160 találat a(z) tulajdonos cimkére

Adószabályok, ha több tulajdonos hasznosítja az ingatlant Cikk

Gyakran merül fel kérdésként, hogyan kell adózni abban az esetben, ha olyan ingatlan hasznosítására kerül sor, amelynek több tulajdonosa van, és a tulajdonosok a közös tulajdon arányában szerzik meg a jövedelmet, vagy a hasznosítással egy tulajdonostárs foglalkozik csak? Ha egy ingatlannak több magánszemély tulajdonosa van, megállapíthatják-e eltérő módon a jövedelmüket, illetve szálláshely-szolgáltatási tevékenység esetén hogyan alkalmazhatók a közös tulajdonra vonatkozó rendelkezések?

Ezeken múlik, hogy kapcsoltak-e a vállalkozások Cikk

Két kft.-ben két magánszemély fele-fele arányban tulajdonos, akik ügyvezetők, illetve cégvezetők a társaságokban. Kapcsolt vállalkozásnak minősülnek-e? Olvasói kérdésre Erdős Gabriella adószakértő válaszolt.

Adószám Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kilenc évvel ezelőtt anyuka a kisfiával autóbalesetet szenvedett. Mindketten megsérültek, a gyerek nem tudja ellátni magát, tolószékben közlekedik. A két szülő a törvényes képviselő. A biztosító olyan mértékű kártérítést fizetett, amiből 2 lakást vettek a gyerek nevére. Mindkét lakást bérbe adják. Az egyik lakást bérlő kft. számlát kér a szülőktől. Kérdés: a bérlő kft. számla nélkül elszámolhatja-e a bérleti díjat? Ki kérjen adószámot, a 11 éves gyerek, illetve valamelyik szülő? Köszönöm a válaszát.

Osztalékelőleg Kérdés

Tisztelt Szakértő ! Egy egyszemélyes kft. (100 százalékos tulajdonos egy kft.) 10 millió forint osztalékelőleget állapít meg idén augusztus 15-vel. (Mérleg stb.) Az osztalékelőleget kiutalja a tulajdonosnak. (Mivel a tulajdonos egy gazdasági társaság - nincs szja előleg levonás.) Októberben a 100 százalékos tulajdonos eladja a 100 százalék üzletrészét egy másik kft.-nek. 2016-ban mérlegkészítéskor a véglegesen jóváhagyott osztalék 10 millió forint, azonban már más a tulajdonos 2015.12.31-én. Mi a teendő? Mi a sorsa az osztalékelőlegnek? Válaszát előre is köszönöm: Tisztelettel: L.

Számla Kérdés

1992. évben "A" külföldi kft. alapított "A" magyar kft.-t. "A" külföldi cég még abban az évben beruházásokra a törzstőkén felül jelentős pénzt küldött, melyet tőketartalékként könyveltük, tartottuk nyilván. Külföldi társ cége, nevezzük "B" külföldinek, alapított egy "B" belföldi kft.-t. 2014. évben az "A" belföldi cég telephelyét eladták. A bankszámlán lévő pénzt mint tőketartalékot a "B" magyar kft.-nek utalták. "A" és "B" külföldi cégek ebben megállapodtak, a B külföldi cég a B belföldi cég számláit ebből egyenlítette ki. A két külföldi cég egymással számol el. Helyesen jártak-e el, illetve jártunk el? Válaszát köszönöm szépen

Osztalék Kérdés

Kérdésem az lenne, hogyan és milyen feltételekkel lehet, egy magyarországi kft., külföldi cég (nem EU) tulajdonosának osztalékot fizetni?

Bevasalhatja-e a cég tartozását a NAV a tulajdonoson? Cikk

Egyszemélyes kft. tulajdonosa nem tudta teljesíteni adó- és járulékkötelezettségeit, új munkahelyén kapott béréből letilthatja-e a NAV a tartozás? Olvasói kérdése dr. Verbai Tamás jogász, a HÍD Adószakértő és Pénzügyi Zrt. vezérigazgatója válaszolt.

