160 találat a(z) tulajdonos cimkére

Külföldi illetőségű tulajdonosnak fizetett osztalékelőleg bevallása AAj és TAJ hiányában Kérdés

Kedves Szakértő! Magyar kft. német és amerikai illetőségű tulajdonosa részére fizetett ki osztalékelőleget. Adóazonosító jelük és TAJ számuk Magyarországon nincs. A 1708-as bevallás megfelelő soraiba az adatokat (bruttó osztalék és adója) kitöltöttem, az A lapra összesíti is a bekerült adatokat, de a 1708-as bevallás mégis hibát jelez, mert adóazonosító jelet és TAJ számot kér. Kérdésem: osztalékelőleg kifizethető-e AAj és TAJ szám hiányában a tulajdonosoknak? Ha igen, hogyan kell kitöltsem a 1708-as A és M lapját, hogy hibátlan legyen a bevallás? (Osztalék jogcímen azt olvastam kifizethető volna, ez a szabály osztalékelőlegre nem érvényes?) Válaszát köszönöm!

Kft. tag, ügyvezető biztosítási jogviszonya Kérdés

Tisztelt Szakértő, az alábbiakban kérem válaszát: Kft. tulajdonosa ügyvezető is. Társasági szerződés tartalmazza, hogy az ügyvezetői feladatát munkaviszonyban látja el heti 8 órában. Biztosítási jogviszonnyal heti 10 órában – más cégnél – rendelkezik. Ha a saját cégében csak ügyvezetői feladatokat lát el, kötelező-e bejelenteni a heti 8 óra munkaviszonyon kívül, mivel nincs meg a heti 40 órás biztosítási jogviszonya. Ha az ügyvezetői feladatokon kívül munkát is végez a cégében heti 15 órában, ezt alkalmazotti jogviszonyban végezheti-e? Ha nincs meg a heti 40 órás biztosítási jogviszonya, akkor fizetni kell-e a minimálbér v. garantált bérminimum után a járulékot? Köszönöm válaszát . F. Ágnes

Egyéni vállalkozó részvényszerzése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az lenne a kérdésem, hogy egyéni vállalkozó (evás) magánszemély szerezhet-e üzletrészt egyéni vállalkozói jogállásában? Egy zrt.-ben szeretne részvényt vásárolni. Az üzletrész értékét a vállalkozói számláról utalná át. Ilyen esetben, amikor osztalékfizetés történik a cégből, amiben üzletrészt szerzett, akkor a kifizetőnek nem kell szja-t/ehót levonnia? Igazolnia kell valamilyen formában a jogállását, hogy ő egyéni vállalkozó, és ott bevételként a kapott osztalékot elszámolja? Vagy az egész, amit leírtam, nem lehetséges, és csak magánszemélyként vásárolhat üzletrészt? (Ha például a cégjegyzékben feltüntetik egy kft. tulajdonosait, ott miként látszódik, hogy ő milyen jogállásukban tulajdonosok, adószám van adóazonosító helyett?) Elnézést, ha értelmetlen, amit kérdezek, de érdekel, hogy ez lehetséges-e. Köszönöm.

Bt.-kölcsön tulajdonosnak Kérdés

Tisztelt Szerkesztő! Betéti társaság 10 millió forint kölcsönt szeretne adni tulajdonosának, 5 évre, negyedéves visszafizetéssel. Ezzel kapcsolatos kérdésem: lehetséges ez, és milyen feltételekkel? Köszönve válaszukat, tisztelettel: T.K.

