192 találat a(z) tulajdonos cimkére

Tulajdonos járulékai Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy kft. két tulajdonosa van 50-50 százalékban a férj és a feleség. A feleség van megjelölve a társasági szerződésben mint ügyvezető, aki ügyvezetői tevékenységét munkaviszonyban látja el. Egy boltjuk van, használt cikkeket árulnak, úgy dolgoznak, hogy 5 órát a férj és 5 órát a feleség ad el a boltban, egy nap 10 órát vannak nyitva. Egyiküknek sincsen máshol munkaviszonya. Szeretnék csak az 5-5 órákra megfizetni a járulékokat. Milyen megoldást tudna esetleg erre javasolni? Továbbá az is kérdés milyen feor kóddal jelentsem be őket eladó vagy ügyvezető? Valamint, hogy a szakmai minimálbért kötelező-e adni nekik? Nagyon szépen köszönöm szíves segítségét. Kovács-Horváth Adrienn

Járulékfizetés a társaságoknál Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakra várom a válaszát. Egy kft.-nek két tulajdonosa van. Semelyik sem rendelkezik máshol 36 órát elérő munkaviszonnyal, és nem rendelkeznek biztosítást megalapozó tagi jogviszonnyal. A társasági szerződésben az egyik tag ügyvezető, és személyesen közreműködik munkaviszonyban. Ez a munkaviszony részmunkaidős napi 2 órában. 1. Az ügyvezetőnek elég a napi 2 órás részmunkaidő után a járulékfizetés, vagy létrejön a tagi jogviszony is, és az után járulékfizetésre kötelez? 2. A másik tulajdonosnak van-e járulékfizetési kötelezettsége vagy csak az egészségügyi szolgáltatási járulék (havi 7320 forint) fizetésére kötelezett? 3. Ha nem kft.-ről beszélünk, hanem bt.-ről, változnak-e a fentiek? Várom válaszukat.

Egyszerűsített foglalkoztatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft.-nk dolgozója gyeden van, foglalkoztathatjuk-e alkalmanként egyszerűsített foglakoztatás keretében? Ha egy kft. tulajdonosa és képviselője nem vesz fel keresetet, mert van főállása, alkalmanként lehet-e saját cégében egyszerűsített foglalkoztatásban?

Társas vállalkozó járulékfizetése II. Kérdés

Egy kft. 33 százalékos tulajdonosának megszűnik a 4 órás munkaviszonya a társaságnál. Nem létesít másik munkaviszonyt. Kell-e a tagi jogviszony miatt járulékot fizetnie, ha nem vállalt személyes közreműködést?

Céges személyautó eladása Kérdés

Üdvözlöm! Van egy céges autónk a kft.-ben, melyet az autót ténylegesen használó egyik tulajdonos tag, aki egyben a cég ügyvezetője is, meg szeretne vásárolni a cégtől. Az ügyvezetőnek 52 százalékos többségi szavazata van a cégben, és egyszerű többséggel a taggyűlés határozatképes. Az autó eladási ára az eurotax rendszer szerint lenne meghatározva. Kérdésem a következő: 1. Szükséges-e a másik tulajdonos tag (két tulajdonos tag van a kft.-ben) beleegyezése az autó értékesítéséhez vagy ezt eldöntheti az ügyvezető egy személyben, és 2. szükséges-e taggyűlésen határozni az eladásról abban az esetben, ha az autót a cég egyik tulajdonosa szeretné maga megvásárolni? Köszönettel: Ágnes

Kapcsolt vállalkozás, rokoni kapcsolatok Kérdés

Tisztelt szakértő ! Adott A és B Kft. ahol az A Kft.-ben férj és feleség 50-50 százalékban tulajdonosok, és a férj az ügyvezető. B Kft.-ben a férj és a feleség testvére ugyancsak 50-50 százalékban tulajdonosok, a feleség az ügyvezető. Kapcsolt vállalkozásnak számít-e A és B Kft.?

Kapcsolt vállalkozás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott A és B Kft., ahol az A kft.-ben férj és feleség 50-50 százalékban tulajdonosok, a férj az ügyvezető. B Kft.-ben a feleség 50 százalékban tulajdonos, a másik 50 százalékban pedig a feleség testvére a tulajdonos. B Kft. ügyvezetője a feleség. Ezek alapján A és B Kft. kapcsolt vállalkozásnak számít?

Katás egyéni vállalkozó számlázása saját cégnek Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás egyéni vállalkozóként, 40 éves munkaviszony utáni nyugdíjasként, számviteli szolgáltatást, tanácsadást végez az ügyfelem. Az ügyfelem tulajdonos és egyben ügyvezető egy szintén számviteli szolgáltatást, tanácsadást végző kft.-ben. A kft.-ből esetenként osztalékban részesül, más juttatásban nem. Katás egyéni vállalkozóként ügyfelem a saját eszközeivel végzi munkáját, és a tevékenység végzésének helye az ő birtokában van. A bevétele viszonylag több megbízásból ered, ezért egyik megbízás sem éri el az éves bevételének 50 százalékát. Kérdésem: katás egyéni vállalkozóként az ügyelem számlázhatja, megbízási szerződés alapján a saját tulajdonú cége felé az ott végzett munkáját?

