92 találat a(z) társadalombiztosítás cimkére

Külföldön él, de itthon is fizetnie kell - miért? Kérdés

Az Amerikai Egyesült Államokban élünk és zöldkártyánk van. Már itt élünk 10 éve, itt dolgozunk, itt adózunk és fizetünk egészségbiztosítást is. A kérdésem az, hogy kell-e társadalombiztosítáis járulékot fizetni es ha igen miért?

Mit tehetek, ha duplán fizettem eho-t? Kérdés

2010 évben egy kft alkalmazottja 36 órát meghaladó munkaviszonyban dolgozott, ahol az összes járulékot megfizették a munkabére után. Egy másik kft-ben csak tagviszonyban van, illetve tulajdonos, ahol osztalékot kap. Ebből az osztalékból levonták a 14 százalékos és a 27 százalékos eho-t, mivel nevezett személy nem nyilatkozott, hogy van más vállalkozásnál 36 órát meghaladó munkaviszonya. Kérdésem, hogy 2010 évben helyesen lett levonva a 14 százalék és a 27 százalék, illetve kérdezném még, hogy ha 2011-ben nyilatkozott, hogy van máshol 36 órát meghaladó munkaviszonya, és a másik cégtől fog kapni osztalékot, ahol tulajdonos akkor csak a 14 százalékot kell csak vonni a 27 százalékot nem. Továbbiakban szeretném kérdezni, hogy csak tagviszonyban lévő tulajdonosnak akinek van másik kft-ben munkaviszonya, de nem éri el a 36 órát, neki az osztalékából kell vonni 14 százalékos eho-t és még a 27 százalékot is 2011-ben?

Jár-e terhességi gyermekágyi segély a munkanélküli kismamának? Kérdés

Mire számíthat a munkanélküli gyermeket váró anyuka, milyen feltételek esetén jogosult a terhességi gyermekágyi segélyre? Olvasónk kérdésére az Adózóna szakértője, Széles Imre válaszol.

Közterhek, speciális szabályok adószámos magánszemélyeknél Cikk

Hiába ütjük fel a járuléktörvényt egyetlen sort sem találunk az adószámos, vagy az önálló tevékenységet folytató magánszemélyről. Ennek az oka az, hogy a Tbj. ezt a jogviszonyt a biztosítottak között nem nevesíti. Hol keressük, milyen szabályok vonatkoznak az úgynevezett adószámos magánszemélyre?

Táppénz, gyed, járulékfizetés: speciális szabályok pályakezdőknek Cikk

Noha a foglalkoztatók általában ragaszkodnak a szakmai gyakorlathoz, nincs olyan munkavállaló, aki nem pályakezdőként kezdte volna. Milyen speciális szabályok vonatkoznak rájuk?

Ki végez kiegészítő tevékenységet és mi jár neki? Cikk

Milyen társadalombiztosítási ellátásra jogosul a kiegészítő tevékenységet folytató egyéni és társas vállalkozó? Összegyűjtöttük a tudnivalókat.

Hova kell tb-t fizetni a külföldön biztosított magyarnak? Cikk

Külföldön biztosított embernek magyarországi jövedelme után kell tb-t és eho-t fizetmi? Olvasónk kérdésére az Adózóna tb-szakértője, Széles Imre válaszol.

Széles Imre Cikk

Mennyit fizetek, ha egyszerre több helyen dolgozom? Cikk

Gyakran előfordul, hogy egy munkavállaló többes jogviszonyban áll, azaz ugyanannál a munkáltatónál egyszerre több munkaviszonya van vagy különböző munkaadóknál egyidejűleg dolgozik. Milyen járulékokat és összesen mennyit kell fizetni? Íme a legfontosabb tudnivalók.

OECD-országok: nőttek a munkát terhelő adók és társadalombiztosítási járulékok Cikk

A munkát terhelő adók és társadalombiztosítási járulékok átlagosan nőttek az OECD-térségben, Magyarországon azonban csökkentek 2010-ben elsősorban jövedelemadó-kulcsot érintő reformok miatt - derül ki a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) szerdán nyilvánosságra hozott jelentéséből.

MHB a nyugdíjrendszerről: a szolgálati idő megvonása sérti a hátrányos megkülönböztetés tilalmát Cikk

Az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult a Magyar Helsinki Bizottság 12 munkatársa, mert a magyar állam decembertől úgy szedi majd be tőlük - mint magán-nyugdíjpénztári tagoktól - a járulékalapjuk egynegyedét a társadalombiztosítás javára, hogy a munkában töltött szolgálati idejüket nem ismeri el.

Egészségpénztárral olcsóbb a gyógyfürdő Cikk

Gyógyfürdő szolgáltatások igénybe vétele esetén megéri az önrészt egészségpénztári keretből finanszírozni. Így többféle gyógyszeres kezelés kevesebbe kerül és spórolunk az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak is.

Közel hetvenezer pénztártag lép át a Tb nyugdíjrendszerbe Cikk

Tavaly december végéig 69469 magánnyugdíjpénztári tag kérte visszalépését a társadalombiztosítási (TB) nyugdíjrendszerbe. Mellettük 1823 olyan volt pénztártag kérte öregségi nyugellátásának módosítását, s visszatérését a tisztán TB rendszerbe, aki jelenleg már részben magánnyugdíjpénztári szolgáltatásban részesült – derül ki a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéhez (Felügyelet) beérkezett pénztári adatszolgáltatásból. Emlékezetes: egy tavalyi törvénymódosítás nyomán összesen közel 123000 pénztártag előtt nyílt meg a visszalépés lehetősége a TB rendszerbe, akiket a Felügyelet erről levélben értesített.

Helyesbítés: Társadalombiztosítás 2010 különszám Cikk

A 2010-re szóló társadalombiztosítási különszámunk 54. oldalán a munkavállaló és munkáltatója közötti korengedményes nyugdíjazási megállapodásra vonatkozó megfogalmazás pontatlan.

Visszalépés a nyugdíjrendszerbe: helyrehozható baki Cikk

Nemcsak magukon segíthetnek az 1957 előtt született magán-nyugdíjpénztári tagok azzal, ha visszalépnek az állami nyugdíjrendszerbe, hanem átmenetileg a költségvetésen is, írja a HVG csütörtöki száma..

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Lakásétterem

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Ingatlan tulajdonjogának átadása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Gyedhez 365 nap

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 június
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close