Kölcsön tulajdonosnak Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem az alábbi: egy kft. kölcsönt nyújtott a társaság magánszemély tulajdonosának. A kölcsönt a magánszemély tulajdonos nyilatkozata alapján nem tudja visszafizetni. Kérdésem, hogy milyen bizonylat szükséges, hogy a kft. el tudja számolni a ráfordításai között úgy, hogy ne kelljen adóalapot növelnie? Vagy ebben az esetben mindenképpen adóalapnövelő lesz ez a tétel, amennyiben leírjuk? Köszönöm! Tisztelettel, Csorba Balázs

Beolvadásos kiválásnál keletkezik-e a magánszemélynél jövedelem Kérdés

Tisztelt Szakértő! “A“ Kft.-nek 3 magánszemély tagja van egyenlő arányú tulajdonrésszel (1000-1000-1000 e Ft törzsbetéttel) . “B” Kft.-nek szintén ugyanaz a 3 magánszemély tagja van, szintén egyenlő arányban . Az “A“ Kft.-ből kiválik a 3 magánszemély úgy, hogy visz 100 000 e Ft értékű ingatlant, 98 000 ezer Ft értékű saját tőkét és 2 000 ezer Ft értékű kötelezettséget, majd ezzel az állománnyal beolvad a “B” Kft.-be azaz egy beolvadásos kiválás jön létre. "A" Kft.-nek továbbra is ők maradnak a tulajdonosai, továbbra is egyenlő arányban. Kérdésként merül fel, hogy a magánszemélynek keletkezik-e ezen ügylet során jövedelme, vagy csak akkor amikor a "B" Kft.-ben való részesedését értékesíti Válaszukat előre is köszönöm

Elfogadó nyilatkozat Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem, hogy a mérleg elfogadó nyilatkozatot aláirhatja-e a társasági szerződésben feljogositott ügyvezető, vagy a tulajdonosoknak is alá kell írniuk? Köszönettel várom válaszukat

Tulajdonosváltás az MKB-ban Cikk

Megváltozott az MKB Bank tulajdonosi szerkezete - közölte a bank szerdán az MTI-vel. A bankban az MNB-elnök Matolcsy György unokatestvére, Szemerey Tamács és Balog Ádám MKB-vezérigazgató (korábban helyettes államtitkár az NGM-ben, majd alelnök az MNB-ben) szerzett közvetett tulajdont.

Kapcsolt vállalkozás Kérdés

Tisztelt Cím! Van egy A nevű kft., amelyben férj és feleség 50-50 százalékban tulajdonosok. Mind a két fél ügyvezető is a saját cégükben. Van egy B nevű kft., ahol a két tulajdonos a házaspár két fia 50-50 százalékban. A két fiú ügyvezető a saját kft.-jében. A két fiú munkaviszonyban dolgozik a szülei kft.-jében (az A nevű kft.-ben). Kérdés: a két kft. kapcsolt vállalkozásnak minősül-e? Válaszukat előre is köszönöm!

Átvállalható-e a cégautóadó-kötelezettség? Kérdés

Ügyfelem, egy kft., személygépkocsit vásárolt, amelynek üzembentartója az ügyvezető. A gépkocsival munkaviszony keretében más vállalkozásnak dolgozik. Ezen gépkocsival kapcsolatos költségeket kizárólag a másik - nem tulajdonos - vállalkozásban számol el. Ebben az esetben van-e rá mód, hogy a másik vállalkozás átvállalja a cégautóadót a tulajdonostól? Köszönettel

Járulékfizetési kötelezettség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyszemélyes kft. tulajdonosa és egyben ügyvezetője harmadik államban folyamatos munkaviszonnyal rendelkezik. Életvitelszerűen 9 hónapot tölt kint és 3 hónapot Magyarországon. Kérdésünk: milyen járulékfizetési kötelezettsége keletkezik a cégben?

