hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Angliában élő, magyar kft.-ben tulajdonos-ügyvezető adó- és járulékfizetési kötelezettsége

  • adozona.hu

Milyen adó- és járulékfizetési kötelezettsége van az Angliában élő, magyar kft.-ben tulajdonos és egyben ügyvezetőnek a kft.-ben felvett jövedelme után? Olvasói kérdésre Horváthné Szabó Beáta adószakértő válaszolt.

A kérdés részletesen így szólt: Magánszemély 2010. júniustól Angliában állandó tartózkodási engedéllyel rendelkezik. Életvitelszerűen Angliában él. 2019 októberétől angol egyszemélyes cég tulajdonosa, mely cég bevételéből származó jövedelmet Angliában adózza le. 2021. novembertől egyszemélyes kft. kizárólagos tulajdonosa és ügyvezetője Magyarországon. A cégben szervezési, tervezési munkát végez Angliából, mely után jövedelmet vesz fel, valamint havonta egyszer Magyarországra is jön, és fizikálisan is itt dolgozik egy vagy két napot. A hónap többi részében a fizikai munkát alkalmazott látja el. Kérdéseim: Hogyan alakul a járulékfizetése tagként a kft.-ben? Hogyan alakul az adófizetése a felvett jövedelem után? Milyen iratokra van szüksége a kettős adóztatás és kettős tb-járulék-fizetés elkerülésének igazolására esetleges adóhatósági ellenőrzéskor?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA

Ön 2010-től életvitelszerűen Angliában él, mindkét országban rendelkezik gazdasági kapcsolatokkal, de a magyar naptári napok száma nem éri el a 183 napot, ezért Ön a kettős adózás elkerüléséről szóló egyezmény értelmében nagy valószínűséggel angol rezidensnek minősül adóügyi szempontból.

Amennyiben Ön nem munkaszerződés alapján látja el a magyar cégben az ügyvezetői és társas vállalkozói tevékenységét, akkor a magyar cég által kifizetett jövedelem az egyezmény alkalmazásában egyéb kategóriába tartozik, mely az illetőség országában adóztatható. Az angol illetőséget a kifizetést megelőzően, de legalább adóévente minden év január 12-ig az angol adóhatóság által kiállított illetőségigazolással kell alátámasztani. Ennek hiányában a magyar cégnek szja-előleget kell levonnia [a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (Szja tv.) 7. sz. melléklete].

Magyar munkaviszony esetén az adókötelezettség a magyar munkanapok tekintetében változhat.

A járulékkötelezettséget alapvetően a biztosítási jogviszony (társas vállalkozó, és/vagy ügyvezető) határozza meg. Azonban, ha a két ország között van olyan nemzetközi megállapodás, mely felülírja a magyar szabályokat, akkor ezen Egyezményben foglaltak szerint kell eljárni.

Mivel az Ön által ismertetett esetben a magyar jogviszony és a munkavégzés helyének országa többnyire nem esik egybe, hiszen két ország területén is dolgozik, és több országban is rendelkezik jogviszonnyal, ezért a járulékfizetési kötelezettséget a párhuzamos foglalkoztatás szabályai szerint kell megállapítani.

Az angol jogviszonyban dolgozó magánszemély a Kilépési Megállapodás hatálya alá tartozik, továbbá figyelembe kell venni az Együttműködési Megállapodást is, mely szerint egy állam joghatóságának elvét kell alkalmazni. Feltételezésem szerint Ön az angol társadalombiztosítás hatálya alá tartozik, ezért ott biztosított. Ugyanakkor Ön a magyar jogviszony alapján Magyarországon is biztosított lenne, de két országban a nemzetközi előírások alapján ez nem lehetséges, ezért a következők rendelkezéseket kell értelmezni.

Tekintettel arra, hogy ilyen esetekben az Unióban érvényes szabályokat és a Kereskedelmi Megállapodást együttesen kell alkalmazni, fontos, hogy minden esetben a jogviszonyok és az egyedi körülmények ismeretében dönthető el a biztosítás helye.

Amikor a tevékenységek végzése két vagy több államban történik, a munkavállalóként, vagy önálló vállalkozóként egy államban tevékenységet folytató személyek az adott állam jogszabályainak hatálya alá tartoznak. (A társas vállalkozói jogviszony is azonos megítélés alá tartozik, mint a munkavállaló.) [Jegyzőkönyv SSC. 10. cikk (3) bekezdés a) pontja.]

A Kereskedelmi Megállapodás SSC. 12. cikke az egy vagy több tagállamban dolgozó, a lakóhely szerinti államban lesz biztosított, ha a tevékenység jelentős részét a lakóhely szerinti államban végzi. A jelentős tevékenység alapvetően akkor állapítható meg, ha a munkavállaló Angliában folytatott tevékenységéhez kapcsolódó munkaidő vagy munkabér (egyéb díjazás) eléri az összes munkaidő, illetve munkabér (díjazás) 25 százalékát.

Ezen rendelkezések mérlegelését követően, amennyiben az angol hatóság a párhuzamos munkavégzésre tekintettel kiállítja az úgynevezett A1 igazolást, akkor a magyar társaságnak Angliában kell a tb kötelezettséget teljesíteni a magyar jogviszony alapján kifizetett jövedelmek után.

Összegezve Önnek Magyarországon valószínűleg sem szja-, sem járulékfizetési kötelezettsége nem keletkezik. A magyar cégnek 08-as bevallásban fel kell tüntetni a magánszemély adóügyi illetőségét és azt, hogy az általa kifizetett jövedelem Magyarországon mentesítésre került az adóztatás alól. Ezen adatokról az angol adóhatóság részére a magyar adóhatóság adatot szolgáltat. Amennyiben 2021. novemberétől a magyar társaság nem a fenti szabályokat figyelembevéve járt el, önellenőrzés válhat szükségessé a visszamenőlegesen beszerzett és az adott időszakra érvényes A1 igazolás és az illetőségigazolás birtokában. Egy esetleges adóhatósági ellenőrzés során ellenőrizhetik a Magyarországon töltött napok számát, mely megváltoztathatja az Ön illetőségét és ennek következtében az adófizetés is változhat, ezért javaslom, hogy a repülőjegyeket őrizze meg. Továbbá kérhetik a lakóhely igazolását is, különösen akkor, ha magyar lakóhellyel is rendelkezik.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ügyvezetés – Megbízási jogviszony

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Részesedés csökkenése

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink