160 találat a(z) tulajdonos cimkére

Kata vállalkozó tulajdonos egy Kft.-ben. Problémás e, ha a Kft.-nek számláz, amelyben tulajdonos 50%-os részben? Kérdés

Kata vállalkozó tulajdonos egy kft.-ben. Problémás-e, ha a kft.-nek számláz, amelyben tulajdonos 50 százalékos részben?

Kft. adósságátvállalása Kérdés

T. Szakértő! Egyik ügyfelem egy kft. tulajdonosa, magánemberként egy most épülő társasházban lakást szeretne venni. A kft-től vásárol anyagokat az építő. Ezeket a számlákat az építő a kft.-nek nem fizeti ki, hanem a tulajdonosnak a számlák összegét beszámítaná az önerőbe. Vagyis a kft. átvállalná a tartozást a tulajdonostól. Nem tudom, hogy ez szabályos-e, és a számviteli szabályok szerint ez a könyvelésbe megoldható-e. Remélem, hogy érthetően írtam le önnek. A kft, nyereséges, több millió forint a pozitív eredménytartaléka. Szeretne a kft.-től 5 millió forint adómentes lakáscélú támogatást is. Én úgy tudom, hogy ezt csak munkaviszonyban állók kaphatnak. Lehet, hogy nem jól tudom? Várom szíves válaszát.Üdvözlettel Huéber Józsefné.

Temetési segély ügyvezető tulajdonosnak. Kérdés

Egy kft.-ben tulajdonos vagyok és ügyvezető. Anyukám meghalt és a cégem temetési hozzájárulást nyújtana nekem a nevemre kiállított számlák összegéig. Kérdésem, hogy kell-e utána adózni vagy adómentesen juttatható? Ha kell utána járulékokat fizetni akkor mit és mennyit? A munkáltató mennyit fizet és az ügyvezető mennyit fizet? Köszönöm a válaszukat.

Földhasználati jog adójogi vonzata Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérném segítségét az alábbi kérdést illetően. Egy kft. pályázaton keresztül egy megmunkáló szobát épít ki egy másik kft. tulajdonában álló területen, melyet tartósan bérel. A kialakítandó helyiség a bérlő kizárólagos tulajdonában fog állni, így földhasználati jogot kell alapítania a területen. A szerződés értelmében a földhasználati jog 20 évre fog fennállni, azért évente földhasználati díjat kell fizetnie. Az lenne a kérdésem, hogy fenti esetben hogyan adózik az építtető és hogyan a földtulajdonos? Számvitelileg hogyan lehet nyilvántartani ezt az ingatlanhoz kapcsolódó vagyoni értékű jogot a két félnél? Segítését tisztelettel köszönöm! Haska Krisztina

Megvált tulajdonrészétől az MKB Bank vezérigazgatója Cikk

Eladta az MKB Bankban meglévő tulajdonrészét Balog Ádám, az MKB Bank Zrt. vezérigazgatója.

Közös bérleti díj Kérdés

Kedves Szakértő! Ügyfelem tulajdonosa egy ingatlannak, amire testvérének haszonélvezeti joga van. Az ingatlant most bérbe szeretnék adni, a bérleti díjról számlát kérne a bérlő. Lehetséges-e hogy csak a tulajdonos váltja ki az adószámot és az ő nevén lesz elszámolva bérleti díj, vagy a haszonélvezőnek is kötelező adószám kiváltása és a bérleti díj bevallása? Köszönjük a választ.

Kft. tag ingyenes munkavégzés? Kérdés

Szeretnék választ kapni a következő kérdésemre: Egy kft.-ben két tulajdonos van, 50-50 százalékban. Férj és feleség. A férj az ügyvezető, aki munkaviszonyban látja el a feladatot. A feleség csak tulajdonos, neki van máshol 40 órás munkaviszonya. Időnként azonban besegít az üzletben. Ezért jövedelmet nem vesz fel. Kérdésem, milyen módon végezhet munkát, hova kell bejelenteni, egyáltalán be kell-e jelenteni, hogy minden szabályszerű legyen? Köszönettel

Osztalék külföldi tulajdonosnak Kérdés

Magyar kft. német tulajdonosának szeretne osztalékot fizetni. Nincs magyarországi lakóhelye, alkalmanként néhány hetet tartózkodik Magyarországon, kiváltott magyar adószámot. Mi ilyenkor a teendő? Mennyi adót kell levonni, a kettős adóztatás elkerülésére, kell-e a 450 000 forintos ehot befizetnie, milyen nyomtatványon kell ezt bevallani, és van-e valami egyéb teendő?

Járulékfizetés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyszemélyes kft. tulajdonosának (aki ügyvezetője is a kft.-nek) mennyi a havi járulékfizetési kötelezettsége, ha munkájáért nem kap díjazást? A tulajdonosnak ez a főállása és nem nyugdíjas. Válaszát köszönöm Bognárné

Járulékfizetési kötelezettség Kérdés

Egy gyesről visszatérő 2 gyermekes anyuka – a kicsikre való tekintettel – napi 6 órás részmunkaidőben szeretne a továbbiakban dolgozni jelenlegi munkahelyén, egy bt.-ben, ahol alkalmazotti státuszban foglalkoztatják. Ugyanakkor 50 százalékos tulajdonrésze van egy kft.-ben, ahol aktív tevékenységet nem folytat. A bt-ben levont és befizetett járulékokon kívül – a részmunkaidőre való tekintettel – van-e valamilyen járulékfizetési kötelezettsége a kft.-ben tulajdonosi alapon?

Cégkapu, mérleg Kérdés

Egy vállalkozást vásárolt ügyfelem, az előző tulajdonos nyitotta meg a cégkaput. Mi a teendő, hogyan lehet "átírni" az új tulajdonos adataira a regisztrációt? Illetve azt hallottam, hogy a mérleget idén már a cégkapun keresztül kell benyújtani. Igaz ez, és ha igen, akkor kinek a nevében? Amennyiben nekem van megbízásom az adóbevallásra, akkor az én ügyfélkapumon keresztül le tudom adni a mérleget továbbra is? Köszönöm.

Önkormányzat kapcsolt vállalkozás-e? Kérdés

Önkormányzatnak van 3 cége 51 százalék tulajdonnal. A kérdésem az lenne, hogy a cégek kapcsolt vállalkozásnak minősülnek-e, ha az anyacég önkormányzat?

Kapcsolt vállalkozás Kérdés

Tisztelt Cím! Kapcsolt vállalkozásnak tekintendő-e (a társasági adó és számviteli törvény szerint) egy kft. és egy zrt. viszonya, ha: a kft.100 százalékos tulajdonosa a feleség és a zrt.-ben 100 százalékban részvényes a férj? Gazdasági kapcsolat van a két cég között. Válaszukat előre is köszönöm. Polyák Márta

Tulajdonos járulékai Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy kft. két tulajdonosa van 50-50 százalékban a férj és a feleség. A feleség van megjelölve a társasági szerződésben mint ügyvezető, aki ügyvezetői tevékenységét munkaviszonyban látja el. Egy boltjuk van, használt cikkeket árulnak, úgy dolgoznak, hogy 5 órát a férj és 5 órát a feleség ad el a boltban, egy nap 10 órát vannak nyitva. Egyiküknek sincsen máshol munkaviszonya. Szeretnék csak az 5-5 órákra megfizetni a járulékokat. Milyen megoldást tudna esetleg erre javasolni? Továbbá az is kérdés milyen feor kóddal jelentsem be őket eladó vagy ügyvezető? Valamint, hogy a szakmai minimálbért kötelező-e adni nekik? Nagyon szépen köszönöm szíves segítségét. Kovács-Horváth Adrienn

Járulékfizetés a társaságoknál Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakra várom a válaszát. Egy kft.-nek két tulajdonosa van. Semelyik sem rendelkezik máshol 36 órát elérő munkaviszonnyal, és nem rendelkeznek biztosítást megalapozó tagi jogviszonnyal. A társasági szerződésben az egyik tag ügyvezető, és személyesen közreműködik munkaviszonyban. Ez a munkaviszony részmunkaidős napi 2 órában. 1. Az ügyvezetőnek elég a napi 2 órás részmunkaidő után a járulékfizetés, vagy létrejön a tagi jogviszony is, és az után járulékfizetésre kötelez? 2. A másik tulajdonosnak van-e járulékfizetési kötelezettsége vagy csak az egészségügyi szolgáltatási járulék (havi 7320 forint) fizetésére kötelezett? 3. Ha nem kft.-ről beszélünk, hanem bt.-ről, változnak-e a fentiek? Várom válaszukat.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egyesület – könyvelés

Pölöskei Pálné

adószakértő

Számlázás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Pénztárgép, számlázás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close