199 találat a(z) tulajdonos cimkére

Ingyenes használatba adás – cégautóadó kérdéshez Kérdés

Tisztel Surányi Imréné! http://adozona.hu/kerdesek/2016_8_22_Ingyenes_hasznalatba_adas__cegaut_ijf Köszönöm a választ. Abban az esetben is a tulajdonost terheli a cégautóadó fizetési kötelezettség, ha a tartós bérleti szerződés (ami ingyenes) alapján a gépjármű-nyilvántartásba bejegyzésre kerül a cég üzembentartóként? köszönöm

Lakáscélú tamogatás Kérdés

Az szja törvényben megfogalmazott támogatási értékhatár (maximum 5 millió forint és a vételár 30 százaléka) és a "több munkáltató" kitétel személyenként vagy lakásonként értelmezendő? Például egy lakásra, ahol 1 tulajdonos és 2 haszonélvező van. mind a hárman jogosultak a lakáscélú támogatásra 5 millió forntinak vagy a vételár 30 százalékának megfelelő összegben, vagy hármuk támogatására összesen kell értelmezi a törvényt? Mi a helyzet, ha férj-feleség 50-50 százalékban tulajdonos: jogosultak-e mindketten az 5 milliós támogatásra? Várom válaszukat. Szántó János Annumerus Consulting Kft. [email protected]

Számla kiállítása felújítási költségről Kérdés

Tisztelt Szakértő! Lakásszövetkezet esetén a tulajdonos által (ez esetben gazdasági társaság) megfizetett felújítási költségről lehetséges-e a számla kiállítása? Ha igen, mindenki részére ki kell-e állítani a számlát, vagy csak aki kéri? Előre is köszönöm válaszát!

Ingatlanajándékozás kft. tulajdonosa részére Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. a tulajdonában levő, használaton kívüli ingatlanát szeretné elajándékozni az egyik tulajdonosa részére. Szeretném megkérdezni: 1.) hogy tiltja-e ezt valami? 2.) milyen adókötelezettségek terhelik az ajándékozó céget? 3.) milyen adó, illetve illetékkötelezettsége lesz a megajándékozott magánszemélynek? Mi lesz az illeték alapja? Válaszát köszönöm.

Társasház telekhasználat-értékesítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Új építésű 4 lakásos társasház kiszámlázásakor a csok miatt a bank külön szeretné látni a számlán a telek értékét. Így készült a szerződés is, melyen a következő szerepel: A lakáshoz tartozik még az Alapító Okirat mellékletét képező Használati Megosztási Vázrajzon .. számmal jelölt telek terület és az azon található, tervrajzon...jelölt gépkocsi-beálló kizárólagos használata, azzal, hogy a tulajdonostársak közös használatában áll majd a Vázrajzon I. számmal jelölt... m2 területű telekterület. A lakásingatlan Tulajdonosa a Társasház Alapító Okirat szerint kizárólagos, 1/1 tulajdoni arányban az Eladó lesz. Így külön feltüntetve is az 5 százalékos kedvezményes áfakulccsal lehet kiszámlázni? Köszönöm segítségét.

Tulajdonos személyének változása Kérdés

Tisztelt Szakértő! A megerősítését szeretném kérni. Egy kft.-nél a tulajdonos személyében változás történt, a Ctv. 63. § (1) bekezdése értelmében, erről nekünk nem kell külön tájékoztatni nyújtani az állami adóhatóság felé? Segítségét és válaszát előre is köszönöm.

Osztalékfizetés Kérdés

2011-ben jóváhagyott6 osztalék 2016. évben lesz kifizetve. A jóváhagyáskor 50-50 százalék volt a társasági szerződés szerinti arány. Ez 2013-ban 90-10 százalékra változott. A tulajdonosok ugyanazok, csak az osztalékból való részesedési arány lett megváltoztatva. A kifizetéskori vagy a jóváhagyáskori arány szerint kell kifizetni asz osztalékot? Köszönöm

Több cégben tulajdonos társas vállalkozó adó- és járulékfizetési kötelezettsége Kérdés

Tisztelt Szakértők! Több oldalról felmerült már ez a kérdés, de nálunk ez még mindig sajnos nyitott téma. Egy magánszemély, aki több cégben tulajdonos, kisebb-nagyobb százalékban, de nem személyesen közreműködő tagja egyik cégnek sem. Annak sehol nem keletkezik járulékfizetési kötelezettsége még a minimális járulékalap után sem? Az egészségügyi szolgáltatás igénybevételéhez elegendő, ha befizeti a 7050 forintot mint magánszemély és jogosult az egészségügyi ellátásokra? Tehát azzal, ha valaki nem személyesen közreműködő tagja vállalkozásainak, nem minősül társas vállalkozóként biztosítottnak és be sem kell jelenteni és nem is kell, hogy járulékokat fizessen? Nem értem ennek a lényegét, mert ezzel így viszonylag egyszerűen elkerülhető a járulékfizetési kötelezettség, és én eddig azt hittem, hogy a 2012. évi változtatásoknak pont az volt a lényege, hogy ne bújhassanak ki a többes társas vállalkozók a minimális járulékfizetési kötelezettségek alól semmilyen módon. Köszönöm szépen a válaszukat! Krcsik Eszter

