba, vagy elég ha a nevén van? Köszönöm!

Tulajdonosi követelések és kötelezettségek besorolása Kérdés

Tisztelt Cím! Egy kft.-nek három jogi személy tulajdonosa van, a tulajdoni hányadok: 40%, 30%, 30%. A szavazati arányok és a tulajdoni hányadok megegyeznek, nincs egyéb megállapodás a tulajdonosok között. Kérdésem, hogy 2016-tól az éves beszámoló melyik sorában kell feltüntetni: - a tulajdonosoktól kapott hosszú lejáratú kölcsön összegét, - a tulajdonos felé számlázott vevői követeléseket és - a tulajdonosok által számlázott szállítói kötelezettségeket? (Eddigi iránymutatás: 9/2010/Szt. 3. § (2)/ISZ)) Köszönettel!

Kft. ügyvezető nélkül Kérdés

Tisztelt Szakértő! Mit tud tenni és mit tehet egy könyvelőiroda a következő esetben? Egyik általunk könyvelt kft. ügyvezetője munkaviszonyát több hónapja felmondta. Ő nem volt tulajdonos a cégben. A cégbíróság azóta sem törölte mint ügyvezetőt. A tulajdonos, aki egy kanadai cég, nem választott új ügyvezetőt. A bevallások beadására könyvelőirodánk egy alkalmazottját hatalmazta meg az akkor még munkaviszonyban lévő ügyvezető. A kanadai tulajdonos képviselője nem jelentkezik társaságunknál. Mikor követünk el súlyosabb hibát, ha beadjuk a bevallásokat (nincs alkalmazott, nincs számla), gyakorlatilag minden bevallás nullás, vagy ha nem? Köszönöm

Konszolidáció Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magánszemély XY többségi tulajdonosa „A” Kft.-nek, felesége (XYné) pedig kisebbségi tulajdonosa ennek az „A” Kft.-nek. A „B” Kft. többségi tulajdonosa pedig XYné, ahol a kisebbségi tulajdonos XY. Az „A” és „B” Kft.-k nem rendelkeznek tulajdoni hányaddal egymásban. Van-e konszolidálási kötelezettség „A” és „B” társaságok beszámolói kapcsán, ha azok az előírt értékhatárokat meghaladják? Véleményem szerint nem, mert konszolidált éves beszámoló készítésére nem kötelezhetők a magánszemély tulajdonosok. (A magánszemély tulajdonosok nem tartoznak a számviteli törvény hatálya alá.) Így amennyiben a magánszemély tulajdonosnak egyszerre több társaságnál van részesedése (amellyel az adott társaságra meghatározó befolyást tud gyakorolni), teljes vagyonát, illetve az érintett társaságok egymás közötti viszonyait, kapcsolatait a konszolidált éves beszámoló készítésével nem lehet megismerni.

Személyautó tulajdonjogának igazolása Kérdés

Kiküldetési rendelvény alapján szeretnék a munkáltatómnál saját gépkocsihasználatot elszámolni. A tulajdonos én vagyok, de az üzemben tartó a fiam, így a forgalmi engedély, a kötelező felelősségbiztosítás is az ő nevén van. A törzskönyv van az én nevemen, de abban nem szerepel rendszám. Köszönöm a válaszukat.

Ingyenes használatba adás – cégautóadó kérdéshez Kérdés

Tisztel Surányi Imréné! http://adozona.hu/kerdesek/2016_8_22_Ingyenes_hasznalatba_adas__cegaut_ijf Köszönöm a választ. Abban az esetben is a tulajdonost terheli a cégautóadó fizetési kötelezettség, ha a tartós bérleti szerződés (ami ingyenes) alapján a gépjármű-nyilvántartásba bejegyzésre kerül a cég üzembentartóként? köszönöm

Lakáscélú tamogatás Kérdés

Az szja törvényben megfogalmazott támogatási értékhatár (maximum 5 millió forint és a vételár 30 százaléka) és a "több munkáltató" kitétel személyenként vagy lakásonként értelmezendő? Például egy lakásra, ahol 1 tulajdonos és 2 haszonélvező van. mind a hárman jogosultak a lakáscélú támogatásra 5 millió forntinak vagy a vételár 30 százalékának megfelelő összegben, vagy hármuk támogatására összesen kell értelmezi a törvényt? Mi a helyzet, ha férj-feleség 50-50 százalékban tulajdonos: jogosultak-e mindketten az 5 milliós támogatásra? Várom válaszukat. Szántó János Annumerus Consulting Kft. [email protected]

Számla kiállítása felújítási költségről Kérdés

Tisztelt Szakértő! Lakásszövetkezet esetén a tulajdonos által (ez esetben gazdasági társaság) megfizetett felújítási költségről lehetséges-e a számla kiállítása? Ha igen, mindenki részére ki kell-e állítani a számlát, vagy csak aki kéri? Előre is köszönöm válaszát!

