hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Letölthető VálaszAdó adózási szaklapok 2020

 • adozona.hu

VálaszAdó digitális kiadványainkat kizárólag előfizetőink olvashatják.

Ha előfizetőnk, akkor lépjen be, ha még nem, akkor próbálja ki 14 napos próbaidőszakunkat, és ez idő alatt érje el kötelezettségek nélkül minden fizetős szolgáltatásunkat!

A 2020-as számok tartalmából: 


VálaszAdó 2020/12.

 • Ételkiszállítás 5 százalékos áfája
 • Költségtérítés távmunkánál
 • Áttérés katáról tao-ra
 • Egyéni vállalkozás rezsiköltsége
 • Kérdések és válaszok

  A november eseménydús volt törvényhozási szempontból: elfogadták az őszi adócsomagot, és egyre gyarapszik a koronavírus-járvány kapcsán születő jogszabályok száma is.

  Az előfizetőinket jelenleg leginkább foglalkoztató kérdések közé tartozik az ételkiszállításra vonatkozó áfacsökkentés, a katáról tao-ra való áttérés, valamint a home office-ra irányadó szja- és munkajogi előírások. Egyebek mellett e témákról is találnak információkat decemberi VálaszAdónkban.

  Foglalkozunk továbbá a helyi adókban és a gépjárműadóban 2021-től bekövetkező változásokkal, az egészségügyi szolgáltatási járulék 2020. július 1-jétől megszigorodott szabályaival, az öregségi nyugdíj rögzíttetésével, valamint a magánszemély ingatlanában működő egyéni vállalkozás rezsiköltség-elszámolásával is. 


 • VálaszAdó 2020/11.

  • Adótörvénycsomag 2021
  • Őstermelők, családi gazdaságok
  • Online számla 3.0
  • Az önellenőrzés szabályai
  • Kérdések és válaszok

  Október vége hagyományosan az őszi adótörvény-módosítási csomag parlament elé terjesztésének időszaka, így az elmúlt hónapban az Adózónán megjelenő nagyobb lélegzetvételű írások is túlnyomórészt a 2021-ben várható adóváltozásokat boncolgatják. 

  Több apróbb és néhány jelentősebb kérdésben is változik jövőre az általános forgalmi adóról szóló törvény, s számos pontban érinti az őszi adócsomag egyebek mellett az adózás rendje, a társasági adó, illetve a személyi jövedelemadózás, valamint a számvitel szabályait is.

  Régóta napirenden van az őstermelői tevékenységgel kapcsolatos rendelkezések újragondolása. A családi gazdaságokról szóló törvényjavaslat szerint jövőre megszűnnek a közös őstermelői igazolványok, az őstermelői tevékenységet önállóan vagy egy új formációban, őstermelők családi gazdaságának tagjaként lehet majd folytatni.

  Több ponton módosítani kell a behajthatatlan követelések áfájának visszaigénylésére vonatkozó, év elején hatályba lépett magyarországi rendelkezéseket is az Európai Unió Bíróságának ítélete nyomán.


  VálaszAdó 2020/10.

  • Elmaradt ellenőrzéseket pótol a NAV
  • Járulékfizetési alsó határ szeptembertől
  • A kata szigorításának veszélyei
  • Élesben az online adatszolgáltatás
  • Kérdések és válaszok
  A nyári lazítások, átmeneti adóengedmények és bértámogatások után beértek azok a közteher-változtatások, amelyekről már korábban döntött a jogalkotó.

  Így például mostanra kötelezővé vált a vállalkozók számára – eredetileg júliustól – előírt járulékalap-minimum, amelynek gyakorlati alkalmazásához a NAV által példákkal illusztrált útmutatójával igyekszünk segítséget nyújtani. Egy szakértői cikkben kitérünk viszont arra, hogy a járulékalap minimumát szabályozó új tb-törvény milyen ellentmondásokat tartalmaz.

  Szintén némi halasztás kísérte az online adatszolgáltatással kapcsolatos szabályozást: a július 1-jei változásokat követően a NAV szeptember 30-áig szemet hunyt a mulasztások, hibák fölött. Ezt követően viszont már minden élesben megy, ezért cikksorozatot közöltünk a számlaadatszolgáltatásról.