Jogviszony változása gyes alatt Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft.-ben a tulajdonos hölgy pincérként dolgozott, majd gyermeket szült, és most már gyesen van. 03. 02-án a társasági szerződést módosították, és ügyvezető lett. Kérdésem a következő: mivel gyesen van, át kell jelentenem a 1041-en pincéről ügyvezetőre? Szeptemberre újra gyermeket vár. Szülési szabadság alatt maradhat ügyvezető 0 forint díjazással? Válaszát köszönöm. Üdvözlettel: Tislérné

Adószabályok, ha több tulajdonos hasznosítja az ingatlant Cikk

Gyakran merül fel kérdésként, hogyan kell adózni abban az esetben, ha olyan ingatlan hasznosítására kerül sor, amelynek több tulajdonosa van, és a tulajdonosok a közös tulajdon arányában szerzik meg a jövedelmet, vagy a hasznosítással egy tulajdonostárs foglalkozik csak? Ha egy ingatlannak több magánszemély tulajdonosa van, megállapíthatják-e eltérő módon a jövedelmüket, illetve szálláshely-szolgáltatási tevékenység esetén hogyan alkalmazhatók a közös tulajdonra vonatkozó rendelkezések?

Ezeken múlik, hogy kapcsoltak-e a vállalkozások Cikk

Két kft.-ben két magánszemély fele-fele arányban tulajdonos, akik ügyvezetők, illetve cégvezetők a társaságokban. Kapcsolt vállalkozásnak minősülnek-e? Olvasói kérdésre Erdős Gabriella adószakértő válaszolt.

Adószám Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kilenc évvel ezelőtt anyuka a kisfiával autóbalesetet szenvedett. Mindketten megsérültek, a gyerek nem tudja ellátni magát, tolószékben közlekedik. A két szülő a törvényes képviselő. A biztosító olyan mértékű kártérítést fizetett, amiből 2 lakást vettek a gyerek nevére. Mindkét lakást bérbe adják. Az egyik lakást bérlő kft. számlát kér a szülőktől. Kérdés: a bérlő kft. számla nélkül elszámolhatja-e a bérleti díjat? Ki kérjen adószámot, a 11 éves gyerek, illetve valamelyik szülő? Köszönöm a válaszát.

Osztalékelőleg Kérdés

Tisztelt Szakértő ! Egy egyszemélyes kft. (100 százalékos tulajdonos egy kft.) 10 millió forint osztalékelőleget állapít meg idén augusztus 15-vel. (Mérleg stb.) Az osztalékelőleget kiutalja a tulajdonosnak. (Mivel a tulajdonos egy gazdasági társaság - nincs szja előleg levonás.) Októberben a 100 százalékos tulajdonos eladja a 100 százalék üzletrészét egy másik kft.-nek. 2016-ban mérlegkészítéskor a véglegesen jóváhagyott osztalék 10 millió forint, azonban már más a tulajdonos 2015.12.31-én. Mi a teendő? Mi a sorsa az osztalékelőlegnek? Válaszát előre is köszönöm: Tisztelettel: L.

Számla Kérdés

1992. évben "A" külföldi kft. alapított "A" magyar kft.-t. "A" külföldi cég még abban az évben beruházásokra a törzstőkén felül jelentős pénzt küldött, melyet tőketartalékként könyveltük, tartottuk nyilván. Külföldi társ cége, nevezzük "B" külföldinek, alapított egy "B" belföldi kft.-t. 2014. évben az "A" belföldi cég telephelyét eladták. A bankszámlán lévő pénzt mint tőketartalékot a "B" magyar kft.-nek utalták. "A" és "B" külföldi cégek ebben megállapodtak, a B külföldi cég a B belföldi cég számláit ebből egyenlítette ki. A két külföldi cég egymással számol el. Helyesen jártak-e el, illetve jártunk el? Válaszát köszönöm szépen

Osztalék Kérdés

Kérdésem az lenne, hogyan és milyen feltételekkel lehet, egy magyarországi kft., külföldi cég (nem EU) tulajdonosának osztalékot fizetni?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egyesület

Bunna Erika

adótanácsadó

MLM rendszerben fizetett jutalék, áfabevallás

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Motorbenzin – áfa

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close