Ingatlanajándékozás kft. tulajdonosa részére Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. a tulajdonában levő, használaton kívüli ingatlanát szeretné elajándékozni az egyik tulajdonosa részére. Szeretném megkérdezni: 1.) hogy tiltja-e ezt valami? 2.) milyen adókötelezettségek terhelik az ajándékozó céget? 3.) milyen adó, illetve illetékkötelezettsége lesz a megajándékozott magánszemélynek? Mi lesz az illeték alapja? Válaszát köszönöm.

Társasház telekhasználat-értékesítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Új építésű 4 lakásos társasház kiszámlázásakor a csok miatt a bank külön szeretné látni a számlán a telek értékét. Így készült a szerződés is, melyen a következő szerepel: A lakáshoz tartozik még az Alapító Okirat mellékletét képező Használati Megosztási Vázrajzon .. számmal jelölt telek terület és az azon található, tervrajzon...jelölt gépkocsi-beálló kizárólagos használata, azzal, hogy a tulajdonostársak közös használatában áll majd a Vázrajzon I. számmal jelölt... m2 területű telekterület. A lakásingatlan Tulajdonosa a Társasház Alapító Okirat szerint kizárólagos, 1/1 tulajdoni arányban az Eladó lesz. Így külön feltüntetve is az 5 százalékos kedvezményes áfakulccsal lehet kiszámlázni? Köszönöm segítségét.

Tulajdonos személyének változása Kérdés

Tisztelt Szakértő! A megerősítését szeretném kérni. Egy kft.-nél a tulajdonos személyében változás történt, a Ctv. 63. § (1) bekezdése értelmében, erről nekünk nem kell külön tájékoztatni nyújtani az állami adóhatóság felé? Segítségét és válaszát előre is köszönöm.

Osztalékfizetés Kérdés

2011-ben jóváhagyott6 osztalék 2016. évben lesz kifizetve. A jóváhagyáskor 50-50 százalék volt a társasági szerződés szerinti arány. Ez 2013-ban 90-10 százalékra változott. A tulajdonosok ugyanazok, csak az osztalékból való részesedési arány lett megváltoztatva. A kifizetéskori vagy a jóváhagyáskori arány szerint kell kifizetni asz osztalékot? Köszönöm

Több cégben tulajdonos társas vállalkozó adó- és járulékfizetési kötelezettsége Kérdés

Tisztelt Szakértők! Több oldalról felmerült már ez a kérdés, de nálunk ez még mindig sajnos nyitott téma. Egy magánszemély, aki több cégben tulajdonos, kisebb-nagyobb százalékban, de nem személyesen közreműködő tagja egyik cégnek sem. Annak sehol nem keletkezik járulékfizetési kötelezettsége még a minimális járulékalap után sem? Az egészségügyi szolgáltatás igénybevételéhez elegendő, ha befizeti a 7050 forintot mint magánszemély és jogosult az egészségügyi ellátásokra? Tehát azzal, ha valaki nem személyesen közreműködő tagja vállalkozásainak, nem minősül társas vállalkozóként biztosítottnak és be sem kell jelenteni és nem is kell, hogy járulékokat fizessen? Nem értem ennek a lényegét, mert ezzel így viszonylag egyszerűen elkerülhető a járulékfizetési kötelezettség, és én eddig azt hittem, hogy a 2012. évi változtatásoknak pont az volt a lényege, hogy ne bújhassanak ki a többes társas vállalkozók a minimális járulékfizetési kötelezettségek alól semmilyen módon. Köszönöm szépen a válaszukat! Krcsik Eszter

Jogviszony változása gyes alatt Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft.-ben a tulajdonos hölgy pincérként dolgozott, majd gyermeket szült, és most már gyesen van. 03. 02-án a társasági szerződést módosították, és ügyvezető lett. Kérdésem a következő: mivel gyesen van, át kell jelentenem a 1041-en pincéről ügyvezetőre? Szeptemberre újra gyermeket vár. Szülési szabadság alatt maradhat ügyvezető 0 forint díjazással? Válaszát köszönöm. Üdvözlettel: Tislérné

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Elszámolási időszak – áfa tv. 58. §

Kelemen László

adószakértő, jogász

Befogadott számlák a NAV-nál

Kelemen László

adószakértő, jogász

Számlakiállítás saját költség felhasználásról

Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close