  A katásokra a nyár elején elfogadott törvénymódosítás szerint majd 2021 januárjától jön a szigorítás. Szakértőnk felfedezett néhány ellentmondást, veszélyt az új szabályozásban, ezekről a mostani VálaszAdóban is találhatnak olvasnivalót.

  Fontos információkat közlünk továbbá arról, hogy milyen területeken pörgette fel ellenőrzési tevékenységét a NAV.


  VálaszAdó 2020/9.

  • Adófizetési biztosíték
  • Munkásszállás, albérleti támogatás adója
  • Borravaló, felszolgálási díj járulékai
  • Alapítványi támogatások számvitele
  • Kérdések és válaszok

  2020. július 15-étől irányadó az a rendelkezés, amely szerint egyéni vállalkozók esetében sincs korlátja a fejlesztési tartalék képzésének. Erről szóló írásunk részletesen elemzi a fejlesztésitartalék-képzés egyéni vállalkozóknál jelentkező előnyeit.

  Az Adózóna annak is utánajárt, mikor kérhet a NAV adófizetési biztosítékot az adózótól, milyen költséget, adminisztrációt jelent a munkavállaló lakhatási költségeinek megtérítése, valamint, hogy milyen járulékfizetési szabályok vonatkoznak a borravalóra és a felszolgálási díjra.

  Az alapítványi támogatásokról szóló cikkünk a társaságiadó-alanyok és a támogatást fogadó alapítványok szempontjából vizsgálja a támogatás számviteli elszámolását.

  Foglalkozunk továbbá az adóeljárásokban igénybe vehető jogorvoslati eszközökkel, a társasházi kamerák üzemeltetésére irányadó adatvédelmi előírásokkal, valamint a gyermekek utáni kedvezményekkel a nyugdíj-megállapítás során.

  VálaszAdó 2020/8.

  Fizetéscsökkentés – családi kedvezmény
  Katások és a 12 milliós bevételi határok
  Céges autók magánhasználata
  Új tb-törvény fontos változásai
  Kérdések és válaszok

  A veszélyhelyzet időszakában a kedvezményezett ágazatba tartozó foglalkoztatottak és a munkahelymegőrző támogatásban részesülő, csökkentett munkaidős munkavállalók, valamint a munkahelyüket elvesztők esetében felvetődik a kérdés: hogyan lehet érvényesíteni a 2020-ban járó családi kedvezményt.

  Tapasztalatok szerint sok katát választó adózó nincs tisztában azzal, mi a különbség a 12 millió forintos alanyi adómentesség és a 12 millió forintos kata bevételi határ között, pedig, ha ezt az értékhatárt megközelítik, és nem figyelnek oda, komoly problémájuk adódhat. Cikkünkben ennek elkerülésében igyekszünk segítséget nyújtani.

  A július 1-jén hatályba lépett új Tbj. egyik legjelentősebb újítása – a munkaviszonyban álló dolgozó havi minimális adó- és járulékfizetési kötelezettségének bevezetése mellett – a nyugdíjasok biztosítási és járulékfizetési kötelezettségének megszüntetése, amely a szochotörvény vonatkozó szabályait sem hagyhatta érintetlenül.

  A július 1-jétől minden belföldi adóalany által belföldön teljesített termékértékesítés, illetve szolgáltatásnyújtás esetén előírt adatszolgáltatási kötelezettséggel kapcsolatban viszont még mindig nem egyértelmű a jogértelmezés.

  A cégek tulajdonában lévő vagy általuk üzemeltetett gépjárművek korlátlan magánhasználata nem minden esetben adómentes. Cikkünkből megtudhatja, milyen szabályokra kell figyelni.

  VálaszAdó 2020/7.

  • Tavaszi adótekercs
  • Élesben a számlaadat-szolgáltatás
  • Debütált az új tb-törvény
  • Változások a csődjogban
  • Kérdések és válaszok

  Az idei tavaszi szezonban a szokásosnál is nagyobb volt a pörgés az adó- és tb-módosításokban. Méghozzá annak dacára, hogy például a július 1-jétől hatályos változások zömét már tavaly megfogalmazták és törvénybe iktatták a jogalkotók. Ilyen volt például az új társadalombiztosítási törvény elfogadása és az áfatörvényben az online adatszolgáltatás kiterjesztése.