Egyszemélyes kft.-ben munkaviszony Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy egyszemélyes kft. tulajdonosa létesíthet-e a saját kft.-jében munkaviszonyt, pénzügyi munkakörre? (Az ügyvezetést NEM munkaviszonyban látná el, azt továbbra is tisztségviselőként végzi.) Válaszát köszönöm

Kft. ügyvezetése Kérdés

Egy új kft. tulajdonosai: 3Kft. 50 százalékban és 4Kft. 50 százalékban. Az ügyvezetést megbízásban látja el a 3Kft. és a 4Kft. két tulajdonosa. Kell-e őket bejelenteni T1041-es nyomtatványon, amennyiben nulla forintért látják el az ügyvezetést? Nem természetes személyek az új kft. tagjai, ilyenkor mi az eljárás?

Bérelt lakás értékesítése Kérdés

Tisztelt Hunyadné Szűcs Veronika! Köszönöm fenti témában feltett kérdésemre adott válaszát. Még néhány információt szeretnék megadni a teljes körű válaszadáshoz. A társaság az ingatlan bérbeadásra az adókötelezettséget választotta és a bejövő számlák áfatartalmát levonásba helyezte. Mi a teendő abban az esetben, ha a bérbeadás 2 hónapon keresztül megtörtént, a bérleti díjról a kimenő számla kiállításra kerültek, és a tulajdonos ekkor dönt az ingatlan értékesítése mellett? Tájékoztatásképpen a felújítás során a bejövő számlák összege nettó 7 millió forint volt. A tulajdonosokkal kötött bérleti szerződés nem rendelkezik arról az esetről, hogy mi történik az ingatlan értékesítése esetén. A bérleti szerződés annyit tartalmaz, hogy a felmondási idő 30 nap és a bérlő a bérleti szerződés megszűnését követő 8 napon belül a bérleményt köteles a bérbeadó részére visszaadni. Milyen adójogi következménye van annak, ha a bérelt ingatlan felújítására fordított költségeket a tulajdonos nem akarja kifizetni? Köszönettel: Ecker Dániel

Tulajdonos járuléka Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy vállalkozás van két tulajdonosa 50-50 százalék tulajdoni arányban. A vállalkozást egy külső (harmadik) személy irányítja mint ügyvezető – alkalmazotti jogviszonyban. Az egyik tulajdonos sem végez semmilyen tevékenységet a vállalkozásban. Van-e valamilyen járulékfizetési kötelezettsége a két tulajdonosnak, ha nincs máshol heti 36 órát meghaladó munkaviszonya? Sem más járulékfizetési jogviszonya. Válaszát előre is köszönöm.

Boltitulajdonos-váltás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy nyugdíjas egyéni vállalkozó szeretné átadni a boltját másnak, aki szintén egyéni vállalkozóként fogja működtetni, megtörténik a pénztárgép átírása is. A bolt a vállalkozó családi házával egybekötött épületben van, a bolthoz tartozó közművekhez külön mérőállás található. A kérdésem az lenne, hogy a boltban használatban lévő tárgyi eszközök értékcsökkenését az új vállalkozó elszámolhatja-e folytatólag, vagy azzal továbbra is a nyugdíjas vállalkozó élhet? A nyugdíjas egy kisebb boltot fog üzemeltetni a továbbiakban. Illetve át kell-e írni a bolti közüzemeket az új vállalkozó nevére, hogy elszámolhassa a költségeket? Köszönöm megtisztelő válaszát.

Kapcsolt vállalkozások közötti áru átadása Kérdés

Tisztelt Szakértő Hölgy/Úr! Egy zrt. Magyarországról és Franciaországból szerez be árut. Természetesen a Magyarországról rendelt áruk áfáját levonható áfaként vallja be, a Franciaországból beszerzett áruk áfáját a közösségi beszerzésnél bevallja, illetve vissza is igényli. Valamennyi árut Magyarországon, magyar vállalkozásoknak értékesíti, így áfafizetési kötelezettsége keletkezik, mely szintén a havi áfabevallás része. Van egy kft., melynek tulajdonosa 100 százalékban ugyanaz a személy, mint a zrt.-é. Döntése alapján el kívánja különíteni a Magyarországról, illetve Franciaországból beszerzett árukat, azok értékesítését. Ezért a francia árut áthelyezné egy az egyben a zrt.-ből a kft.-be. Kérdésem: teheti-e ezt térítésmentesen és mivel közösségi áru, terheli-e áfafizetési kötelezettség? Válaszukat előre is nagyon szépen köszönöm.

Tulajdonos, ügyvezető járulékfizetése Kérdés

Egy belföldi magánszemély 100%-ban tulajdonosa és ügyvezetője egy kft.-nek. Ez a magánszemély jelenleg Ausztriában dolgozik, heti 26 órában. Milyen adó- és járulékfizetési kötelezettség merül fel a kft.-ben azért, mert nincs heti 36 órát meghaladó munkaviszonya a magánszemélynek? Figyelembe vehető-e bármilyen módon az Ausztriában megszerzett jövedelem az adóalap megállapításánál? Köszönettel.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Ingatlanfelújítás áfája

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szállás számla utólagos kiállítása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Ügyvezetés jogviszonya

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 július
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close