hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Tiltakozik a termőföld megadóztatása ellen a MOSZ

  • OS

A termőföld megadóztatásának lehetőségével az önkormányzatok 2015 óta élhetnek. 2023 január 1-jével több önkormányzat is földadót vezet be. Az adó alanya a föld tulajdonosa, ugyanakkor az adót végül a föld használója, a gazdálkodó fizeti meg. A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) elutasítja termőföld megadóztatásának minden formáját.

A mezőgazdaság idén elment a falig – írja közleményében a MOSZ. Rendkívüli aszály pusztított hazánkban, a termelők nem jutottak bevételhez. A következő évet megalapozó munkálatok ugyanakkor a korábbi évek ráfordításának többszörösét kívánják meg, mivel árrobbanás következett be a mezőgazdasági inputanyagoknál. Újabb tehernövekedést a gazdálkodók a jelenlegi helyzetben nem bírnak el – hangsúlyozzák.

A földadó ezenkívül a MOSZ szerint igazságtalan és diszkriminatív. Mert földtulajdonos és földtulajdonos, valamint gazdálkodó és gazdálkodó között is különbséget tesz. A saját földjét megművelő termelőt nem sújtja, a bérlet alapú gazdálkodást bünteti. Emellett vannak önkormányzatok, amelyek kivetik és vannak, amelyek nem. A földadó tehát egyenlőtlen versenyfeltételeket teremt.

Az élelmiszerek ára egy év alatt 43,8 százalékkal emelkedett. A termőföld megadóztatása tovább nyomást fejt ki az árakra, miközben már az alapvető élelmiszerek beszerzése is egyre több családnak okoz gondot. Ezt a felelősséget is vállalnia kell a földadót kivető önkormányzatoknak.

A MOSZ kéri a Kormánytól és az országgyűlési képviselőktől, hogy a hely adókról szóló törvény módosításával szüntessék meg a termőföld adóztatásának lehetőségét. Ez mindannyiunk érdeke – írják a közleményben.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Turizmusfejlesztési hozzájárulás

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szállásdíj áfája

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Áfás párt – Facebook

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 február
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
hirdetÉs