   

  Az említett két jogszabály értelmezése sokaknak okozott fejtörést például abban, hogy kinél, hogyan kell alkalmazni a minimum járulékfizetési kötelezettséget, illetve hogy kire vonatkozik a számlaadat-szolgáltatás, kire nem. Ezekben a témakörökben új cikkekkel, tájékoztatókkal, szakértői válaszokkal igyekeztünk segíteni olvasóinkat mindennapi munkájukban – az írásokból a mostani VálaszAdóban is szemezgettünk.

  Ezek mellett vannak teljesen új szabálymódosítások is. Bár a koronavírus-járvány első szakaszának hivatalos lezárását követően a kormányzati/minisztériumi jogalkotást felváltotta a parlamenti munka, a vészhelyzet alatt hozott döntések egy része egy ideig még továbbra is érvényes.

  Megszavazták továbbá az országgyűlési képviselők a 2021. évi költségvetést megalapozó törvénycsomagot, amely számtalan adó- és tb-szabályt módosított, némelyiket már idei hatályba léptetéssel.

  A járvány okozta nehézségek külön aktualitást adtak a munkajogi, a csődjogi és az adóvégrehajtási témáknak. Ezekről a területekről – összpontosítva a változásokra – is válogattunk az Adózóna elmúlt hónapban megjelent írásaiból.

  VálaszAdó 2020/6.

  • Részmunkaidő vállalkozás mellett
  • Visszatérés fizetés nélküli szabadságról
  • Nyugdíjnövelés eltérő szabályok alapján
  • Veszélyhelyzet: kivás cégek juttatásai
  • Kérdések és válaszok

  Az idei május – a korábbi hónapokhoz hasonlóan – továbbra is a koronavírussal való küzdelem jegyében telt. Az Adózóna szakértői igyekeztek gyors és alapos információkhoz juttatni az olvasókat a még mindig nagy számban kihirdetett jogszabály-módosításokról. Lassan azonban újraindul az élet, ehhez is nyújtunk némi segítséget.

  Az elmúlt időszakban gyakran kérdezték, milyen tb-közterheket kell fizetni vállalkozóként, ha a vállalkozás mellett fennálló munkaviszonyban heti 40 óráról a felére vagy annál is kevesebbre csökken a heti munkaidő.

  Az is sokszor felmerült, hogy mit tehet és mit nem a munkáltató, ha munkavállalója visszatér a fizetés nélküli szabadságról.

  A keresőtevékenységet folytató, nyugdíjkorhatár előtt állók viszont azt tudják nehezen eldönteni, hogy mikor járnak jobban: ha a nyugdíjkorhatár elérésekor kérik a nyugellátás megállapítását és tovább dolgoznak, vagy a nyugdíj megállapításának kérése nélkül folytatják tovább keresőtevékenységüket.

  Írásainkból a fenti kérdésekre (is) választ kaphatnak.

  Foglalkozunk továbbá a bajba jutott vállalkozásoknak meghirdetett versenyképesség-növelő támogatás feltételeivel, a devizában kiállított számlák forintosításának szabályaival, valamint az egyszerűsített foglalkoztatás és az alkalmi munkavállalás megváltozott előírásaival is.

  VálaszAdó 2020/5.

  • Új bértámogatási szabályok
  • Szeptember 30. az idei május 31.
  • Időszaki elszámolás – áfafizetés
  • Egyszerűsített végelszámolás
  • Kérdések és válaszok

  Az Adózóna szakértői az elmúlt hónapban gyors és alapos írásaikkal naprakész információkhoz juttatták olvasóinkat a szinte követhetetlen tartalmú és számú kormányrendeletbe foglalt jogszabály-módosításokról. A járvány gazdasági hatásainak mérséklése érdekében életbe léptetett könnyítések egyik sarkalatos pontja az adóbevallási és beszámolási kötelezettség teljesítési határidejének meghosszabbítása.

  Rendelettel enyhített a kormány a koronavírus-járvány okozta foglalkoztatási nehézségek miatt igénybe vehető bértámogatás feltételein, de a szabályozásban továbbra is vannak hiányok és értelmezési nehézségek.

  Az Adózóna új, videós ismertető formájában ad eligazítást, információt a veszélyhelyzetben érvényesülő speciális előírásokról.

