hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Letölthető Válaszadó adózási szaklapok 2020

  • adozona.hu

Válaszadó digitális kiadványainkat kizárólag előfizetőink olvashatják.

Válaszadó digitális kiadványainkat kizárólag előfizetőink olvashatják.
Ha előfizetőnk, akkor lépjen be, ha még nem, akkor
próbálja ki 14 napos próbaidőszakunkat, és ez idő alatt érje el kötelezettségek nélkül minden fizetős szolgáltatásunkat!

A 2020-as számok tartalmából: 

VálaszAdó 2020/3.

• Nyugdíj: így igazolható a szolgálati idő
• Online számlaadatok és adóellenőrzések
• Termőföld-bérbeadás: bevétel adózása
• A kötetlen munkaidő-beosztás buktatói
• Kérdések és válaszok

Katások szolgálatiidő-számítása, nyugdíj melletti munka, a társas vállalkozói jogviszonyra vonatkozó tb-szabályozás ellentmondásai, munkavégzés betegen, külföldön kifizetett autópályadíj áfája – e témákról (is) részletes cikkekben számolt be az Adózóna.

Az influenzaszezon és a koronavírus kapcsán az utánajártunk, milyen következményei lehetnek, ha a munkavállalók betegen is bemennek a munkahelyükre, milyen jogok illetik meg, illetve kötelezettségek terhelik a munkáltatókat és dolgozóikat.

Közeledik a termőföldek bérbeadásából származó bevétel bevallási határideje: a bevallást a magánszemélyeknek a jövedelem megszerzésének évét követő év március 20-áig kell teljesíteniük. Mikor adóköteles és mikor adómentes a termőföld bérbeadásából származó bevétel? Mi képezi az adóalapot? Összefoglaltuk a tudnivalókat.

Újra és újra felmerülő kérdés az is, hogy a kisadózó vállalkozó milyen tb-szolgáltatásra szerezhet jogosultságot, kell-e alkalmazni az úgynevezett arányos szolgálatiidő-számítást. A választ megtudhatja írásunkból.

Foglalkozunk még – egyebek mellett – az online számlaadatok alapján folytatott adóellenőrzésekkel, az öregségi nyugdíj melletti munkavégzés feltételeivel, a társas vállalkozói jogviszonyra vonatkozó tb-szabályok ellentmondásaival és a kötetlen munkaidő-beosztás buktatóival is.

VálaszAdó 2020/2.

  • Társasági adózás 2020
  • Egyéni vállalkozók: új előírások
  • Szálláshely-szolgáltatás áfaszabályai
  • Minimálbér-emelés szja-hatásai
  • Kérdések és válaszok

Az idei év is számos jelentős adójogszabály-módosítással indult, amelyekről részletes cikkekben számolt be az Adózóna. Az egyik legjelentősebb változás, hogy január 1-jétől 18-ról 5 százalékra csökkent a kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás áfamértéke. Kétrészes cikkben tisztázzuk a kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás fogalmát, a jogszabályban szereplő átmeneti rendelkezéseket, elemezzük a szálláshely, illetve az étkezés (és egyéb kapcsolódó szolgáltatások) viszonyát, s ismertetjük a turizmusfejlesztési hozzájárulással kapcsolatos szabályokat.

Négy törvény módosította idén január 1-jei hatállyal a társasági adóról és az osztalékadóról szóló törvényt. Kétrészes írásunkban ismertetjük e törvények által az adóalapot érintő változásokat.

Egyéni vállalkozóból egyszemélyes kft.-vé válás, áttérés eváról, vállalkozói igazolványok, az egyéni vállalkozói tevékenység megkezdésének és a változásoknak a bejelentése, bevételt csökkentő kedvezmények – mind-mind olyan téma, amit érintettek a közelmúlt jogszabályváltozásai.

Egyéb izgalmas területeken, mint például az adatbiztonság is folyamatosan vannak említésre méltó fejlemények; példa erre egy ellenőrző hatósági döntés arról, hogyan használhatják privát célokra a munkavállalók a munkahelyi e-mail-fiókjukat, anélkül, hogy a munkáltatóknak adatvédelmi bírságtól kellene tartaniuk.

VálaszAdó 2020/1.

♦ Adóváltozások
♦ Jön az új járuléktörvény
♦ Szigorított áfamentesség
♦ A tanulmányi szerződés feltételei
♦ Kérdések és válaszok
 

Az idei év formabontónak számít az adózási és a társadalombiztosítási szabályok átfazonírozásában: a szokásos nyári és őszi adócsomagokon kívül még számtalan – a módosító jogszabály nevéből egyáltalán nem kikövetkeztethető törvényben – módosította vagy újította meg az Országgyűlés az előírásokat.

A legfontosabb változtatásokat folyamatosan közöltük az Adózóna portálon, emellett az év első napján két cikkben összegeztük a jelentősebb módosításokat, amelyeket a mostani VálaszAdóban is hasznosnak gondoltunk ismertetni. Az általános forgalmi adó legújabb változtatásaival pedig külön cikkekben is foglalkozunk.

Az összes módosítás részletei kommentárokkal, példákkal kiegészítve a HVG Adó 2020 különszámában is elolvashatók.

A társadalombiztosításban a legnagyobb újdonság, hogy 2020. július 1-jén hatályba lép az új járuléktörvény, (2019. évi CXXII. törvény), amely egyebek között a minimum járulékalapot is módosítja. Ehhez fontos ismerni a minimálbér és a garantált bérminimum összegét, amelyet mostani hírlevelünkben is közlünk.

Az idősebbek és foglalkoztatóik számára (a közterhek miatt) pedig azt kell tudni, hogy kit, illetve kit nem tekinthetünk sajátjogú nyugdíjasnak.

Mostani hírlevelünkben is több olyan kérdést és szakértői választ adunk közre, amelyek sokakat érdekelhetnek. 

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Magyar cég, külföldi alvállalkozó

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 április
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close