Társas vállalkozás - katás egyéni vállalkozó biztosítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Amennyiben egy egyéni vállalkozó kata alapján kíván adózni, de van mellette egy kft.-je, amelyben tulajdonos és ügyvezető társas vállalkozói jogviszonyban, úgy a katában fizetheti-e az 50 ezer forintot havonta, vagy a társas vállalkozása lesz a főállása és ott meg kell fizetnie a normál járulékokat, katás egyéni vállalkozóként pedig havonta csak 25 ezer forintot kell fizetnie? Köszönöm!

Kereskedelmi egység nyitvatartás Kérdés

Tisztelt Szakértők! Szeretném megtudni, hogy 2015. március 15-étől egy vidéki településen működő kiskereskedelmi egység hétfőtől-péntekig nyitva lehet 1/2 6-tól, úgy hogy a bt. beltagjai 2 fő, illetve az alkalmazottakból 2 fő lenne az egységben? Van erre lehetőség? Vagy csak akkor, ha a boltban a tulajdonosok vannak, vagy egyáltalán nincs lehetőség, és a 6-22-ig van lehetőségük a nyitva tartásra? A reggel munkába indulók, akik 6-ra járnak dolgozni, hétköznap, azok általában 1/2 6 után indulnak és vásárolnak be! Köszönöm válaszukat!

Járulékok Kérdés

Több tulajdonos közül a kft. ügyvezetését az egyik tag látja el. Ugyanez e tag a kft. tevékenységében is részt vesz. Köthet-e alkalmazotti szerződést e kft.-vel mint például pultos, az ügyvezetésért pedig nem vesz fel járandóságot. Jár-e részére az 55 év felettieknek járó járulékkedvezmény? Nincs máshol munkaviszonya és nem is nappali tagozatos tanuló. Ha a kft.-nél kevesebb a munka és elég a napi 4 óra munkavégzés, akkor lehet-e munkaszerződés 4 órára szóló? Válaszukat előre is köszönjük.

Ügyfél-azonosítás külföldi tulajdonos esetén Cikk

A cég külföldi gazdasági társaság tulajdonosának külföldi tulajdonosát is azonosítania kell a szolgáltatónak? Olvasónk kérdésére Szolnoki Béla könyvvizsgáló adószakértőnk válaszolt.

Kft.-tulajdonos munkavégzése kft.-ben Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem Önt, hogy szíveskedjen az alábbi kérdésemre válaszolni. Egy kereskedelemmel foglalkozó kft. egyik tulajdonosa, aki nem ügyvezető a kft.-ben és egyébként főállású egyéni vállalkozó, eddig személyesen nem vett részt a kft. tevékenységében. Nincs is társas vállalkozóként bejelentve. A kérdés az, hogy megteheti e azt, hogy néha ingyen besegít a boltban? Ehhez be kell-e Őt a 1041-es nyomtatványon jelenteni, és ha igen, akkor milyen jogviszony kódon? Válaszát előre is köszönöm.

Tulajdon két cégben: kapcsolt vállalkozás-e? Cikk

Olvasónk arra volt kíváncsi, hogy az evás cég másik cégtől származó bevétele kapcsolt vállalkozástól származónak minősül-e, ha a tulajdonos-ügyvezető mindkét társaságban tulajdonos. Kérdésére Szolnoki Béla könyvvizsgáló adószakértőnk válaszolt.

Lakás bérbeadása Kérdés

Örökölt lakást csak a tulajdonos adhat ki vagy lehetősége van a haszonélvezőnek is a kiadásra? (Természetesen a tulajdonos hozzájárulásával.) Válaszát előre is köszönöm

Életveszélyes sérüléseket okoztak a kutyák – büntetés a cégtulajdonosnak Cikk

Három kutya életveszélyes sérüléseket okozott a cég telephelye mellett munkát végző sértettnél. Az esetből bírósági ügy lett, amelyről végül a Kúria döntött.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Elszámolási időszak – áfa tv. 58. §

Kelemen László

adószakértő, jogász

Befogadott számlák a NAV-nál

Kelemen László

adószakértő, jogász

Számlakiállítás saját költség felhasználásról

Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close