  További cikkeinkben számba vettük továbbá – egyebek mellett – a kataalanyokat érintő könnyítéseket, a távmunka, illetve a home office szabályait, az éttermi szolgáltatás helyett ételkiszállításra átálló vendéglátóhelyekre vonatkozó adózási tudnivalókat.

  VálaszAdó 2020/4.

  • Könnyítés vállalkozóknak
  • Új nyugdíjak, új valorizációs szorzók
  • Haladék törlesztésekre
  • Tb munkavégzés alóli felmentésnél
  • Kérdések és válaszok

  Az utóbbi hetekben korábban soha nem tapasztalt mértékben világszerte és Magyarországon is felforgatta hétköznapjainkat és a gazdasági, adózási, társadalombiztosítási, valamint a munkajogi szabályokat a koronavírus-járvány.

  A vészhelyzet kihirdetése óta alig volt olyan nap, hogy ne jelentek volna meg újabb és újabb kormányrendeletek és határozatok, amelyek – az Alaptörvényre hivatkozva – felülírtak hosszú idők óta bevésődött jogszabályokat, többször törvényi passzusokat is.

  Áprilisi hírlevelünkbe éppen ezért a járvánnyal összefüggő témákon, kérdéseken kívül csak elvétve volt módunk más tárgykörből írásokat beválogatni. Vagyis elsősorban arról tájékoztatunk, hogy milyen ágazatokat érintenek a szochomentességek és az egyéni járulékok csökkentései, a katások közül pedig milyen tevékenységre vonatkoznak az átmeneti adókönnyítések, továbbá kik kaphatnak törlesztéseikre haladékot.

  A vészhelyzet, illetve az ennek megoldására született – gyakran hiányos, félreérthető – rendeletek rengeteg munkajogi és társadalombiztosítási ellentmondást, problémát hoztak felszínre. Hogyan szüntethető meg a munkaviszony, kezdeményezhet-e fizetés nélküli szabadságot a munkáltató, módosíthatja-e egyoldalúan a munkaszerződést, mi lesz az elbocsátottak társadalombiztosításával?

  Szakértőink az újabb és újabb jogszabályok és hatósági állásfoglalások ismeretében igyekeztek választ adni ezekre a kérdésekre, de ne lepődjenek meg, ha esetleg egy hónap múlva változnának ezek a válaszok. Pusztán azért, mert a jogi keretek is módosulhatnak, például a március 30-án elfogadott törvény alapján, amely rendkívüli jogalkotásra ad felhatalmazást a kormánynak.

  VálaszAdó 2020/3.

  • Nyugdíj: így igazolható a szolgálati idő
  • Online számlaadatok és adóellenőrzések
  • Termőföld-bérbeadás: bevétel adózása
  • A kötetlen munkaidő-beosztás buktatói
  • Kérdések és válaszok

  Katások szolgálatiidő-számítása, nyugdíj melletti munka, a társas vállalkozói jogviszonyra vonatkozó tb-szabályozás ellentmondásai, munkavégzés betegen, külföldön kifizetett autópályadíj áfája – e témákról (is) részletes cikkekben számolt be az Adózóna.

  Az influenzaszezon és a koronavírus kapcsán az utánajártunk, milyen következményei lehetnek, ha a munkavállalók betegen is bemennek a munkahelyükre, milyen jogok illetik meg, illetve kötelezettségek terhelik a munkáltatókat és dolgozóikat.

  Közeledik a termőföldek bérbeadásából származó bevétel bevallási határideje: a bevallást a magánszemélyeknek a jövedelem megszerzésének évét követő év március 20-áig kell teljesíteniük. Mikor adóköteles és mikor adómentes a termőföld bérbeadásából származó bevétel? Mi képezi az adóalapot? Összefoglaltuk a tudnivalókat.

  Újra és újra felmerülő kérdés az is, hogy a kisadózó vállalkozó milyen tb-szolgáltatásra szerezhet jogosultságot, kell-e alkalmazni az úgynevezett arányos szolgálatiidő-számítást. A választ megtudhatja írásunkból.

  Foglalkozunk még – egyebek mellett – az online számlaadatok alapján folytatott adóellenőrzésekkel, az öregségi nyugdíj melletti munkavégzés feltételeivel, a társas vállalkozói jogviszonyra vonatkozó tb-szabályok ellentmondásaival és a kötetlen munkaidő-beosztás buktatóival is.