Zrt. vezérigazgató Kérdés

Tisztelt Szakértő! Megmondom őszintén, teljesen össze vagyok zavarodva az alábbiak miatt. Olvasom a 2013. V. törvényt, amelyben már a Gt. is szerepel. A 3:113. § (2) pont általában a cégvezetőre vonatkozik. "A cégvezetőre a vezető tisztségviselőkkel kapcsolatos kizáró és összeférhetetlenségi okokat megfelelően alkalmazni kell". A 3.115. § foglalkozik az ÖSSZEFÉRHETETLENSÉGGEL. A KIZÁRÓ okokat azonban sehol nem találtam. Azután a 3:283. § leírja, hogy zrt.-nél az igazgatóság jogait vezető tisztségviselőként vezérigazgató gyakorolja. A 3:287. § pedig az igazgatótanács - zrt.-nél vezérigazgató - gondolom - függetlenségét írja elő. Nálunk a következő a helyzet: zrt., egyetlen részvényessel, akinek tulajdonában a részvények 100 százaléka áll. A vezérigazgató a tulajdonos édesanyja, aki 2016. novemberig egyben munkaviszonyban is állt a zrt.-nél. A munkaviszony megszüntetésre került a fentebb leírt 2013. V. törvény 3:287. §-a miatt, mivel aki munkaviszonyban áll a zrt.-nél, az nem lehet ugyanannak a zrt.-nek vezérigazgatója. A tulajdonos édesanyja egyben saját jogú nyugdíjas. Az lenne a kérdésem, hogy helyes volt-e a döntés, hogy a munkaviszonyt a saját maga által vezérigazgatóként irányított zrt.-ben megszüntettük, illetve ennek ellenére kell-e valamilyen tb-járulékot fizetnie, mint például egy kft. ügyvezetőjének, aki ezt a feladatot ingyen látja el, de be kell jelenteni (szintén nyugdíjas) és egészségbiztosítási járulékot kell utána fizetni? Előre is köszönöm szíves válaszukat. Tisztelettel: Anderlikné

Kapcsolt vállalkozás Kérdés

"A" vállalkozás 51 százalékos tulajdonosa és ügyvezetője "B" vállalkozásban 49 százalékban tulajdonos. Ennek a "B" vállalkozásnak az ügyvezetője és 51 százalékban tulajdonosa a lánya. Kapcsolt-e a két vállalkozás?

Kft. tag és egyben ügyvezető munkavégzése. Kérdés

Tisztelt Szakértő! 1. Egy magánszemély, aki 36 órát meghaladó munkaviszonnyal rendelkezik és 100 százalékos tulajdonosa a kft.-nek, ügyvezetői tevékenységét megbízási jogviszonyban látja el (alapító okiratban rögzítve). A kft. tevékenysége személygépjármű-kereskedelem. Havi szinten 1-2 db autó vásárlása, eladása történik. Az lenne a kérdésem, hogy az ügyvezetőnek az 1-2 autó vásárlása, illetve eladása napjára kell-e valamilyen biztosítási jogviszonyt létesíteni-e a kft.-vel vagy díjazás nélkül tevékenykedhet az év végi osztalék reményében? 2. Biztosítási jogviszony nélküli magánszemély lehet-e 50 százalékos kft.-tulajdonos, és lehet-e ügyvezető (munkaszerződéssel) és munkavállaló (autószerelő) heti 20 órában, bruttó 85 ezer forint munkabérrel? Ilyen esetben vannak-e a minimálisan fizetendő járulékok? Válaszát előre is köszönöm!

Korlátlan munkavégzés kft. tagjainál Kérdés

Tisztelt Adózóna! A következőben szeretném a segítségét kérni. A következő felállás lenne egy kft tagjain belül: 4 tulajdonos tag, ebből 1 tag lesz ügyvezető igazgató (munkaviszonyos alkalmazott ügyvezető). Kérdésem, hogy a tagok dolgozhatnak korlátlanul is? Vagyis legalábbis így szeretnének. Akkor milyen jogviszonyban és milyen szerződéssel kell őket alkalmazni? Személyenként például havi 30 ezer forintért lehet őket alkalmazni korlátlan munkavégzéssel? Előre is köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Használt gépjármű értékesítésének illetékmentessége

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Végelszámolás utáni tartozásmegállapítás

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close