hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Tb-kötelezettségek tanulószerződéses tanulóknál

  • Széles Imre, társadalombiztosítási szakértő

Jogosít-e a vészhelyzet szocho- és járulékkedvezményekre a tanulószerződés alapján foglalkoztatott esetében? A szakképző iskolai tanulmányokat folytató tanulókkal kapcsolatban nem ez az egyetlen nehezen kibogozható jogi szál.

Az utóbbi időben számos kérdés érkezett a tanulószerződés alapján szakképző iskolai tanulmányokat folytató tanulókkal kapcsolatban, akikről mintha „megfeledkezett” volna a jogalkotó. Hiszen sem a Tbj. (1997. évi LXXX. törvény), sem a szochotörvény (2018. évi LII. törvény), sem pedig az szja-törvény (1997. évi CXVII. törvény) nem tartalmaz rájuk vonatkozóan előírásokat, továbbá a járványhelyzet kapcsán született adó- és járulékintézkedésekről szóló rendeletekben sem esik szó róluk.

Az előzőekben említett törvényekben ez év január 1-jétől veszítették hatályukat az említett személyi körre vonatkozó szabályok. Például a Tbj. 5. § (1) c) pontjából törlésre kerültek a tanulószerződés alapján szakképző iskolai tanulmányokat folytató tanulók biztosítási kötelezettségét érintő rendelkezések, míg a 4. § k) pontjában a járulékalapot képező jövedelmek közül törlésre került a díjazásuk.

Még kapható a HVG 2020-as Tb-különszáma, amelyet most 15% kiadói kedvezménnyel rendelhet meg!
2020. július 1-jétől teljesen új tb-törvény lép hatályba, az év első felében viszont még a „régi” járuléktörvényt kell használni. Éppen ezért a HVG Tb-különszáma mindkét tb-törvényt tartalmazza, külön magyarázatokkal az első és a második félévre, s megfelelő táblázatokkal, példákkal is segítjük az előírások értelmezését.
Részletek >>

Miközben tanulószerződéses tanulók természetesen továbbra is vannak, és társadalombiztosítási jogállásuk is változatlan, ahogy a rájuk vonatkozó adózási szabályok sem módosultak.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudja, hogy milyen előírások vonatkoznak jelenleg a tanulószerződéses tanulókkal kapcsolatos kötelezettségekre!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

300 euró alatti EU-s termékértékesítés

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Számla dátuma, könyvelési periódus, áfa visszaigénylése

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Számlaadat-szolgáltatás alóli mentesség

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close