  VálaszAdó 2020/2.

  • Társasági adózás 2020
  • Egyéni vállalkozók: új előírások
  • Szálláshely-szolgáltatás áfaszabályai
  • Minimálbér-emelés szja-hatásai
  • Kérdések és válaszok

  Az idei év is számos jelentős adójogszabály-módosítással indult, amelyekről részletes cikkekben számolt be az Adózóna. Az egyik legjelentősebb változás, hogy január 1-jétől 18-ról 5 százalékra csökkent a kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás áfamértéke. Kétrészes cikkben tisztázzuk a kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás fogalmát, a jogszabályban szereplő átmeneti rendelkezéseket, elemezzük a szálláshely, illetve az étkezés (és egyéb kapcsolódó szolgáltatások) viszonyát, s ismertetjük a turizmusfejlesztési hozzájárulással kapcsolatos szabályokat.

  Négy törvény módosította idén január 1-jei hatállyal a társasági adóról és az osztalékadóról szóló törvényt. Kétrészes írásunkban ismertetjük e törvények által az adóalapot érintő változásokat.

  Egyéni vállalkozóból egyszemélyes kft.-vé válás, áttérés eváról, vállalkozói igazolványok, az egyéni vállalkozói tevékenység megkezdésének és a változásoknak a bejelentése, bevételt csökkentő kedvezmények – mind-mind olyan téma, amit érintettek a közelmúlt jogszabályváltozásai.

  Egyéb izgalmas területeken, mint például az adatbiztonság is folyamatosan vannak említésre méltó fejlemények; példa erre egy ellenőrző hatósági döntés arról, hogyan használhatják privát célokra a munkavállalók a munkahelyi e-mail-fiókjukat, anélkül, hogy a munkáltatóknak adatvédelmi bírságtól kellene tartaniuk.

  VálaszAdó 2020/1.

  • Adóváltozások
  • Jön az új járuléktörvény
  • Szigorított áfamentesség
  • A tanulmányi szerződés feltételei
  • Kérdések és válaszok

  Az idei év formabontónak számít az adózási és a társadalombiztosítási szabályok átfazonírozásában: a szokásos nyári és őszi adócsomagokon kívül még számtalan – a módosító jogszabály nevéből egyáltalán nem kikövetkeztethető törvényben – módosította vagy újította meg az Országgyűlés az előírásokat.

  A legfontosabb változtatásokat folyamatosan közöltük az Adózóna portálon, emellett az év első napján két cikkben összegeztük a jelentősebb módosításokat, amelyeket a mostani VálaszAdóban is hasznosnak gondoltunk ismertetni. Az általános forgalmi adó legújabb változtatásaival pedig külön cikkekben is foglalkozunk.

  Az összes módosítás részletei kommentárokkal, példákkal kiegészítve a HVG Adó 2020 különszámában is elolvashatók.

  A társadalombiztosításban a legnagyobb újdonság, hogy 2020. július 1-jén hatályba lép az új járuléktörvény, (2019. évi CXXII. törvény), amely egyebek között a minimum járulékalapot is módosítja. Ehhez fontos ismerni a minimálbér és a garantált bérminimum összegét, amelyet mostani hírlevelünkben is közlünk.

  Az idősebbek és foglalkoztatóik számára (a közterhek miatt) pedig azt kell tudni, hogy kit, illetve kit nem tekinthetünk sajátjogú nyugdíjasnak.

  Mostani hírlevelünkben is több olyan kérdést és szakértői választ adunk közre, amelyek sokakat érdekelhetnek.

   

   

   

  A folytatáshoz előfizetés szükséges.
  A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

  Hozzászólások (0)

  Új hozzászólás

  Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
  További hasznos adózási információk

  NE HAGYJA KI!
  Ezért érdemes előfizetni!
  PODCAST

  Kérdések és válaszok

  Rendes felmondás esetén mikor kell elszámolni a dolgozóval?

  dr. Kéri Ádám

  ügyvéd, compliance szakértő

  Kiküldetés

  Lepsényi Mária

  adószakértő

  Szakértőink

  Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

  2023 december
  H K Sze Cs P Sz V
  27 28 29 30 1 2 3
  4 5 6 7 8 9 10
  11 12 13 14 15 16 17
  18 19 20 21 22 23 24
  25 26 27 28 29 30 31