117 találat a(z) társadalombiztosítás cimkére

Ha Németországban dolgozna Cikk

Magyar-német nyugdíjtanácsadói napokat szervez az Országos Nyugdíj-biztosítási Főigazgatóság.

Nőttek az adóbevételek Cikk

Az idén az első félévben a kormányzati szektor bevétele 6629,3 milliárd, kiadása 7010,8 milliárd forint volt.

Nyugdíj és -emelés méltányosságból Cikk

Tavaly összesen több mint 120 ezren kértek méltányosságból nyugdíjat, nyugdíjemelést, nyújtottak be árvaellátás meghosszabbításra, illetve nyugdíjasként segélyre kérelmet. Az elbírált ügyek teljesítési aránya 23,6 és 54,8 százalék között volt.

Ügyvezető négyórás munkaviszonyban Cikk

Kétszemélyes kft egyik tagja napi 8 órás munkaviszonyban látja el a kft konkrét tevékenységét. Másik tagja (sehol máshol nincs biztosítási jogviszonya) napi 4 óra munkaviszonyban az ügyvezetői, és csakis az ügyvezetői teendőket látja el. Jó ez így? És benne kellene-e legyen a társasági szerződésben, hogy munkaviszonyban is elláthatja az ügyvezetői feladatokat, vagy elég csak a taggyűlés határozata erről. Az ügyvezetői tevékenység, társadalombiztosítási szempontból munkaviszonyban, vagy társas vállalkozói jogviszonyban, választott tisztségviselői jogviszonyban látható el? Olvasónk kérdésére szakértőnk, Radics Zsuzsanna válaszolt.

Főállású anya vállalkozásának járulékfízetése Kérdés

Főállású anya adószámot szeretne kérni önálló tevékenység végzéséhez.. Ebben az esetben hogyan alakúl a járulékfízetési kötelezettsége. Valamint ha ezt egyéni vállalkozóként tenné, akkor is hogyan alakul a járulékfízetésí kötelezettsége? Előre is köszönöm válaszukat.

Ennyiből élnek a nyugdíjasok, ez lesz januártól Cikk

Csaknem havi kétezer forinttal több nyugdíjat kapnak a nők a 40 év jogosultsági idő alapján az öregségi nyugdíjasoknak járó átlagos összegnél. Az utóbbit viszont havi 84 ezer forinttal meghaladja a korhatár alatti volt fegyveresek havi 197 ezer forint feletti ellátása.

Foglalkoztató: fizess! Cikk

Előfordulhat, hogy az üzemi balesettel, vagy a munkavállaló foglalkozási megbetegedésével kapcsolatos táppénz-, gyógyszer és más költségeket nem a társadalombiztosítás állja, hanem továbbhárítja a foglalkoztatóra vagy más személyre.

Ez a különbség őstermelő és őstermelő között Cikk

Mi a különbség a mezőgazdasági őstermelő és az egyéni vállalkozó-mezőgazdasági őstermelő között? Mennyi adó és tb terheli az egyiket és a másikat? Olvasónk kérdésére szakértőnk, dr. Radics Zsuzsa válaszol.

Művészek, ügyvédek, szabadúszók nyugdíja Cikk

Hogyan szerezhettek-szerezhetnek nyugdíjra jogosító szolgálati időt a munkaviszonyban nem álló előadóművészek, szellemi szabadfoglalkozásúak és ügyvédek? A mostanában nyugdíjba vonulóknál szinte biztos, hogy a régi és a jelenlegi szabályokat is figyelembe kell venni.

Segítő nyugdíjas testvér a dohányboltban Kérdés

Egy egyéni vállalkozó nemzeti dohányboltot üzemeltet, ahol a nyugdíjas testvére szolgálja ki a vevőket. A testvér ezért díjazást nem kap, nincs bejelentve munkavállalóként, sem egyéb jogvisznyban. Megtehetik-e ezt így, vagy valamilyen járulékot fizetni kell a testvér után? Válaszát előre is köszönöm!

Munkaviszony két uniós államban: hol kell tb-t fizetni? Cikk

Hol és ki kötelezett leróni a tb-terheket az unión belüli „kétlakiak” – vagyis például az egyidejűleg Magyarországon és Ausztriában is munkaviszonnyal rendelkezők – után? Összefoglaltuk.

Társadalombiztosítás Spanyolországban Cikk

Cikksorozatunkat, amelyben ismertetjük több Európai Uniós tagállam társadalombiztosítását, most Spanyolország társadalombiztosításának bemutatásával folytatjuk.

Társadalombiztosítás Olaszországban Cikk

Cikksorozatunkat, amelyben ismertetjük több Európai Uniós tagállam társadalombiztosítását, most Olaszország társadalombiztosításának bemutatásával folytatjuk.

Tb-terhek fizetése munkaviszonyban - példával Cikk

2013-ban nem változnak alapvetően az egyes jogviszonyok után fizetendő társadalombiztosítási terhek, jelentősebb változás az új tételes adófizetési mód, az úgynevezett katás (kisadózó vállalkozások tételes adója) közteherfizetések esetében van, ahol az adózási mód választásakor a közterhek nagysága mellett az is a mérlegelendő szempontok között kell legyen, hogy a katás választás milyen következményekkel jár a jövendő társadalombiztosítási ellátások szempontjából, illetve az is, hogy többes vállalkozási tevékenység esetén a másik, nem katás jogviszonynál milyen közteherfizetés keletkezik. Más törvényi változásokkal összefüggésben, ez évtől változik az is, hogy a bedolgozó mikor tekinthető biztosítottnak. Cikksorozatunkban részletesen áttekintjük az egyes jogviszonyokra vonatkozó szabályokat, s az eligazodás megkönnyítése érdekében azokat egy-egy konkrét példán is bemutatjuk.

Jön a HVG TB 2013 különszám Cikk

Hamarosan megjelenik a HVG TB 2013 különszám! Íme a részletek.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Polgári jogi társaság

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Németországi tankolás elszámolása itthon

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs