hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Tiltakozik a termőföld megadóztatása ellen a MOSZ

  • OS

A termőföld megadóztatásának lehetőségével az önkormányzatok 2015 óta élhetnek. 2023 január 1-jével több önkormányzat is földadót vezet be. Az adó alanya a föld tulajdonosa, ugyanakkor az adót végül a föld használója, a gazdálkodó fizeti meg. A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) elutasítja termőföld megadóztatásának minden formáját.

A mezőgazdaság idén elment a falig – írja közleményében a MOSZ. Rendkívüli aszály pusztított hazánkban, a termelők nem jutottak bevételhez. A következő évet megalapozó munkálatok ugyanakkor a korábbi évek ráfordításának többszörösét kívánják meg, mivel árrobbanás következett be a mezőgazdasági inputanyagoknál. Újabb tehernövekedést a gazdálkodók a jelenlegi helyzetben nem bírnak el – hangsúlyozzák.

A földadó ezenkívül a MOSZ szerint igazságtalan és diszkriminatív. Mert földtulajdonos és földtulajdonos, valamint gazdálkodó és gazdálkodó között is különbséget tesz. A saját földjét megművelő termelőt nem sújtja, a bérlet alapú gazdálkodást bünteti. Emellett vannak önkormányzatok, amelyek kivetik és vannak, amelyek nem. A földadó tehát egyenlőtlen versenyfeltételeket teremt.

Az élelmiszerek ára egy év alatt 43,8 százalékkal emelkedett. A termőföld megadóztatása tovább nyomást fejt ki az árakra, miközben már az alapvető élelmiszerek beszerzése is egyre több családnak okoz gondot. Ezt a felelősséget is vállalnia kell a földadót kivető önkormányzatoknak.

A MOSZ kéri a Kormánytól és az országgyűlési képviselőktől, hogy a hely adókról szóló törvény módosításával szüntessék meg a termőföld adóztatásának lehetőségét. Ez mindannyiunk érdeke – írják a közleményben.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Munkába járási költségtérítés

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Közalapítvány nonprofit kft.-t hoz létre

Pölöskei Pálné

adószakértő

Rekultiváció (?) elszámolása

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 február
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
hirdetÉs